До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

#РАКНЕВИРОК: інтерв’ю з онкогінекологинею Ольгою Білодід

Vogue UA і "Фонд Ріната Ахметова" започаткували проєкт #РАКНЕВИРОК. Його герої — жінки, які перемогли онкологічні захворювання, а також лікарі та психологи. Продовжує проєкт інтерв’ю з онкогінекологинею, кандидаткою медичних наук Ольгою Білодід. Яка форма раку в жінок трапляється найчастіше? Які обстеження має проходити кожна жінка? На ці запитання відповідає Ольга Білодід.

Про найпоширеніші види раку в жінок

Форма раку, що найчастіше трапляється в жінок, — рак молочної залози. За 2020 рік, згідно з даними Американської асоціації з вивчення раку (AACR), у світі було виявлено 2 266 419 випадків раку молочної залози, і це вдесятеро більше, ніж інших видів онкологічних захворювань жіночої статевої системи. Ця статистика, на жаль, збиває з ніг. Хворіють жінки незалежно від віку, громадянства, статусу й кількості грошей у гаманці. Чому так відбувається — не вивчене до кінця питання, та можу сказати, що за останні п’ять-сім років зроблено глобальний прорив у питаннях лікування раку. Проведено найбільші міжнародні дослідження, які навчили лікарів лікувати рак молочної залози. Ми можемо впоратися з цим видом онкологічного захворювання, але нам важливо виявити його вчасно.

Реклама

Тепер про гінекологічний рак. На першому місці за поширеністю — рак шийки матки. І тут парадокс у тому, що в нас якраз є вакцина проти вірусу папіломи людини, що викликає цей тип раку. Водночас розвиткові країни страждають через брак вакцин, і статистика у світі загалом сумна: якщо у 2018 році налічувалося 450 тисяч випадків на рік, то у 2020 році — уже 604 тисячі. Коронавірус відіграв свою роль — він відстрочив походи до лікаря і програми скринінгу.

Про потрібні обстеження

Чекліст раку молочної залози дуже простий: середньостатистична жінка до 40 років, про яку ми не знаємо подробиць — спадкового чинника, способу життя та історії хвороб — має раз на рік проходити УЗД. Після 40 років потрібна мамографія. Це золотий стандарт. В успішному лікуванні раку молочної залози на сьогодні важливий чинник її виявлення — рання діагностика рятує життя.

Що стосується раку шийки матки, то жінки після 30 років мають здавати мазок на цитологію щорічно — і обов’язково це має бути якісне дослідження. Для раку шийки матки характерний вік — 30-35 і 60-65 років. Якщо ми запобіжимо йому в 30, то, найімовірніше, його не буде в 60.

Про чинники ризику раку молочної залози

Перший чинник — це генетика. Ми всі успадковуємо інформацію від предків, у кожного з нас є схильність до певних хвороб. Якщо станеться подвійна мутація гена, то ймовірність розвитку раку в людини з’явиться. Тому потрібно обов’язково знати медичну історію своєї сім’ї й генетичне дерево — хто і на що хворів.

Другий чинник — спосіб життя. Вживання спиртного, куріння, гіподинамія, зайва вага, гінекологічні захворювання сприяють розвитку раку молочної залози. Тому якщо не все, то дуже багато чого в наших руках, як бачите.

Про вакцинування проти вірусу папіломи людини

У липні відбувся конгрес Міжнародної асоціації з дослідження раку, на якому були озвучені три основні постулати в боротьбі з раком шийки матки: вакцинування, своєчасне виявлення і своєчасне лікування. ВООЗ закликали ООН вакцинувати до 2090 року 90 відсотків населення всього світу. Якщо світ вакцинується, то рак шийки матки піде в минуле. Саме тому в багатьох розвинених країнах діють національні програми вакцинації. Я впевнена, що вакцинація має бути "прошита" у свідомості лікарів і громадських організацій, щоб глобально впливати на ставлення жінок до цього питання.

Про симптоми, на які треба звернути увагу

З боку молочної залози мають насторожити виділення із сосків, біль, намацування під час пальпації якихось утворень. Але треба розуміти: коли ми намацуємо, це вже зовсім не рання стадія. Щоб розпізнати рак на ранній стадії, і потрібен ультразвук: сьогодні УЗД може виявити пухлину розміром 5 мм, у нас дуже хороша апаратура.

Порушений менструальний цикл — теж привід сходити до лікаря і поговорити про збої в роботі гормональної системи. Тому що хаос веде до проблем. Місячні мають бути не хворобливими та не рясними. Також обов’язково варто обговорити з лікарем питання народжуваності та контрацепції.

Після пандемії ми стикаємося з дещо запущеними випадками раку шийки матки — я пов’язую це з тим, що люди стали рідше ходити до лікарів. Що стосується раку молочної залози, то це захворювання діагностуємо у жінок молодшого віку — і в 30, і в 32, і в 35 років. На жаль, цей діагноз молодшає.

Про налаштованість на одужання

Лікар-онколог — він завжди й психолог за сумісництвом. Будь-кому з нас доводиться казати речі, які дуже боляче чути. Щоразу, коли закінчено обстеження й треба озвучити діагноз, наступають найважчі хвилини для будь-якого лікаря, і ми їх проживаємо разом з пацієнтами.

Тамуючи сльози й пришвидшене серцебиття, ми вселяємо віру в те, що ЗАВЖДИ є шанс, є вихід, і ним обов’язково треба скористатися. Є хвороба, але її виявлено ​​і вона більше не буде таємно руйнувати організм. Є рішення, і це найголовніше: сьогодні ми вміємо й можемо впоратися з дуже багатьма захворюваннями — наша країна йде вперед разом з усім світом. Але дуже важливо, щоб у пацієнтів був доступ до лікування дорогими препаратами — це мають забезпечувати державні програми.

Про своєчасну діагностику

Тим, хто нас читає, слухає і дивиться, хочу сказати — знайдіть час подумати про це. Подумати про те, що вакцинування проти ВПЛ і щорічна якісна онкоцитологія можуть врятувати від смерті, запобігши раку шийки матки, а обстеження молочної залози допоможе своєчасно виявити хворобу, а отже в разі хвороби — підвищити шанси на повне одужання.

Дізнатися більше про ініціативу #РАКНЕВИРОК, а також поділитися своєю історією одужання можна на сторінці проєкту.

Над проєктом працювали:

Текст: Дар’я Слободяник, Віолетта Федорова
Відео: Polina Grebenik
Фото: Danil Kaistro
Стиль: Anastasiia Yatsenko
Макіяж: Vitalia
Зачіски: Yevgeniya Kozlova
Асистент стиліста: Lesya Pak
Сет-дизайн: Tanya Kantemirova @ComilfoDecor @ComilfoFlowers
Продюсер: Marina Sandugey-Shyshkina

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.