До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як повернутися до "нормального життя" після пандемії без шкоди для здоров'я

Для багатьох пандемія стала тригером тривожності розповідаємо, як повернутися до соціального життя після ізоляції без додаткового стресу.

Photo: Peter Ash Lee / Art Partner

Коронавірус глобальний руйнівник нашого часу. Через пандемію змінилося те, як ми працюємо, відпочиваємо і керуємо своїм життям для багатьох з нас неможливою стала навіть така звична справа, як святкування дня народження з найближчими.

Реклама

Але навіть якщо ви втомилися від дистанції і сумуєте за можливістю працювати, коли хочете, все ж ви можете переживати змішані почуття з приводу повернення до так званого "нормального життя". "Для людей з тривожністю, особливо з соціальною тривожністю, перспектива повернутися в офіс і знову соціалізуватися може страхати", — говорить докторка Тіні Ван Бортел, старша наукова співробітниця у галузі суспільної охорони здоров'я в Кембріджському університеті у Великобританії.

Дехто може переживати через можливу третю хвилю Covid-19 або не бажає відмовлятися від повільного темпу життя, який став звичним через пандемію. "Якщо вам пощастило мати зручний робочий простір з відповідними технологіями і зеленою зоною поруч, можливо, дійсно було б дуже корисно працювати з дому", говорить докторка Ван Бортел.

Ось коротка інструкція, як можна впоратися із занепокоєнням в пост-пандемічний період.

Не приховуйте свого занепокоєння

"Це цілком нормальна людська реакція почуватися тривожно через зміни, особливо в час невизначеної ситуації у всьому світі", говорить докторка Ван Бортел. Взагалі-то, невеликий стрес і занепокоєння можуть бути корисними, адже "мотивують і стимулюють нас". Думайте про ці відчуття, як про метеликів у животі перед важливим виступом.

Проблема стається, коли потенційно корисний стрес перетворюється на щось негативне і виснажливе. "Деякі люди можуть перебільшувати серйозність ситуації у себе в голові, каже докторка Ван Бортел, а інші можуть персоналізувати її і через це думати, що вони єдині, хто відчуває сьогодні соціальну тривогу".

Проте, якщо ваша соціальна тривога стає настільки сильною, що ви активно уникаєте соціальних ситуацій або відчуваєте "паралізуючий страх", докторка Ван Бортел рекомендує звернутися по професійну допомогу.

Говоріть про це

Професійна допомога не завжди доступна і може потребувати великих витрат, але докторка Ван Бортел впевнена, що звичайна розмова про ваш неспокій з кимось, кому ви довіряєте, також допоможе заспокоїтися. Коли ви чесно розповісте про свої почуття, ви зможете почати вирішувати проблему. "Усвідомлення своїх почуттів і визнання, що все нормально, корисно саме по собі, додає лікар. Не будьте суворі до себе будьте милосердними і добрими не лише до себе, але й до інших, хто може відчувати занепокоєння".

Подумайте про улюблене місце

"Ви можете подумати, що це безглуздо, говорить докторка Ван Бортел, але це перевірена практика, яка дійсно працює". Вирушивши подумки в щасливе місце, на кшталт вашої дитячої кімнати чи усамітненого пляжу, ви відчуєте, як рівень занепокоєння знижується. Якщо вам важко це уявити, спробуйте згадати натомість веселу пісню або мелодію, яка вас розслабить. Докторка Ван Бортел каже, що дихальні вправи і техніки уважності також можуть заспокійливо впливати на рівень стресу.

"Головне зосередитися на тому, що робить вас щасливими, і на тому, що ви можете контролювати", пояснює вона. Це безперечно має сенс з огляду на те, наскільки непередбачуваним залишається світ через Covid-19, і ми не можемо контролювати розвиток пандемії, але ми можемо впливати на перебіг наших повсякденних справ.

"Якщо у вас є сад, намагайтеся перебувати в ньому щодня", пропонує докторка Ван Бортел. "Або, якщо ви відчуваєте себе комфортно в парку, намагайтеся ходити туди щодня дослідження доводять, що перебування на природі дійсно може допомогти".

Повертайтеся до звичайного життя поступово

"Ставтеся до себе уважно і рухайтеся у власному темпі", говорить Марла Генова, тренерка публічних виступів в США. Вона рекомендує почати з невеликих кроків, до прикладу, зателефонуйте в ресторан, щоб взяти їжу на винос, замість того, щоб замовити онлайн, або замість доставки заберіть замовлення самостійно.

Наступний крок зустрітися за кавою з друзями або піти на шопінг у небагатолюдному місці. Генова також вважає корисним приєднатися до онлайн-групи за інтересами, до прикладу, до книжкового клубу, який досі влаштовує віртуальні зустрічі. "Так, коли група буде готова до особистої зустрічі, ви будете почуватися доволі комфортно між усіх цих людей".

Пам'ятайте, що всі люди різні

Для Джоді Харш, діджея і продюсера, чия кар'єра корінням сягає клубної культури, повернення до нормального життя не може відбутися швидко. До того, як вибухнула пандемія, на неї чекали в клубах від Лас-Вегаса до Ібіці, "так що після року, проведеного вдома, танцмайданчик не просто кличе мене на імя він кричить про це!"

Проте, Харш визнає, що "позаяк клубна культура і особисте спілкування майже повністю зникли з фізичного світу більше, ніж на рік, очевидно, що інші люди можуть тривожитися з приводу повернення до звичайного життя".

Так само Генова пророкує, що навіть затяті тусовщики можуть не відразу відновити свою звичайну соціальну витривалість. "Захват і тривога можуть співіснувати у декого, і ця енергія може виснажувати, тому може знадобитися додатковий час, щоб знову звикнути до соціальних заходів", говорить вона.

І останнє — не порівнюйте себе з іншими в соціальних мережах

Якщо ви вже страждаєте від FOMO-страху втратити щось, то постійна перевірка соціальних мереж під час пандемії могла його посилити. "Дуже важливо оточувати себе людьми, яким ви довіряєте і з якими добре почуваєтеся", говорить докторка Ван Бортел. "І намагайтеся не звертати увагу на людей, які змушують вас почуватися недобре через те, що ви нікуди не ходите".

Тому, якщо хтось, за ким ви стежите в Instagram, публікує звіти з вечірок після закінчення карантину, не бійтеся їх блокувати. Зрештою, наша стрічка в соціальних мережах це те, що ми можемо контролювати. І, як ми вже знаємо, соціальні мережі не завжди показують реальність; це лише маленькі відкриті двері, або ж поверхнева оболонка в надскладний особистий світ однієї людини.

Текст: Nick Levine

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.