До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 ароматів для гарного настрою (і коли їх носити)

Vogue досліджує аромати, які покращують самопочуття, від бергамота, який підвищує настрій, до сандалу, що заспокоює нерви.

Photo: Trunk Archive

Хороший аромат — це не лише запах, але й те, як ви з ним почуваєткся, які емоції проживаєте і з якими спогадами стикаєтеся. І річ тут не в упаковці або рекламі, а в науці. "Аромати здатні впливати і змінювати наші емоції і настрій сильніше, ніж будь-який інший сенсорний досвід", — говорить докторка Рейчел Герц, нейровчена і авторка книги "Запах бажання". "Вся річ в унікальному зв'язку в мозку, де обробляються запахи, емоції, спогади і асоціації".

Реклама

Таким чином, хороший аромат складається з нот, здатних спрямовувати і керувати емоціями. Деякі, такі, як сандал, викликають почуття спокою, а інші, такі, як ваніль, можуть залишити відчуття тепла і чуттєвості. Розуміння того, з якими запахами пов'язані якісь почуття — це чудовий спосіб дізнатися, який аромат і для якого випадку використовувати. Так, трохи бергамоту або жасмину на початку дня допоможуть отримати заряд енергії перед зустріччю.

Щоб дізнатися більше, ми поговорили з Максим Гарсіа-Джанін, засновником Sillages Paris, однієї з парфумерних компаній нової хвилі, які адаптують аромат під вас, визначаючи, яка нота, або їх комбінація, найкраще підійдуть саме вам, залежно від почуттів, які ви хочете пережити, дозволяючи вибрати бажані інгредієнти самостійно.

Ваніль

Ваніль, що видобувається зі стручка рослини родини орхідеї, традиційно вважається афродизіаком. З нею пов'язана ідея, що бере витоки з фольклору тотонаків про доньку богині родючості, яка перетворюється на рослину, щоб зробити приємність чоловікові, за якого вона не могла вийти заміж через своє божествене походження. Це підтвердило німецьке дослідження 1762 року, яке показало, що ліки зі вмістом ванільного екстракту допомагають вилікувати імпотенцію.

Натуральна або синтетична ваніль є ключовим інгредієнтом у парфумерів і найчастіше зустрічається в більш солодких гурманських ароматах. "Це дійсно цінна сировина, — говорить Гарсіа-Джанін. — Парфюмери часто називають її "чорним золотом". Сам по собі цей аромат круглий, теплий і солодкий — він допомагає розслабитися, адже може подарувати відчуття теплих обіймів".

Коли носити: Створений для того, щоб відчувати себе чуттєво, нанесіть аромат на основі ванілі перед побаченням, щоб посилити свою силу спокушання.

Бергамот

Плоди бергамоту ростуть на квітучому взимку невеликому цитрусовому деревці citrus bergamia. Попри те, що ці апельсини неймовірно кислі і гіркі на смак, їх часто використовують в ароматах через солодший запах, цитрусовий смак і відтінок прянощів.

"Бергамот — один з улюблених цитрусових наших парфумерів, тому що він має складний аромат з нотками чаю Ерл Грей, — говорить Гарсіа-Джанін. — Він свіжий, пікантний, іскристий, тому ідеально підходить, коли ви потребуєте заряду енергії і пробудження позитивних думок". Насправді, ефірна олія бергамоту, популярна в ароматерапії, допомагає при депресії і тривозі.

Коли носити: Кажуть, що аромат бергамоту, що бадьорить, піднімає настрій і чудово підходить для початку дня.

Сандал

Сандал, що видобувається з рослин-паразитів, які зростають на деревах, століттями використовувався стародавніми арабами як основа для пахощів і був частиною багатьох духовних індійських традицій. "Це рідкісне дерево з кремовою текстурою і деревним, молочним і заспокійливим ароматом, говорить Гарсіа-Джанін. — В Азії він відомий як такий, що приносить баланс і гармонію розуму і сприяє концентрації".

Коли носити: Аромат сандалу відомий своїми заспокійливими властивостями, допомагає під час медитації і заспокоює нерви, якщо ви почуваєтеся злегка занепокоєним.

Жасмин

Існує понад 200 видів жасмину, серед яких цінний jasminum grandiflorum, що Chanel вирощують на полях в Грассі у Франції. "Жасмин вважається одним із ключових інгредієнтів в палітрі парфумерів. Щоб отримати один літр ефірної олії, потрібна одна тонна зібраних вручну квітів жасмину, тому цей інгредієнт є одним з найдорожчих в парфумерії ", — говорить Гарсіа-Джанін. "Аромат жасмину може бути парфумом сам по собі; він свіжий, зелений, кремовий і розкішний. Він ідеально підходить для підвищення рівня впевненості в собі і підкреслення своїх сильних сторін. Я завжди використовую жасмин перед важливими зустрічами".

Коли носити: Відомий своїм п'янким й інтенсивним смаком, аромат з нотами жасмину дозволяє своєму власнику випромінювати впевненість і чарівність. Збережіть його для особливих випадків або використовуйте щодня для чогось важливого.

Білий мускус

У різних варіаціях, мускус використовувався парфюмерами упродовж кількох поколінь. Перший мускус був отриманий з секрету статевих залоз тибетського оленя, проте сьогодні використовується його синтетична форма, щоб надати відчуття свіжості і зберегти запах інших інгредієнтів на шкірі.

"Цей синтетичний інгредієнт відтворює аромат чистої шкіри, як наче ви щойно вийшли з душу, — каже Гарсіа-Джанін. — Його можна описати як легкий і непомітний, що допоможе заспокоїтися і позбутися тривоги".

Коли носити: Чисті, свіжі і надихаючі на оптимістичні думки ноти парфуму на основі мускусу ідеально підходять для повсякденного використання щоразу, коли вам потрібно освіжитися.

Рожевий перець

Одержаний з перцевого дерева, поширеного в Бразилії і Перу, рожевий перець часто використовується в ароматах, додаючи свіжості і пікантності. "Його аромат пряний і квітковий, більш тонкий, ніж у чорного перцю", — говорить Гарсіа-Джанін. "Коли ви його вдихаєте, він віддає холодком, наче ви вдихаєте свіже повітря океану".

Коли носити: Щоб відтворити образ моря, природи і свіжого повітря, розпорошіть аромат з нотами рожевого перцю, коли вам хочеться з'єднатися з природою або вирушити у велику пригоду.

Мигдаль

Більш горіховий, ніж ваніль, але з такою ж солодкістю, мигдаль — популярний серед парфумерів інгредієнт, хоча більшість із них використовують його синтетичні альтернативи. "У парфумерії ми використовуємо кісточки абрикоса, щоб відтворити аромат мигдалю, — говорить Гарсіа-Джанін. — Він молочний, солодкий і додає аромату вершкову нотку. Він також вважається одним із типових запахів дитинства, тому ідеально підходить для того, щоб перенестися в минуле".

Коли носити: Ностальгічні і заспокійливі аромати на основі мигдалю — це чудовий спосіб підняти настрій, якщо ви почуваєтеся пригніченими.

Текст: Tish Weinstock

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.