До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як приручити бюджет: розповідають жінки-фінансистки

Як би парадоксально це не звучало, але що більше ви маєте грошей, то більше з ними може виникати проблем. Проте є багато способів, щоб з ними впоратися. Британська редакція Vogue попросила чотирьох жінок-фінансисток дати поради, як почати відкладати, перестати перейматися витратами й побудувати здорові відносини з грошима.

Чому нам варто відкладати більше

"Варто пам’ятати, що накопичення означають три речі: захищеність, винагороду й вибір, — каже Іона Бейн, засновниця Young Money Blog. — Люди, які загрузли в боргах і необдуманих витратах, обмежили свої можливості, але активні накопичувачі можуть спати спокійно й жити, знаючи, що їхні гроші надійно захищені до миті, коли вони їм дійсно знадобляться. Це все ще ваші гроші: пам’ятайте про це! Просто відкладіть їх в сторону для майбутньої версії себе".

Реклама
Фото: Andrew MacPherson
Чому нам важко заощаджувати

На практиці відкладати гроші щомісяця набагато складніше, ніж здається на перший погляд. Стабільна зарплата без перспективи підвищення на горизонті не просто робить привабливою можливість взяти гроші з відкладених на початку місяця, вона також дає нам чудовий привід "побалувати себе". За словами Сімони Гнессен, засновниці Wise Monkey Financial Coaching, нам потрібно звертати увагу на цей емоційний "тригер", коли справа стосується витрат. "Є розрив між стимулом і відповіддю. Іншими словами, є тригер, — каже Гнессен. — Можливо, ви отримуєте лист від улюбленого бренду взуття, і в ньому йдеться про знижку. Або в гру вступає наше вічне „сьогодні п’ятниця, а в мене був важкий тиждень, потрібно потішити себе". Може видатися, що ми не можемо контролювати свою реакцію на цей тригер, але це не так".

Розвиток добрих фінансових звичок (або поліпшення вже наявних) означає введення певних правил. "Збільшмо часовий розрив між стимулом і відповіддю, щоб не робити вчинки на автоматі, а натомість створимо пару перешкод, — пояснює Гнессен. — Наприклад, у разі з онлайн-шопінгом уведіть правило, згідно з яким ви не будете насправді робити покупку, а відкладете товар у кошик на 24 години, перш ніж ухвалити остаточне рішення".

Припиніть себе сварити

"У мене з грошима негаразд". Знайома фраза? Не дивно, якщо так. "Наше дослідження засвідчило, що 25% жіночого населення Великої Британії має менше ніж 100 фунтів накопичень і вкладів — а це 6,6 мільйона осіб, — говорить Сара Поретта, директор зі стратегії та досліджень у Money and Pensions Service. — Якщо ви в такому ж становищі, спробувати відкладати хоч скільки-небудь грошей — вже добрий початок. Навіть якщо наприкінці місяця ви маєте зовсім небагато".

На думку Бейн, зміна фінансової ситуації починається з голови. "Змініть мислення: річ не в тому, що ви „погано поводитеся з грошима" або „бездарні у фінансових питаннях", — говорить вона. — Скажіть собі, що ви здібна, розумна жінка, яка легко може розв’язати фінансове питання — річ навіть не в математиці, залізній волі й фінансових ноу-хау. Суть у тому, щоб зробити заощадження легким і значущим". Маленькі кроки — уже непоганий старт.

Фото: Пітер Ліндберг
Скажіть "так" технологіям

Мобільні застосунки можуть стати світлом у кінці тунелю для тих, кому заощадження видається складним. "Застосунки на кшталт Tandem прив’язуються до вашого банківського рахунку й аналізують ваші витрати, — каже Хелен Саксон, редактор з банківської справи й страхування в moneysavingexpert.com. — Вони вираховують, скільки ви можете відкладати щотижня, і переказують ці кошти в „скарбничку". Це чудовий варіант для людей, які не можуть почати — програма зробить це за вас, щойно ви активуєте потрібну функцію".

Деякі застосунки також кладуть решту від купівлі у віртуальну скарбничку. "Якщо ви витрачаєте £ 2.30 на каву, застосунок округлить вартість до £ 3 і покладе залишок на ощадний рахунок. Кілька таких транзакцій щодня — і за рік може накопичитися кілька сотень фунтів, що може стати чудовим початком для ваших заощаджень". Спробуйте Chip або Plum.

Розвивайте добрі звички

"По-перше, якщо ви не маєте звички вести бюджет, додайте в розклад 20 хвилин раз на тиждень, щоб перевірити баланс на картці й усе, що пов’язане з фінансами. Наприклад, випис по кредитах, — говорить Бейн. — Зручно буде робити це вранці перед роботою, коли ви маєте достатньо енергії й максимально зосереджені. Ви здивуєтеся, коли зрозумієте, що маєте зайві гроші, щоб покласти їх на карту — навіть якщо це £ 5 на тиждень". Також Бейн говорить, що можна почати заощаджувати на якомусь одному пункті витрат, який не поліпшує вашого життя й самопочуття, окремо зазначаючи, що ті речі, які підтримують ваше здоров’я й продуктивність — дійсно важливі.

"Відкладання грошей — це не про жертву. Це про те, щоб ваші витрати були для вас справді корисні, — говорить вона. — Запишіть одну зміну, яку готові внести у свій список витрат, щоб виділити заповітні £ 5 на тиждень. Потім установіть прямий дебіт, який списуватиме цю кількість грошей на ваш ощадний рахунок у день зарплати. Так процес буде автоматичним. Просто дотримуйтеся трьох цих порад — і за короткий час ви зможете подолати бар’єр і почати відкладати".

Станьте тим, хто "добре орудує грошима"

"Добре давати раду грошам — це, по суті, тримати в голові три часові відтинки й добре балансувати між ними, — пояснює Бейн. — Короткострокові, середньострокові й довгострокові бюджети важливі однаково, але коли один з них починає переважати, страждає бюджетна рівновага. Кожен має бути впевнений, що в нього є гроші на пенсію (яку зазвичай передбачає роботодавець, але завжди непогано примножити цю суму). А ще важливо мати у швидкому доступі відкладені гроші й виплачувати борги в повному обсязі щомісяця". Коли розберетеся з усім цим, потрібно порахувати, скільки потрібно відкладати на довгострокові цілі, як-от купівля житла, а скільки вам потрібно прямо зараз на купівлю пальта.

"Якщо ви впевнені, що вам вистачає і на довгострокову мету, і на те, щоб придбати нове пальто, то не стримуйтеся", — говорить Бейн. Або, як радить Саксон, ви можете створити три окремі "скарбнички", щоб все було максимально прозоро. "Щойно ви починаєте відкладати, варто завести кілька акаунтів (скарбничок), щоб накопичувати окремо на маленькі речі (взуття), середні (відпустка) і великі (весілля або квартира). Так ви не жертвуватимете великими цілями, коли захочете побалувати себе приємним дріб’язком".

Текст: Susan Devaney

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.