До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Без жартів: 5 причин полюбити спеку

Перевірка прогнозу погоди з надією на прохолодне майбутнє — звичний літній ритуал, знайомий кожному. З огляду на те, що попереду на нас чекає ще достатня кількість днів в умовах спеки (до яких ми успішно пристосувалися), vogue.ua пропонує змінити гнів на милість. Адже навіть у такої погоди є переваги. Ось 5 причин полюбити спеку.

Девушка на пляже загорает в купальнике под пальмой.Photo: Getty Images
Вітамін D

Під пекучими променями літнього сонця корисно перебувати, щоб наш організм, а саме шкіра, виділив вітамін D в природний спосіб. Звісно, не варто забувати про головний убір, шар сонцезахисного крему й пляшку води. Вітамін D відіграє майже життєствердну роль, адже він впливає на наш настрій, допомагає підтримувати нормальну роботу імунної й нервової систем, захищає від діабету й остеопорозу. У дні підвищеної спеки досить провести на вулиці від 10 до 15 хвилин, щоб отримати денну дозу вітаміну D.

Реклама
Сезонна нудьга

У сезонної нудьги (яку ми не завжди сприймаємо серйозно) є цілком наукова назва — сезонний афективний розлад. Найчастіше він з’являється в нашому житті, коли дні стають коротшими й темнішими. Є версія, що сезонний афективний розлад пов’язаний з браком достатньої кількості сонячного світла (як, наприклад, узимку, коли ми змушені заповнювати вітамін D апельсинами й харчовими домішками). До симптомів розладу належить поганий настрій, сонливість і підвищений апетит до багатих на вуглеводи продуктів. Натомість спекотні літні місяці, багаті на вітамін D, не створюють такого гнітючого настрою й навіть підвищують продуктивність упродовж дня.

Профілактика захворювань

Кожному, напевно, знайомі коментарі від літніх родичів і знайомих про те, що "кістки болять на холод". Так ось, люди, які страждають на артрит, дійсно дуже чутливі до зміни кліматичних умов. Прихід літа зазвичай знаменується зниженням больових симптомів, а сонячна погода вважається прекрасною для профілактики ревматоїдного артриту й остеопорозу.

Перегляд дієти

Спекотного літа інтенсивність апетиту знижується. Чи то річ у тім, що їжа — це все ж насолода, а завдяки постійній наявності вітаміну D гормони щастя не потребують заповнення ззовні, чи то в тім, що спека — та ще "приємність" для декого з нас, аж навіть найвишуканіші смаколики не тішать. У такий спосіб літо стає чудовою порою для перегляду свого раціону, бо і від цукру відмовитися легше, і інтервал у 16 годин не видається занадто тривалим.

Спорт у спеку

Тут думки розбігаються: з одного боку, заняття спортом у спеку небезпечні, адже можна перегрітися й отримати тепловий удар. З іншого боку, спорт у спекотні дні, коли сонце вже не припікає, але все ще відчутне, корисний. Під час бігу, наприклад, тіло має подвійне навантаження: не тільки відповідає фізичним вимогам тренування, але й підтримує температуру тіла на безпечному рівні. Коли надвечір стає прохолодніше, тілу більше не потрібно турбуватися про свій загальний стан, і воно спрямовує силу в ноги. У підсумку ви починаєте бігти швидше й почуваєтеся так, ніби летите. Це працює з будь-яким фізичним навантаженням, і це дійсно варте того.

Ще спека збільшує приплив крові до м’язів, що допомагає їхньому відновленню після старанних тренувань. Тренери часто рекомендують своїм клієнтам сауни після важких фізичних подвигів, оскільки тепло знижує болючі відчуття в м’язах і сприяє їхньому відновленню. Спека в цьому разі — природні умови для відновлення. Тільки не захоплюйтеся: 15 хвилин буде досить.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.