До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Все, що треба знати про допомогу тваринам під час війни

Ми відповідальні за тих, кого приручили. Під час війни страждають не лише люди, а й тварини. У цьому матеріалі vogue.ua зібрав усю потрібну інформацію про те, як піклуватися про домашніх улюбленців у важкі часи.

Як піклуватися про домашніх улюбленців у період війни

— Знайдіть безпечне місце, де зможуть перебувати ваші домашні тварини.

Реклама

— Подбайте про те, щоб на ваших тваринах завжди були таблички з ідентифікаційним номером і щоб кожний контейнер для перенесення тварини мав етикетку з контактною інформацією.

— Стежте за тим, щоб тварина пила воду. Пропонуйте їй час від часу миску з водою.

— Не панікуйте, намагайтеся зберігати спокій, оскільки тварини відчувають людський стан і можуть почати теж переживати.

— Майте з собою улюблені іграшки та смаколики своєї тварини.

Евакуація з тваринами

Якщо ви вирішили евакуюватися й покинути дім, беріть тварин із собою. Якщо ви не можете взяти улюбленців із собою — здайте до притулку або віддайте знайомим, які погодяться прихистити їх. Обов’язково підготуйте тваринам запас їжі й води хоча б на кілька днів. У жодному разі не кидайте улюбленців зачиненими в домівках — так ви не залишаєте їм шансу на порятунок.

Тривожна валіза для тварини:

  • запас корму й води;
  • документи;
  • мисочки для годування та води;
  • пакет з наповнювачем для туалету;
  • лежанка та теплий плед;
  • шлейки, повідець або переноска;
  • улюблені іграшки.

Документи для перетину кордону з твариною:

  • ветеринарний паспорт міжнародного зразка;
  • у паспорті мають бути позначки про всі потрібні щеплення;
  • мікрочип, введений під час вакцинації проти сказу;
  • аналіз на антитіла до сказу, зроблений не раніше, ніж за три місяці до перетину;
  • довідка #1-ВЕТ, яку видають у державній клініці за 3 доби до виїзду.

Як краще евакуюватися з тваринами:

— Подбайте про міцні переноски. Постеліть у них пелюшки (можна використовувати як спеціальні для тварин, так і призначені для немовлят).

— Візьміть усі документи на тварину. Обов’язково зазначте контакти господаря на жетончику чи міцно приклеєні до нашийника або підписані на ньому.

— Не годуйте тварин перед подорожжю, щоб їх не захитувало та не додавало стресу. Води до подорожі також варто давати мінімально.

— Переноски зафіксуйте ременем безпеки, щоб їх не підкидало в дорозі, або міцно закріпіть. Не перевозьте тварин на руках.

— Тваринкам, яких захитує, можна давати людські ліки проти нудоти в пропорції для їхньої ваги.

— Пам’ятайте: знервовані тваринки часто втікають під час переїздів. Випускати їх треба лише в зачинених приміщеннях, на повідці чи в спеціальній портупеї.

Як перебувати з тваринами в укритті

До перебування в укритті з улюбленцями також треба готуватися. Щоб тварині, господарям і людям навколо було комфортно, варто:

  • запастися кормом і водою, мати миски;
  • взяти переноску для тварин;
  • наклеїти на нашийник папірець з вашими контактами, підготувати жетон з потрібною інформацією;
  • підготувати ветеринарний паспорт;
  • взяти аптечку для тварин і гігієнічні засоби, якщо в них є потреба.

У разі, якщо треба швидко покинути оселю, тримайте тварину перед очима, щоб не гаяти часу на її пошуки. Під час перебування в укритті, гладьте та розмовляйте з твариною. Ваш голос заспокоює домашніх улюбленців. Щоб мінімізувати стрес тварини, візьміть в укриття її улюблені іграшки.

Як вивезти тварину за кордон

Зважаючи на війну в Україні, деякі країни спростили умови в’їзду для українців та їхніх тварин і скасували більшість бюрократичних формальностей. Докладну інформацію можна дізнатися на сайтах кожної держави — Польщі, Угорщини, Словаччини та інших.

Було створено онлайн-карту з міжнародними локаціями, де українські біженці з тваринами зможуть знайти прихисток, віддати тварин на передержання й отримати допомогу. Наприклад, в Німеччині організації Berliner Tiertafel та Humane Society International надають допомогу біженцям з України, які втекли зі своїми домашніми тваринами. Ви можете безплатно отримати корм та консультацію ветеринара.

В Україні запустили чат для підтримки власників тварин. Там можна отримати онлайн-консультацію ветеринара, знайти відкриті зоомагазини, інформацію про переїзд, житло та укриття й зробити запит на консультацію з будь-якого приводу. Зокрема, в чаті діляться особистим досвідом власники тварин, які виїхали з ними за кордон.

Відстежувати поточну ситуацію та умови перетину кордонів і перебування з тваринами в різних країнах можна тут — https://www.peta.org.uk/action/ukraine/.

Ветеринарна допомога тваринам

Ветеринарна клініка Zooлюкс надає онлайн-консультації, під час яких можна отримати пораду спеціаліста. Школа Pets & People запустила сервіс безплатної консультації з корекції поведінки тварини. Він актуальний тільки для критичних ситуацій, пов’язаних з воєнними діями. Щоб отримати консультацію, треба заповнити анкету для собак або для котів. У Telegram-каналі Veterinary Help також надають віддалену ветеринарну допомогу. А за цим посиланням зібрали основні рекомендації щодо турботи про тварин під час війни.

Як бути корисним, якщо у вас немає тварин

— Допомагати організаціям, волонтерам чи притулкам коштами. Усі клопоти, пов’язані з організацією допомоги, на себе бере організація UAnimals.

— Стати волонтером і допомагати перевозити тварин, знаходити їм прихисток, надавати запаси корму та медикаментів тощо.

— Якщо ви представляєте притулок, у якому можна розмістити тварин – заповніть цю форму.

Організації, які допомгаюать тваринам

Одеський зоопарк може приймати до себе певну кількість домашних тварин, як-от:

  • плазуни;
  • папуги та інші декоративні птахи, хижі птахи та сови;
  • кролики, хом’яки, щури, морські свинки;
  • тхорі, куниці, єноти;
  • можливо, інші тварини за попередньою домовленістю, однак, не котів і собак.

Якщо ви хочете віддати тварину до зоопарку, бажано, щоб в улюбленця була його клітка та невеликий запас корму. Щоб залишити тварину, попередьте заклад за номером телефону +380 68 140 45 39.

UAnimals — на порталах цієї організації захисту тварин можна знайти корисну інформаційно, наприклад, як можна допомогти покинутим домашнім улюбленцям. Також організація збирає кошти на допомогу тваринам України.

Dogs Adopt Kyiv — організація з порятунку собак у Києві, яка наразі допомагає у поширенні повідомлень про допомогу тваринам. Dogs Adopt Kyiv також рятують тварин, яких господарі покинули в домівках.

Домівка врятованих тварин — львівський притулок раніше спеціалізувався на допомозі диким тваринам. Однак тепер організація створила штаб допомоги тваринам переселенців. Притулку потрібна фінансова допомога, а також переноски, корми для котів і собак, лотоки. Також охочих запрошують стати кураторами тварин або взяти їх на передержання.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.