До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

4-7-8: ще один спосіб розслабитися і міцно спати

Незалежно від того, наскільки часто ви відчуваєте напругу й не можете спокійно заснути, існує простий метод "4-7-8", який допомагає швидко розслабитися практично всім. Метод "4-7-8" — це практика роботи з диханням, яка є давньою йогічною традицією пранаями (або регулювання дихання), що допомагає розслабити тіло й розум, а потім солодко заснути.

Photo: Getty Images

Автор цього методу доктор Ендрю Вейл, засновник і директор Центру інтегративної медицини Університету Арізони, назвав його "природним заспокійливим для нервової системи". Метод працює таким чином: активує парасимпатичну нервову систему, яка відповідає за наш режим відпочинку і перетравлення їжі, і вимикає симпатичну нервову систему, запускає реакцію на стрес (або так званий режим "боротися чи бігти").

Реклама

Таке глибоке й ритмічне дихання не лише допомагає швидко заснути, а й зменшує занепокоєння; дихання допомагає впоратися з багатьма станами, від збудження до гніву, і сприяє налагодженню процесів травлення. Позаяк багато хто зараз переживає хронічний стрес, варто звернути увагу на подібний метод заспокоєння.

Ви можете виконувати "4-7-8", щоб легше заснути посеред ночі, якщо ви прокинулися, або в будь-який час дня, коли ви хочете почуватися спокійніше. Проте, коли б ви не використовували цю техніку, доктор Вейль радить виконувати її регулярно й послідовно — в ідеалі двічі на день — для отримання довгострокових результатів.

Отже, що потрібно робити? Ця дуже проста вправа виконується так:

  1. Зробіть вдих через ніс на чотири рахунки.

  2. Затримайте дихання на сім секунд.

  3. Зробіть видих через рот на вісім рахунків, склавши губи трубочкою і видихаючи з характерним звуком "вууух".

  4. Виконайте чотири цикли, повторюйте двічі на день.

Текст: Hannah Coates

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.