До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому світ обожнює серіал "Паперовий будинок" на Netflix

Стримінговий сервіс Netflix не тільки знімає власні оригінальні шоу, які залюбки дивиться весь світ, а й відкриває локальні історії. Саме так сталося з іспанським телевізійним шоу "Паперовий будинок" (Casa de Papel), який нині б’є всі рекорди переглядів. Серед українських користувачів Netflix він знову перебуває в списку десяти найпопулярніших проєктів, а в таких країнах, як Туреччина, Аргентина, Франція, Чилі та Італія й зовсім тримає першість за популярністю. 3 грудня Netflix показав фінальні п’ять серій цієї захопливої історії, а ми розповідаємо, чому весь світ обожнює цих грабіжників у червоних комбінезонах.

"Паперовий будинок" — це кримінальна драма письменника й телепродюсера Алекса Піна про групу злочинців під керуванням такого собі Професора, що наважується на зухвале пограбування Монетного двору Іспанії. Професор продумав абсолютно все й зібрав банду — фахівців у різних сферах, яка зуміє втілити його задум у життя. Ця інтелігентна й десь несмілива людина, яка ніколи не приверне до себе уваги на вулиці, змогла передбачити все, а на кожен крок поліційників у Професора є заготовлений план. Інтелект, ерудиція й холоднокровність — ось його головні помічники. Він не налаштований убивати і йому не потрібна пролита кров, він просто хоче взяти те, що йому потрібно, і піти. Однак навіть найгеніальніший план може дати осічку, особливо коли в нього втручаються почуття. Завдяки цьому "Паперовий будинок" тримає глядача в постійній напрузі, а непередбачувані сюжетні рішення змушують переживати за долю головних героїв, ненавидіти представників влади й захоплюватися розумом Професора. Допомагає в цьому ще одна особливість серіалу — сценарій часто змінюється й дописується прямо під час знімання. Зроблено це для того, щоб не втратити гостроти моменту й максимально використовувати всі ідеї, які з’являються на знімальному майданчику.

Реклама

Сьогодні, коли "Паперовий будинок" із захватом дивиться весь світ, складно уявити, що спочатку в Іспанії серіал провалився. Його першу серію у 2017 році на каналі Antena 3 подивилося понад 4 мільйони осіб, але з кожним новим епізодом кількість переглядів знижувалася. Творці телешоу вже були готові його згорнути, але тут на історію зухвалих грабіжників у червоних комбінезонах і масках з обличчям Сальвадора Далі звернули увагу в Netflix. По-перше, після придбання прав на показ вони змінили назву з Casa de Papel на Money Heist, а, по-друге, — скоротили хронометраж серій з 70 хвилин до 45, у такий спосіб збільшивши їхню кількість. На сайті платформи серіал з’явився після першого сезону, який розділили на дві частини й у якому повністю описали історію пограбування Монетного двору в Мадриді. Третій і четвертий сезони розповідають вже про наступний задум Професора — пограбування Центрального Банку Іспанії. Логічне завершення серіалу відбулося в п'ятому сезоні, який Netflix розділили на дві частини – перші п'ять серій ми побачили у вересні, а решта – через три місяці.

Ці дії чи харизма головних героїв і непередбачуваний сюжет зробили "Паперовий будинок" одним з найпопулярніших неангломовних серіалів на Netflix — тепер сказати складно. Факт фактом, що світ дивиться Money Heist з охотою, а для багатьох герої серіалу стали справжнім символом опору владі й капіталістичному устрою як такому. Упродовж усього шоу Професор протиставляє себе системі, б’є в саме серце сміливими й відвертими заявами, використовує публічність і стає Робін Гудом в очах простих людей. До речі, підкреслює цей революційний рух пісня Bella Ciao, яка під час Другої світової війни була антифашистським гімном італійських партизанів. У серіалі в найрізноманітніших інтерпретаціях вона супроводжує найвідповідальніші та найважливіші сцени. І завдяки шоу влітку 2018 го року вона знову стала хітом у всій Європі.

Після виходу серіалу образ людини в червоному комбінезоні й масці Далі став популярним не тільки на костюмованих вечірках, його почали використовувати реальні злочинці під час пограбувань, а хакери, що видалили з Youtube хіт Despacito, замість нього вивісили світлину з хитро усміхненими масками Далі з "Паперового будинку". У 2019 в Лімассолі навіть заборонили використання цих костюмів на Limassol Carnival Festival задля безпеки. Іспанська газета El Mundo зі свого боку такий вплив шоу на людей схарактеризувала як "відбиття клімату глобального розчарування, у якому грабіжники уявляються ідеальними антигероями", а турецька преса й зовсім закликала заборонити його показ через те, що Casa del Papel заохочує тероризм і є небезпечним символом повстання.

Футбольний матч "Мілан-Олімпіакос", 13 грудня 2018
Антиурядовий мітинг у Франції

Серіал відзначили безліччю нагород. У 2018 він отримав звання найкращої драми на престижній премії Emmy Awards. Того ж року ввійшов до списку найкращих серіалів за версією New York Times. Але все одно найпоказовішою є народна любов і армія фанатів, що чекає на повернення своїх героїв. П'ятий сезон став фінальним у цій захоплюючій історії, але за деякими заявами, Netflix таки збираються продовжити всесвіт "Паперового будинку". У 2023 році компанія має намір представити спін-офф серіалу під назвою "Берлін", який буде присвячений одному з головних героїв серіалу на прізвисько Берлін.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.