До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що таке чаклунство в сучасному світі

Представлена ​​в поп-культурі з загостреним капелюхом і злим сміхом, відьма – фігура, яка уособлює сили і таємниці. Завдяки Роальду Далю і його "Відьмам" чаклунки відомі ненавистю до дітей, завдяки Шекспіру і його "Макбету" – любов'ю до зла, а завдяки "Гаррі Поттеру" – здатністю творити і зцілювати. Відьми завжди відображали дух часу, чи то ставлення суспільства до жінок, чи загалом до ритуалів і магії. Але нюанси чаклунства у кожної відьми є різними. Для розуміння ремесла в усьому світі жінки з Мексики, Японії і США розповідають Vogue, чому магія – одна з найбільш інклюзивних практик нашого часу.

Габріела Херстік, Лос-Анджелес, США

Історія Габріели з цим ремеслом побічно почалася з батьків. Її батько, рабин-реформатор, і мати з єврейської громади Мехіко з раннього віку заохочували її одержимість духовним. Тато завжди розвивав цікавість до невідомого і релігії, а мама з дитинства займалася з нею йогою, зціленням кристалами і медитацією.

Реклама

"Коли я познайомилася з чаклунством у віці 11 років, вони подумали, що це просто фаза. Тим більше на ньому все ще було "зловісне" клеймо, особливо в Біблійному поясі [регіон у США, в якому одним з основних аспектів культури є євангельський протестантизм, – прим. ред.], де я виросла. Тринадцять років по тому багато що змінилося. Чаклунство і магія знову увійшли в дух часу, і все більше і більше людей відкривають для себе позитивні сторони цієї практики, основані на ідеях зв'язку, спілкуванні з природою і любов'ю", – каже Габріела.

"Моя особиста практика полягає в відданості Божественному Жіночому, – продовжує вона. – Я працюю з сексуальною магією, використовую оргазми, щоб розвинути енергію для бажаного наміру; цикли Місяця і пори року; щоденну практику медитації поряд з таро, роботою з диханням, терапією, енергетичним зціленням і ритуалом, щоб знайти посвячення в повсякденному житті. Це також означає, що я бачу себе і свою здатність до зцілення як частину колективної свідомості".

Бере Парра, Гуанахуато, Мексика

"Моя особиста практика магії і чаклунства включає принципи сатанізму Ла-Вея, люціферіанства і деяких вікканських традицій. Я також часто працюю з силами Місяця і з допомогою [богині] Ліліт, залежно від розглянутого питання", – каже Бере.

Її магія виникає з матріархальної лінії цілителів. Її прабабуся була відьмою, курандеро (народним цілителем) з Оахаки, до якої зверталися люди, коли вони потребували зцілення тіла і духу. Це передалося Паррі і її матері.

І хоч Мексика просякнута католицизмом, магія часто також є важливою частиною культури. "Мексиканці відкриті, унікальні і суперечливі, – додає Парра. – Навіть якщо люди католики, багато хто звертається до астрології або таро, або відвідує чаклунів".

"Сатаністи Ла-Вея не вклоняються ніякому божеству, бо вони атеїсти. Теїстичні сатаністи, як я, братимуть участь у різних ритуалах або практиках, які включають поклоніння, але не всі з нас дотримуються певного канону".

Мадока, Токіо, Японія і Лос-Анджелес, США

Мадока – дослідник віртуальної і доповненої реальності. В межах роботи між Токіо і Лос-Анджелесом, вона аналізує відмінності між двома культурами і злиття фемінізму і чаклунства в США. Її досвід у чаклунстві почався з того, що подруга показала їй карти таро Алістера Кроулі. Як аніматорка і художниця, вона відразу ж захопилася галюцинаторною красою і архетипами карт. Через рік вона носить титул "відьма" з гордістю.

"Мені дуже цікава культура західного узбережжя США, і я вивчала чаклунство з [каліфорнійською] активісткою-феміністкою в Сан-Франциско 2018 року, – каже Мадока. – Я практикую багато ритуалів і заклинань, візуальних завдань і медитую щодня".

Вона також працює з багатьма видами східного та західного ворожіння, включно з "І Цзинем" (стародавній китайський текст), Таро, Фен-Шуєм і Чотирма Стовпами Долі (китайське ворожіння). У той час як чаклунство є відносно помітною частиною культури США і Мексики, воно набуває іншого тону в Японії, де більшість населення є багатобожним.

"Культура відьом у Лос-Анджелесі є дуже великою порівняно з Японією, але найбільша різниця полягає в тому, що чаклунство не є контркультурою в Японії, бо там не поширене християнство. Язичники і буддисти складають більшість населення, тому, ймовірно, важко знайти того, хто ідентифікує себе як відьма,– пояснює Мадока. – Японці вважають, що у світі вісім мільйонів божеств. Камінь, ліс, ґрунт, моря, річки – все це божества. Для нас це нормальне мислення".

Тейлор Кордова, пустеля Сонора, Аризона, США

Тейлор Кордова проводить свої дні в магії. Художниця, мистецтвознавець і вчителька малювання у початковій школі, також керує інтернет-магазином The Flowerchild Bruja. Тут вона продає кристали і трав'яні димові палички, зроблені зі священних рослин, як-от троянда, лаванда і полин, які використовують для енергетичного очищення простору.

"Моя особиста практика включає багато спілкування з духом Гаї [богині Матері-Землі]. Робота на вівтарі і культивування священного простору – це один із способів, яким я люблю спілкуватися з духом і практикувати свою відданість", – пояснює Кордова.

Вона також бере участь в інших ритуалах, основаних на містиці Божественного Жіночого. "Секс-магія і робота з моєю менструальною кров'ю – це деякі з заборонених практик, якими я займаюся, але, чесно, все залежить від того, що я відчуваю у конкретний момент. Дух повідомляє, яка робота найкорисніша в певний час", – додає вона.

Факт того, що вона виросла в пустелі, – невід'ємна частина практики Кордови. Вона змішується з культурою її афроамериканських і латиноамериканських коренів. "Моя культура диктує кожен мій крок. Це те, як я використовую свої руки, як я використовую заклинання своїми стегнами, це мій голос і те, як я молюся. Кожна з моїх культур присутня в тому, як я пропоную свою відданість. Пустеля Сонора, громада Південного Фенікса, в якій я народилася і виросла, і моє африканське походження є важливими факторами в моїй практиці".

За матеріалами: vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.