До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 корисних книг про ментальне здоров'я

10 жовтня увесь світ відзначає дуже важливу дату — День психічного здоров'я. Наше ментальне здоров'я залежить від безлічі факторів: наприклад, залежність від соцмереж, спосіб життя, імунітет. Розібратися в собі — найскладніше завдання для кожного з нас. Допоможуть у цьому книги — vogue.ua вибрав кілька книг про ментальне здоров'я, які легко читаються і містять практичні поради.

"Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі", Віктор Франкл; клуб сімейного дозвілля

Книга австрійського психолога, філософа і колишнього в'язня нацистського концтабору Віктора Франкла у цій добірці посідає окреме місце, і саме тому з неї варто почати. "Людина в пошуках справжнього сенсу" — не лише головна книга Франкла, а й один з ключових текстів психології 20 століття. Психолог написав її в 1946 році, після того, як провів два роки в концтаборах в Аушвіці і Дахау. У ній він описує свій страшний досвід перебування там, а також формулює свій найважливіший психотерапевтичний метод — це пошук сенсу в усіх проявах життя, навіть найстрашніших. Книга написана ясно і неймовірно захоплююче, і тому стала однією з найбільш цитованих у світовій психології, розійшовшись по світу накладом в понад 15 мільйонів. А її головний месендж — знайти собі мету існування навіть у найскладніших умовах і мислити позитивно — елементарно і вкрай складно водночас.

Реклама
"Несподівана радість самотності", Кетрін Грей; Yakaboo publishing

Кетрін Грей — популярна журналістка і колумністка The Guardian, Stylist, The Telegraph. Українською нарешті публікується її бестселер про те, що на самоті теж можна жити щасливо. Письменниця розвіює усталені в нашій культурі уявлення, що всі обов'язково повинні жити в парі. "Книга присвячена одинакам, яких не розуміють, жаліють і вважають за бідолах, які нікого не можуть собі знайти. Кетрін Грей допомагає прийняти свою самотність, знайти в ній позитивні моменти, абстрагуватися від тиску суспільної думки і жити щасливо на самоті. Авторка зовсім не заперечує щастя від взаємин або шлюбу, а відстоює права самотніх, яких вважають білими воронами, і їхній вибір, адже бути щасливим і самотнім водночас — можна".

"Людина, що хотіла бути щасливою", Лоран Гунель; Клуб сімейного дозвілля

Новинка від французького письменника і фахівця з особистісного розвитку Лорана Гунеля стала всесвітнім бестселером і перекладена більш ніж двадцятьма мовами світу. У цій книзі головний герой намагається знайти щастя. "Жуліано почувається нещасним, хоча, здається, має все. Випадково він опиняється в загубленому селищі, розташованому посеред балійських лісів. Там, далеко від галасливого і швидкоплинного світу, живе мудрець, цілитель душ Самтьян. Він має допомогти Жуліано, адже знає, де ховається щастя. Ця істина могла перевернути життя мільйонів людей і все навколо. Але знання, яке розкриває шлях до щастя, не можна просто так отримати, купити або навіть забрати силою. Його можна тільки зрозуміти".

"Вирішити можна все!", Марі Форлео; КМ-Букс

Марі Форлео починала кар'єру як фінансистка на Нью-Йоркській фондовій біржі, але невдовзі перекваліфікувалася на тренерку особистісного зростання і блогерку. Серед її шанувальників — Опра Уїнфрі і Барак Обама. Українською мовою виходить бестселер №1 за версією "The New York Times" — її книга "Вирішити можна все". Назва відображає філософію успіху Марі. В анотації йдеться про те, що Форлео "обґрунтовує свою філософію, яка вчить не пасувати перед труднощами, а знаходити шляхи для їх подолання. Книга допомагає читачам навчитися рухатися до мети, усувати всі відмовки і виправдання, які стоять на шляху до успіху; перемагати свої страхи, зрозуміти нарешті, чого вони хочуть, і почати діяти. Марі Форлео підкріплює свої установки десятками історій із власного життя і життя людей, які скористалися її порадами.

"Бути окей. Що важливо знати про психічне здоров’я", Дарка Озерна, Yakaboo Publishing

Дарина Озерна — біолог, спеціалістка з генетики і біохімії, медична журналістка. У книзі "Бути окей. Що важливо знати про психічне здоров'я" вона надає читачеві не тільки базову інформацію про психічне здоров'я з посиланнями на медичні протоколи, а й певну систему орієнтирів. Цікаво те, що Озерна орієнтується на український контекст: про стереотипи, які існують в українському суспільстві з приводу депресій і ментального здоров'я, і ​​про те, якими можуть бути їхні наслідки. У першій частині зібрано загальну інформацію про психічний стан людини, його зв'язок з фізичним станом, а також описано принципи роботи мозку і прояви емоцій. У другій розглянуто найпоширеніші психічні розлади.

Матеріал підготовлено при підтримці інтернет-магазину Yakaboo

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.