До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як ми ускладнюємо собі життя і як зробити його простішим

Неможливо приховати справжнє бажання кожної людини почуватися добре. Бажано завжди й усюди. І, правду кажучи, це можливо. Що потрібно робити? Дотримуватися всього кількох ритуалів. Яких? Розповідає vogue.ua.

Photo: Arseny Jabiev

Легенда про ідеальне життя зовсім не легенда, а радше так звана загадка — усі хочуть дістатися до суті, але не знають з якого боку почати. А починати потрібно із себе. Американський лікар і письменник Діпак Чопра зазначає, що "кожній людині властивий природний стан простого й відкритого усвідомлення, у якому ми відчуваємо щастя, світло й спокій. Нещастя й страждання, навпаки, є складними". І якщо хороше людина зазвичай сприймає як даність або щось природне, то складнощі часто ніби падають на голову й притискають своїм тягарем до землі. Пощастило, що безліч проблем людина майстерно вносить у своє життя самостійно. Тому генеральне прибирання життя від складнощів дійсно можливе, хоч і може проходити болісно. Ось п’ять порад, як зробити життя приємнішим.

Реклама
Відповідальність за себе

Складнощі можуть проникати в усі сфери життя й міцно вкорінитися в ньому. Цікаво, що вплив того чи іншого чинника на психологічний і фізичний стан може бути помітним не відразу, а лише згодом виявитися в обтяжливих для ситуації звичках або власних думках. Життя однозначно ускладнюють: незбалансований спосіб життя, токсичні відносини, емоційне перевантаження, різні опори й нерішучість, залежності й негативне мислення. Беручи відповідальність за себе (і своє життя відповідно), людина здатна робити більш здоровий вибір, який буде спрямований на поліпшення якості життя й саморозвиток.

Любити світ навколо

Ступаючи на стежку полегшення життя, важливо не тішити себе ілюзіями — навіть коли всередині персонального життя більше не буде чинників, що ускладнюють буття, навколо все одно відбуватимуться речі, здатні засмучувати й розчаровувати. І тут важливо любити й приймати світ таким, яким він є. Все-таки здатність відчувати весь спектр емоцій і вміння відрізняти корисне від злоякісного — ознаки здорової психіки.

"Right now it’s like this"

Ці слова, які в буквальному перекладі звучать як "зараз ось так", — сучасна мантра від художниці Ефрат Лівні. "Життя таке, як воно є. Навіть найщасливіші дні сповнені незліченних розчарувань і роздратувань, а погані дні подібні до стихійного лиха", — розповідає Лівні. Художниця знайшла спосіб, що допомагає їй обманювати свідомість, яка пропонує переживання, — заспокійливу мантру. "По суті, я повторюю одну фразу доти, доки мої почуття не стануть менш гнітючими і я не зможу мислити більш тверезо, не відчуваючи занадто великого розчарування", — пояснює Лівні. Ідеться про універсальний набір з трьох слів, здатний заспокоїти й дати підсвідому надію на ліпше майбутнє.

Смійтеся й спіть

Найчастіше усміхатися й стежити за якістю сну — універсальна порада, якої хочеться дотримуватися. У 2017 році фінські й британські дослідники вивчали сміх. Учені довели, що сміх вивільняє життєво важливі ендорфіни в мозку, допомагаючи в такий спосіб сприйняттю соціальних ситуацій. Що стосується сну, то: по-перше, за якістю сну варто стежити. Якщо ви маєте здоровий сон, то спокійно переносите стрес, маєте ясну пам’ять, здорову вагу, добре зосереджуєте увагу. По-друге, сон — це природна потреба організму відпочити (і фізично, і ментально). Адже недарма придумано знайомий (чи ні) з дитинства вислів "ранок мудріший від вечора".

Заняття для душі

У кожної людини є заняття, яке одночасно надихає, тішить і розслаблює. Чи то пробіжка вихідного дня, читання книги, байдикування на дивані або п’ятничні танці від заходу до світанку. Улюблене заняття має давати заряд енергії, заспокоюючи тривожні думки й переживання. І, немає із чим критися, відвертання уваги від проблем щоденних допомагає поглянути на ситуацію, що склалася, з іншого ракурсу, а "справа для душі" може стати особистою медитативною практикою.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.