До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як спланувати відпочинок, який оцінить природа

Свідомість в моді: в колекціях дизайнерів, в розумному споживанні і навіть у відпочинку. Щорічно індустрія туризму забезпечує робочими місцями 10% населення планети, при цьому, один з головних побічних ефектів – шкода навколишньому середовищу. Vogue.ua розповідає, як мінімізувати негативний вплив на планету, щоб літо 2018 року відбулося під девізом екоподорожей.

Вибирайте екологічно відповідальні країни

Джим Сано, віце-президент Всесвітнього фонду дикої природи WWF, стверджує, що ключовий крок на шляху до відпочинку з позначкою "eco-friendly" – вибір правильного маршруту. Згідно з індексом екологічної ефективності, перші місця в рейтингу займають Швейцарія, Франція та Данія. Також варто звернути увагу на Албанію і Намібію. 2018 року Албанія піднялася на 20 позицій в рейтингу, визначивши захист природних територій пріоритетним напрямком. На особливу увагу заслуговує місцевий національний морський парк Карабурун-Сазан. Більш екзотична Намібія – перша з країн Африки, де захист навколишнього середовища зафіксований в конституції. До того ж, червень – найкращий час для відвідування пустелі Калахарі.

Реклама
Фото: PHILIP LEE HARVEY
Подорожуйте у "чистому" транспорті

Дуже часто переліт – єдиний спосіб дістатися до заповітного місця відпочинку. Віддаючи перевагу авіакомпаніям, які використовують енергоефективне біопаливо, і подорожуючи без пересадок, можна значно зменшити свій вуглецевий слід. Але не варто забувати, що залізничний транспорт виробляє в 10 разів менше викидів в атмосферу, а швидкісні поїзди є найкориснішими в цьому сенсі. Такі подорожі на піку популярності, згідно з тренд-звітом Pinterest, користувачі все частіше шукають можливості покататися на розкішному "Східному експресі" з Венеції в Лондон або з Сінгапуру в Бангкок.

Замовляйте екожитло

Екологічний та енергоефективний готелі не позбавлені предметів розкоші і, водночас, піклуються про свій вплив на навколишнє середовище. Так, в екоготелях Південної Луанви в Замбії використовують енергію сонячних панелей, впровадили систему фільтрації дощової води, а самі будинки побудовані з натуральних матеріалів на зразок трави, соломи і перероблених композитних речовин. Готельний комплекс Ангама Мара біля Національного парку Кенії Масаї Мара відомий своєю забороною на використання виробів із пластику. Це ж правило до кінця 2019 планують впровадити і в інших готелях країни. Курорту Pousada Literaria в Бразилії вдалося висадити достатню кількість зелених насаджень, щоб в цей край повернулися птиці. Тепер там відкрито перший в історії країни пташиний заповідник.

Курорт Pousada Literária de Paraty
Плануйте "зелені" дозвілля

Всесвітня організація туризму повідомляє: з $100, які люди витрачають під час подорожей, тільки $ 5 йдуть на розвиток локальної економіки. Вирішити цю проблему мають намір туристичні агентства нового типу. Вони пропонують поїздки, кошти від яких спрямовують безпосередньо до місцевих громад; організовують піші прогулянки і популяризують велотури з низьким рівнем впливу на навколишнє середовище.

Фото: Сondé Nast Traveller
Відпочивайте, роблячи добро

Якщо після вашого від'їзду місце відпочинку стало кращим, ніж було до – це і є верх екологічного туризму. Мова не тільки про збирання сміття та гасіння багаття, під час подорожі можна допомагати природі і локальним громадам. Цю ідею популяризує компанія Black Tomato: її туристи вирушають в місця, які недавно постраждали від негоди або відчувають економічні труднощі. Пожежі в Сономі, землетруси в Мексиці, посуха в Кейп-Тауні – після таких обставин ці курорти потребують туристів найбільше.

Готель Nômade, МексикаФото: JON ATTENBOROUGH

За матеріалами Vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.