До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому всі божеволіють від серіалу "Гра престолів"

Вісім років, більше сорока премій "Еммі" і мільйони прихильників по всьому світу – серіал "Гра престолів" вже давно увійшов в історію. Напередодні прем'єри восьмого й останнього сезону, яка відбудеться 14 квітня, Vogue.ua намагається розібратися, з чим пов'язаний запаморочливий успіх серіалу.

Джордж Мартін
Джордж Мартін

1991 року американський письменник Джордж Мартін почав роботу над циклом фентезі-романів "Пісня льоду й полум'я", які через 20 років стануть основою серіалу. Мартін, який сьогодні є у списку найвпливовіших людей світу за версією Time, безперечно, центральна фігура всієї цієї неймовірної історії. Тим цікавіше, що сам письменник ніколи не любив фентезі, скептично ставився до цього жанру і виріс на серйозній американській літературі, Фіцджеральді і Апдайку. У результаті серія з п'яти книг стала бестселером: її переклали на 45 мов світу, а загальний тираж досяг позначки в більш ніж 60 мільйонів примірників. У чому успіх? Джордж Мартін – обдарований письменник з безмежною фантазією і дуже сучасна людина. Він написав серйозний епос про війну, яким свого часу була, наприклад, книга "Війна і мир", але, розумів, що його читачі живуть в XXI столітті, тому не ділив вигаданий середньовічний світ на добрий і злий, а героїв – на позитивних і негативних. Його персонажі – яскраві і неоднозначні, сповнені пристрастей, і очікувати від них можна всього – тому і від книги, і від серіалу не відірватися. Ти точно знаєш: в будь-який момент тут може трапитися що завгодно.

Реклама
Політичні метафори

Дія "Гри престолів" відбувається у вигаданому світі, що нагадує середньовічну Європу. У сюжеті кілька ліній, одна з них, наскрізна, – бій за Залізний трон, символ влади Вестероса. Комусь із героїв, наприклад, Дейнеріс Таргарієн або Джону Сноу, він може перейти у спадок, а інші – наприклад, як Серсея Ланністер, хочуть ним володіти просто тому, що можуть і готові перемогти всіх завдяки своїй хитрості і винахідливості.

У серіалі безліч політичних аналогій і метафор, але в інтерв'ю Джордж Мартін не раз зізнавався, що він не мав на увазі ні сучасну Великобританію, ні США, ні Європу, коли писав свої романи. Аналогія тут, скоріше, в іншому: безмежна влада – хибне за своєю суттю явище, а прагнення до неї може привести до настільки кривавих війн, що світ здригнеться. У більшості героїв серіалу немає в буквальному сенсі нічого святого, і криваві сцени битв, при перегляді яких валер'янку пив не один глядач, це підтверджують. А ще тут в будь-яку хвилину можуть вбити твого улюбленого героя, і це, звичайно, робить серіал справжнім: в житті, на жаль, точно так само – можливо все.

Масштаби

Пропозиції екранізувати "Пісню льоду й полум'я" Джордж Мартін отримував постійно, з часу виходу першої книги 1996 року. До цієї можливості він ставився критично, був упевнений, що його сага занадто довга і ґрунтовна (в ній, наприклад, більше 300 персонажів!). У підсумку права на екранізацію 2007 року придбав канал HBO, і ще два роки шоуранер Девід Беньофф і Ден Вайсс разом з Джорджем Мартіном готували перший сезон. Коштів на виробництво не шкодували з самого початку: тільки на пілотний випуск витратили 10 мільйонів доларів, але в підсумку його повністю перезняли. В цілому бюджет першого сезону був 50 мільйонів, а ось восьмого, фінального – вже 90 мільйонів доларів. Це найдорожчий серіал на сучасному телебаченні.

Справа, звичайно, не тільки в фінансових ресурсах, але і в людських. В інтерв'ю шоуранер Девід Беньофф і Ден Вайсс жартома кажуть, що за вісім років існування серіалу у них на двох народилося п'ятеро дітей, і ті половину свого життя провели не вдома, в Лос-Анджелесі, а на зйомках в Ірландії або Чорногорії. Зйомки одного сезону тривають у середньому вісім місяців і відбуваються одночасно в кількох точках планети: Ірландії, Марокко, Іспанії, Чорногорії. Над спецефектами працює шість команд художників. Але найскладніше, ймовірно, акторам – наприклад, виконавець ролі Джона Сноу, Кіт Геррінґтон кілька разів відтерміновував своє весілля з колегою по серіалу Роуз Леслі через графік зйомок. Але вони знають, навіщо роблять це: в активі "Гри престолів" – 38 премій "Еммі", а кожну серію сьомого сезону подивилися 30 мільйонів людей – це більше, ніж населення, наприклад, Австралії разом з прилеглими островами.

Костюми

Розмах і безмежна уява – ключові слова для опису костюмів, декорацій і спецефектів у "Грі престолів". За костюми художниця Мішель Клептон і її відділ, в якому сьогодні більше 30 осіб, отримали три премії "Еммі". Головна особливість костюмів у тому, що вони переросли рівень просто хороших фентезі-фільмів і стали окремими арт-об'єктами, які, до речі, вже наступного року виставлять в музеї в Ірландії. Вишивка ручної роботи, родинні герби, вінчальні сукні з шипами і трояндами – деталі костюмів цілком можуть стати темою серйозного мистецтвознавчого дослідження, адже, за словами художниці, вона надихалася живописом, мистецтвом, історією. Якщо ж подивитися на костюми з погляду моди, то в них легко знайти збіги з подіумними колекціями провідних модних брендів. Наприклад, найбільш розкішна і смілива героїня серіалу, Дейнеріс Таргарієн, носить вбрання, які часто нагадують кутюрні образи Valentino і Givenchy, а головна лиходійка серіалу Серсея Ланністер воліє сукні-халати на запах природних відтінків, які нерідко можна зустріти в колекціях французького модного Дому Hermes.

Політичні аналогії і непередбачуваний сюжет, костюми як твори мистецтва, декорації і епічні сцени неймовірного масштабу (наприклад, фінальну битву восьмого сезону знімали 55 днів!) – що робити, коли серіал закінчиться? Про це продюсери потурбувалися: вже цього року стартують зйомки спін-оффу. У головній ролі – Наомі Воттс.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.