До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Кіш на сніданок: 3 рецепти з горошком, блакитним сиром і броколі

Кіш може стати чудовим сніданком, особливо коли ви приготуєте його самостійно. Food-колумністка й журналістка Олена Сагун поділилася з vogue.ua улюбленими рецептами.

Кіш із зеленим горошком й помідорами чері

Інгредієнти:

Реклама

Для тіста на форму діаметром 24 см:

100 г холодного вершкового масла;
200 г пшеничного або рисового борошна (у мене рисове);
1 яйце;
1 ч. л. солі;
½ ч. л. середземноморських чи грецьких трав;
1-2 ст.л. тертого пармезану (опційно).

Для начинки:

300 г замороженого зеленого горошку (попередньо розморозити);
250 г помідорів чері;
250 г сметани (10%) або густого йогурту;
3 яйця;
Дрібка сухих трав (тих же, що й для тіста);
Сіль і перець за смаком.

Приготування:

  • У глибокій мисці перемішуємо борошно із сіллю, сухими травами й пармезаном (якщо використовуєте). У цей мікс натираємо масло на великій тертці. Руками розтираємо масло із сухими інгредієнтами на крихту. Вливаємо яйце і рукою вмішуємо його в масляно-борошняну крихту. У процесі тісто збивається у грудочки — це нам і потрібно.
  • Беремо форму. Якщо вона роз'ємна, стелимо на дно папір для випікання. Якщо нероз'ємна і не силіконова — змащуємо дно маслом і посипаємо борошном. Пересипаємо у форму грудочки тіста і руками притискаємо їх до стінок і дна, формуючи таким чином основу кіша з висотою бортиків приблизно 2,5 см. Ставимо основу в морозилку приблизно на 20 хв. У цей час розігріваємо духовку до 190 градусів.
  • Дістаємо основу з морозилки, кладемо на неї папір для випікання, зверху насипаємо горох або рис, випікаємо 10 хв. Дістаємо з духовки, прибираємо папір і вантаж, печемо основу ще 10 хв.
  • Поки основа у духовці, переходимо до начинки.
  • Помідори миємо й витираємо паперовою серветкою. Розморожений горошок теж промокуємо серветкою.
  • У глибокій ємності змішуємо вінчиком сметану (або йогурт) з яйцями, сіллю, перцем і травами.
  • Дістаємо основу для тіста з духовки. На основу висипаємо горошок. На горошок виливаємо рідку начинку, потім розкладаємо цілі помідори чері.
  • Ставимо кіш у духовку на 30-40 хвилин або поки начинка добре схопиться (усе залежить від духовки).
  • Готовий кіш дістаємо, даємо трохи охолонути, їмо теплим.

Кіш із блакитним сиром, цибулею та грушею

Інгредієнти:

Для тіста на форму діаметром 24 см:

200 г рисового або звичайного борошна;
60 г холодного масла;
½ ч. л. розпушувача;
½ ч. л. солі;
1 яйце.

Для начинки:

4 невеликі цибулини;
1 ст. л. рослинної олії;
1 ч. л. цукру (опційно);
100 г сиру з блакитною пліснявою;
3 стиглі груші;
300 г густого йогурту або сметани;
2 яйця;
1 ч. л. свіжих листочків чебрецю (або ½ ч. л. сушеного чебрецю);
Сіль, перець;
Трохи лимонного соку..

Приготування:

Тісто:

  • У миску насипаємо борошно, сіль, розпушувач і все перемішуємо.
  • Натираємо масло.
  • Руками розтираємо масло з борошном на крихту.
  • Вливаємо яйце і рукою вмішуємо його в масляно-борошняну крихту до утворення грудочок.
  • Беремо форму. У роз'ємну стелемо на дно папір для випікання, нероз'ємну змащуємо маслом і посипаємо борошном.
  • Висипаємо у форму грудочки тіста і руками притискаємо його до стінок і до дна.
  • Ставимо в морозилку на 15-20 хвилин, тим часом розігріваємо духовку до 190 градусів і готуємо начинку.

Начинка:

  • Чистимо цибулю, ріжемо півкільцями.
  • Нагріваємо пательню, наливаємо туди олію, висипаємо цибулю, додаємо цукор, тушкуємо на маленькому вогні 15-20 хвилин помішуючи, поки цибуля не стане напівпрозорою, злегка коричневою і м'якою.
  • Знімаємо з вогню.

Випікаємо тісто:

  • Дістаємо з морозилки, кладемо на тісто папір для випікання, зверху насипаємо вантаж (горох або рис), випікаємо 10 хв. Дістаємо, прибираємо папір і вантаж, печемо ще 10 хв.

Поки випікається тісто, доробляємо начинку:

  • Змішуємо йогурт із яйцями.
  • Додаємо чебрець, солимо, перчимо, перемішуємо, відставляємо.
  • Чистимо груші, розрізаємо, виймаємо серцевини.
  • Я нарізала четвертинки груш віялом, ви можете просто нарізати пластинками. Збризніть їх лимонним соком, щоб не темніли.

Збираємо кіш:

  • Дістаємо із духовки основу, знижуємо температуру до 170.
  • Поступово розподіляємо по тісту цибулю, кришемо зверху сир, заливаємо начинкою, розкладаємо груші, як вам подобається.
  • Ставимо в духовку.
  • Я випікала 40 хвилин, але все залежить від духовки: перевіряйте, начинка має добре застигнути.
  • Готовому пирогу даємо трохи охолонути і їмо.

Кіш з броколі та бринзою

Інгредієнти:

Для тіста на форму діаметром 24 см:

200 г пшеничного або рисового борошна (для кішів і тартів я люблю рисове);
70 г холодного масла;
½ ч. л. розпушувача;
½ ч. л. солі;
1 яйце

Для начинки:

350 г броколі;
150 г бринзи;
400 г сметани (10%) або турецького йогурту (9%);
3 яйця;
1 ч. л. свіжих листків чебрецю (або ½ ч. л. сухих);
Сіль, перець за смаком.

Приготування:

Тісто:

  • У миску насипаємо борошно, сіль, розпушувач, перемішуємо.
  • Натираємо масло на тертці просто на борошно.
  • Руками розтираємо масло з борошном на дрібну крихту.
  • Вливаємо яйце й рукою вмішуємо його в масляно-борошняну крихту.
  • У процесі тісто збивається у грудочки — це нам і потрібно.
  • Беремо форму. Якщо вона роз'ємна, попередньо стелимо на дно папір для випікання. Якщо нероз’ємна з кераміки, скла чи металу — змащуємо дно маслом та посипаємо борошном. Якщо силіконова — нічого не робимо.
  • Пересипаємо у форму грудочки тіста й руками притискаємо їх до стінок і дна, формуючи таким чином основу кіша. Висота бортиків кіша — приблизно 2,5 см.
  • Ставимо основу в морозилку на 15-20 хвилин. У цей час розігріваємо духовку до 190 градусів.

Випікаємо основу кіша:

  • Дістаємо основу з морозилки, кладемо на неї папір для випікання, зверху насипаємо вантаж (горох або рис), випікаємо 10 хв.
  • Дістаємо, прибираємо папір та вантаж, печемо ще 10 хв.

Поки основа в духовці, готуємо начинку:

  • Броколі миємо, промокуємо паперовим рушником. Товсту ніжку відрізаємо, нам потрібна тільки верхівка. Розбираємо верхівку на дрібні суцвіття. Відставляємо вбік.
  • В окремій ємності змішуємо яйця зі сметаною чи йогуртом.
  • Всипаємо сіль, перець, чебрець і перемішуємо.

Збираємо кіш:⠀

  • Дістаємо з духовки основу, знижуємо температуру до 170.
  • Викладаємо броколі на тісто, зверху кришимо бринзу. Виливаємо на неї рідку начинку.
  • Ставимо в духовку приблизно на 30-40 хвилин, можна й надовше — поглядайте, начинка має застигнути.
  • Готовий кіш дістаємо, даємо трохи охолонути. Їмо теплим.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.