До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найкращих українських подкастів про культуру, історію та війну

Говорити на складні теми просто, лаконічно й захопливо – це справжній талант. Останні роки в Україні спостерігається величезний попит на подкасти про культуру та історію – ми зібрали найкращі, від яких ви навряд чи зможете відірватися.

"Наразі без назви"

Один з найпопулярніших українських подкастів, що був презентований уже після початку повномасштабного вторгнення. Його авторки – харизматичні спікерки, інтелектуалки та знавчині української літератури: журналістка, культурна менеджерка Богдана Неборак та менеджерка літературних проєктів Анастасія Євдокімова. Формально "Наразі без назви" – подкаст про культуру та книжки, але дівчата зачіпають широке коло тем: від того, як повернути вкрадених росією українських митців, до того, чи можна скасувати росію та її культуру. Такі розмови в українському культурному просторі вкрай важливі, адже змушують нас ставити собі незручні питання, шукати на них відповіді, що, зрештою, так чи інакше сприятиме деколонізації нашої культури. Подкаст виходить на платформі The Ukrainians.

Реклама
Kult Podcast

Один з найінтелектуальніших подкастів українського інфопростору ведуть викладачі Могилянки, літературознавиця Тетяна Огаркова та філософ Володимир Єрмоленко. Перший сезон – це розмови про філософів, істориків та митців минулого – від Фройда до Левіафана, а ось другий – це вже бесіди про війну та спроба їх осмислити. Рекомендуємо послухати прекрасний епізод про Сковороду – про те, чого ми можемо навчитися від цього українського мудреця, та свіжий епізод подкасту, що називається "Війна: норма чи патологія?". В ньому ведучі розповідають про те, як у світовій філософії сприймали поняття "війна" та хто з філософів минулого допоможе нам осягнути це явище, свідками й навіть учасниками якого ми всі стали...

MINCULTPRYVIT

Український режисер і сценарист Наріман Алієв (його фільм "Додому" у 2019 році брав участь у Каннському кінофестивалі) – людина багатьох талантів: у 2020 році Наріман запустив подкаст "Мінкультпривіт", який швидко вибився в топ найпопулярніших подкастів країни. "Я запрошую до себе цікавих людей, з якими говоримо "безкультурно про культуру"" – так формулює ідею свого проєкту сам автор. Справді, його герої – найяскравіші представники сучасної української культури: це і режисер Олег Сенцов, і музикант Антон Слєпаков, і режисер Антоніо Лукіч, з якими Наріман чесно й відверто обговорює українську культуру. Новий сезон "Мінкультпривіт" започаткували в березні цього року: тепер це подкаст-монолог, у якому Наріман з притаманною йому чесністю намагається осмислити не тільки війну, а й дотичні до неї складні культурні та моральні питання: це і питання російської експансії, і необхідність скасування російської культури, і роль митців у війні. Радимо не вибирати один епізод, а слухати все – спостерігати за ходом думок Нарімана Алієва дуже цікаво.

"Без оголошення війни"

Повномасштабна війна стала поштовхом для виходу багатьох потужних подкастів – адже маємо протистояти російській пропаганді та, окрім цього, рефлексувати з приводу подій, що з нами відбуваються. Один з таких подкастів – "Без оголошення війни" від історика Олександра Аврамчука та журналіста Іллі Кабачинського – виник наприкінці березня й ставить собі за мету розповісти про події минулого, які допоможуть зрозуміти сьогодення. Як радянський союз розпочав Другу Світову, звідки з’явився культ перемоги та звичка помпезно святкувати 9 травня в росії, чому росія насправді прагнула забрати Крим ще в 90-ті роки – автори говорять про складні історичні питання, розуміти які нам усім нині життєво потрібно.

"Буде тобі наука"

Говорити доступною мовою про науку – це надскладне завдання, але авторам подкасту "Буд тобі наука" від журналу "Куншт" це чудово вдається. Серед тем, яким присвячені епізоди, як побутові питання, так чи інакше дотичні до війни – наприклад, як розпізнати зневоднення чи як поводитися з тваринами під час війни, так і складні наукові. Серед останніх – як політика впиває на мову, які технології загарбання росія напрацювала впродовж століть та чому згадки про Другу світову в контексті російсько-української війни грають на руку росії... Якщо ви тільки розпочинаєте знайомство з цим подкастом, то радимо послухати останній епізод – про те, чому нас лякають буденні звуки та чому категорично не можна запускати салюти під час війни.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.