До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що читати в грудні 2020: нові книги про культуру

У традиційному книжковому огляді радимо, що варто почитати з нових видань про культуру в грудні. Цього разу — бестселер "Мистецтво бачити", книга про харківську школу фотографії та довгоочікуваний спільний проєкт письменника Сергія Жадана й художника Павла Макова.

"Як ми бачимо" Джон Берджер;Ist publishing

Книга британського мистецтвознавця, яка вийшла в 1972 році й досі є однією з найпопулярніших книг про мистецтво. У чому її особливість? Берджер не береться розповідати про розвиток мистецтва від античності й до сьогодення та не порушує питань розвитку артринку. Натомість описує, як ми дивимося на мистецтво, що бачимо й чого водночас не помічаємо. У стислих есеях він пояснює вплив мистецтва на рекламу, чому для багатьох мистецтво є символом розкоші та чому в живописі так багато оголеного тіла. Книгу можна прочитати за кілька годин, а потім неодноразово перечитувати. А ще — взяти її із собою в музей і подивитися на мистецтво під іншим поглядом.

Реклама
"Харківська школа фотографії: гра проти апарату", Надія Бернар-Ковальчук; MOKSOP

Перша велика текстова книга, присвячена видатному періоду українського мистецтва — харківській школі фотографії. Автор пропонує подивитися на три покоління харківської школи фотографії (від 1960-х до 2010-х) через концепт "експериментальної фотографії". До цієї школи належить Борис Михайлов, Євген Павлов, Роман П’ятков, Сергій Солонський, Сергій Братков. Монографія докладно описує появу легендарної артгрупи "Час", експерименти з плівкою та форматами, які й були тією самою "грою проти апарату". Книга адресована як тим, хто майже нічого не знає про харківську школу фотографії, так і тим, хто хоче заглибитися в питання. Дизайн розробила Уляна Биченкова, а в самій книзі багато світлин, які допоможуть ближче ознайомитися з методами харківської школи.

"Посібник куратора", Катерина Яковленко, Олександра Погребняк, Дмитро Чепурний; Платформа культурних ініціатив Ізоляція

Якщо книг про сучасне українське мистецтво не так багато, то про українське кураторство ще менше. "Посібник куратора" — це пряма мова кураторів з різних інститутів і з різним досвідом. Посібник охоплює великі інститути, маленькі галереї, групові й персональні виставки, а також онлайн-формат. Куратори відповідають на запитання про цензуру, взаємодію з художниками, виклики з обмеженим бюджетом або простором. Лаконічні й зрозумілі тексти допоможуть розібратися зі станом кураторства й інститутів в Україні. І, можливо, відкриють вам нові імена художників і кураторів.

"Постійне місце проживання" Сергій Жадан і Павло Маков; ist publishing

Сергій Жадан і Павло Маков — одні з найвідоміших мешканців Харкова. Вони обидва народилися не в Харкові, але місто впливає на них, як і вони на місто. Жадан і Маков тривалий час не були знайомі, хоча стежили за творчістю один одного. Вони кажуть, що давно мріяли про спільну книгу, а вдалося зробити її тільки цього року й завдяки сумі, яку зібрали на "Спільнокошті". "Постійне місце проживання" — це дві паралельні історії: поезія Жадана, починаючи з 90-х і до сьогодні, і твори Макова складаються в один наратив і водночас можуть існувати окремим життям. Це невелика ніжна книга без обкладинки, яка підкреслює крихкість людського існування. Дизайн створила 3ZStudio.

"Андрій Сагайдаковський. Декорації. Ласкаво просимо!"; Мистецький арсенал

Каталоги Арсеналу вже давно мають вигляд окремих книг, які варто придбати для домашньої бібліотеки. Каталоги фіксують не тільки вигляд виставки, її драматургію, а й дають змогу ближче й докладніше розглянути роботи, а Мистецький арсенал ще й додає тексти та інтерв’ю, присвячені творчості художника. За стилем, дизайном і наповненням каталог з виставки Сагайдаковського продовжує лінію, присвячену великим персональним виставкам художників 90-х: Олександра Гнилицького, Кирила Проценка й Олега Голосія. Проєкт Андрія Сагайдаковського вирізняється своїм експериментальним характером — простір Арсеналу перетворився на тотальну інсталяцію, яку створив художник.

Текст: Оксана Семенік

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.