До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як протистояти інформаційній пропаганді

Під час війни активні бойові дії ведуться ще на одному фронті – інформаційному. Відстеження новин може бути справжнім випробуванням, тому що одночасно з реальною інформацією в медіа та на інших каналах зв’язку трапляється велика кількість неперевірених або навмисно сфабрикованих новин і попереджень. У цьому матеріалі розповідаємо, як убезпечити себе від неправдивої інформації та уникнути додаткової паніки.

Photo: Getty Images
Якщо ви живете в Україні

24 лютого 2022 року Російська Федерація почала повномасштабний військовий наступ на Україну. Інформаційне поле в Україні нині оновлюється щохвилини, даючи змогу кожному жителю країни бути в курсі останніх новин. На жаль, поряд з важливою і реальною інформацією ми й далі стикаємося з дезінформацією, головна мета якої – спровокувати паніку. Щоб захистити себе від цього, дотримуйтеся базових правил поводження з новинними ресурсами, що особливо важливо у воєнний час:

  1. Стежте за офіційними джерелами інформації

    Реклама

Офіційні джерела інформації на цю мить – це канали комунікації, які використовують глава держави, адміністрації держави і міст, де ви перебуваєте. Серед використовуваних сервісів: Telegram, Facebook, Instagram, Twitter. Новинні сайти, як-от Українська правда та УНІАН, оновлюють новини відразу після появи інформації на сторінках офіційних джерел – тому інформацію складно проґавити, якщо ви стежите за кількома каналами одночасно.

Що робити, якщо ви сумніваєтеся у вірогідності цієї інформації? Порівняйте сказане з дійсністю.

  1. Перевіряйте першоджерело інформації

Здебільшого найтривожніші новини або оголошення є вигаданими або зміненими настільки, що першорядний сенс сказаного повністю видозмінюється. Якщо ви стикнулися з інформацією, яка видається дуже однобокою та емоційною – обов’язково постарайтеся знайти її першоджерело. Пам’ятайте, що офіційні джерела інформації повідомляють і хороші, і погані новини, а в разі з останніми – також пропонують план дій і закликають зберігати спокій. Неперевірені ж джерела подають інформацію в такий спосіб, щоб передусім підвищити тривожність і налякати.

  1. Довіряйте тільки близькому оточенню

Намагайтеся обговорювати з близькими тільки ті новини, які дізналися з офіційних джерел. Під час війни один зі способів уберегти психіку від зайвого стресу – створювати гіпотези та здогади про те, що відбувається, і майбутнє. Цей захисний механізм допомагає мозку функціонувати, але якщо озвучувати кожен свій домисел, є ризик, що ваші слова сприймуть серйозно й надто емоційно. Будьте обережні.

  1. Правдиву інформацію повідомляйте з покликанням на компетентні джерела

Дуже складно вести діалог з людиною, яка не готова чути правду або щонайменше сприймати протилежний погляд на одну ситуацію. Такі розмови потребують сильної витримки й терпіння, а їхня мета – не переконати співрозмовника в іншому, а змусити прислухатися до вашої думки. Якщо ви вважаєте, що маєте достатньо внутрішнього ресурсу та стійкості, щоб почати таку розмову, у жодному разі не переходьте в емоційну атаку. Відповідайте на запитання, наводьте аргументи, використовуйте факти, обов’язково підкріплені офіційною інформацією, компетентними джерелами й доказами.

Якщо ви живете за кордоном

Військові дії в Україні нині висвітлює весь світ. Крім реальної інформації про події, яка є у вільному доступі для більшості людей, окреме місце займають пропаганда і дезінформація. Поряд з тим, що кожна людина має право на власний погляд і позицію, дуже важливо, щоб ця думка була сформована на підставі правдивої інформації. Ось як навчитися її отримувати:

  1. Порівнюйте локальні та світові новини. Запитуйте

Транслювання спотвореної й повністю вигаданої інформації – один зі способів підпорядкувати мирне населення. Якщо отримувати новини й відомості тільки з одного каналу комунікації (наприклад, тільки за допомогою телебачення), є ризик ізолювати себе в інформаційному вакуумі й втратити гнучкість мислення. Тому одночасно з локальними новинами важливо дивитися світові канали комунікації та звертати увагу на те, як вони висвітлюють те саме питання, яке обговорюють у вашій країні. Що більше джерел інформації ви досліджуєте, то більше фактів для аналізу дістаєте.

  1. Звертайте увагу на подання інформації та свої відчуття від неї

Головна відмінність інформації від дезінформації та пропаганди в тому, що перша має на меті лише одне – сповістити суспільство про щось важливе за допомогою фактів і нейтрального подання. Така інформація не має забарвлення – кожна людина самостійно вирішує, як реагувати на прочитане, побачене або почуте. І до того ж завжди знаходить підтвердження сказаному. Також правдива інформація транслюється в тому ж вигляді в інших медіа – світових і локальних.

Дезінформація і пропаганда переважно характеризуються однобоким оповіданням і сильним емоційним забарвленням. Крім того, що така "інформація" провокує хвилювання, тривогу, злість і страх, вона також накопичується внаслідок подання одного й того ж, використовуючи складні формулювання, що викликають побоювання. Така "інформація" може потрапляти у світові медіа, проте найчастіше вона сфокусована на тому, щоб вплинути на конкретне суспільство та сформувати його лояльність, притлумлюючи відчуття впевненості й безпеки. Тож коли споживаючи інформацію, ви передусім споживаєте не контекст, а занурюєтеся в тривогу й нерозуміння – обов’язково зверніться до альтернативних джерел інформації.

  1. Використовуйте різні інформаційні канали

Телебачення, радіо, державні та незалежні новинні сайти й медіа, офіційні акаунти глав держав, лідерів думок, іноземні сайти й канали. Що більшу кількість різних інформаційних каналів ви проглядаєте, то легше вам буде розібратися в тому, що відбувається, і сформувати власну думку. Сучасний світ показує, що кожна думка й слово мають значення. І сучасні технології – один зі способів дізнатися правду й вибратися з інформаційної пастки.

  1. Помічайте неузгодження. Намагайтеся наблизитися до істини

Оскільки в основі дезінформації та пропаганди зрідка є хоч якісь реальні факти, спіймати джерело "інформації" на брехні досить просто – згодом представлені раніше факти перестануть збігатися, бо сторона, яка їх надає, просто забуде, про що брехала раніше. Невдалий відеомонтаж, очевидне інсценування й фотошоп – способи видати уявне за дійсність. Якщо ви помітите підступ, не зупиняйтеся – постарайтеся наблизитися до правди.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.