До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що дивитися: серіал "Відіграти назад" з Ніколь Кідман

На HBO вийшов новий серіал "Відіграти назад" від творців "Великої маленької брехні". Мабуть, найтривожніший серіал цього непростого року.

"Відіграти назад"

Психолог Грейс Фрейзер (Ніколь Кідман), її чоловік, лікар-онколог Джонатан Сакс (Г’ю Ґрант) і син Генрі — ідеальна родина. Вони живуть у гарній квартирі у Верхньому Іст-Сайді, снідають під музику з "Лускунчика" Чайковського, багато жартують, ніжно цілують одне одного на прощання. Одним словом, хоч який ідеальний вигляд усе це має, з перших же хвилин зрозуміло, що все це видається надто добрим, щоб бути правдою. Ідилія порушиться в першій же серії: уб’ють матір одного зі школярів, які навчаються у престижній школі разом з Генрі (навряд чи це спойлер — те, що із цією великоокою, ефектною й сумною дівчиною щось трапиться, ясно з першого ж кадру, коли ми її бачимо), чоловік Грейс полетить на конгрес до Клівленда й зникне, а Грейс божеволітиме, намагаючись зрозуміти, що пов’язувало вбиту дівчину з її чоловіком (теж стане ясно зовсім скоро).

Реклама
"Відіграти назад"

Автор цього серіалу — досвідчений виконавчий продюсер Девід Е. Келлі, який у 1990-ті стояв за популярним юридичним серіалом "Закони Лос-Анджелеса", а у 2017 році придумав для HBO "Велику маленьку брехню" — гламурний і драматичний серіал про скелети в шафах і сім’ях багатих і успішних людей. Натхнений успіхом "Великої маленької брехні" (а це вісім премій "Еммі" і чотири "Золоті глобуси"), 2018 року Келлі прийшов зі сценарієм свого нового проєкту до Ніколь Кідман, яка не тільки зіграла одну з головних ролей у попередньому серіалі, але й спродюсувала його. Перші два епізоди "Відіграти назад" (що ґрунтується на бестселері Джин Кореліц "Ти мала б знати") так вразили Кідман, що вона миттєво сказала Келлі "так" і як актриса, і як продюсер. Завдяки Кідман у титрах до цього серіалу з’явилося ще одне гучне ім’я: режисерки Сюзанни Бір. Ви напевне про неї чули або бачили її прекрасний напружений мінісеріал "Нічний адміністратор" з Томом Гіддлстоном і Г’ю Лорі чи постапокаліптичний трилер "Пташиний короб", що став одним з головних гітів Netflix. І якщо Девід Е. Келлі — фахівець із сімейних драм і скелетів у шафах, то Бір — майстриня закручених детективних інтриг і саспенсу. Спільними зусиллями їм вдалося створити серіал, від якого не хочеться відриватися (хоча якісь сюжетні ходи можуть здатися банальними) — і після якого хочеться випити валеріанки, тому що рівень твоєї особистої тривоги зашкалює.

"Відіграти назад"

Найточніша цитата про цей серіал належить Г’ю Ґранту, що зіграв Джонатана Фрейзера — і, мабуть, найкращу за багато років роль у своїй кар’єрі. "Це серіал про те, кому ми можемо довіряти, і що насправді являють собою люди, які поруч із нами". Ґрант у "Відіграти назад" найменше схожий на себе звичного — то в амплуа хитрого Флетчера в "Джентльменах" Гая Річі, то в образі інтелігентного романтика, якого в різних варіаціях він так часто грав за свою 30-річну кар’єру. Помітно постарілий і "посірілий", у "Відіграти назад" Ґрант постає перед глядачем у зовсім іншому ракурсі: так, він начебто винен, але чи точно у вбивстві? Він уважний і турботливий батько, явно закоханий у свою дружину чоловік, лікар-онколог, який щодня рятує (чи не рятує, на жаль) хворих на рак дітей. І навіть уже викритий у зраді — не тільки Грейс, але і їхнього розкішного привілейованого життя — він здається гідною людиною із сумними очима й доброю усмішкою.

"Відіграти назад"

Сам Г’ю Ґрант компліментарно висловлюється про сценарій і каже, що майже відразу погодився на участь у фільмуванні, але водночас на ту мить, коли читав сценарій перших двох епізодів, так і не зрозумів, хто в цій історії головний винуватець, так спритно її було закручено. Режисер Сюзанна Бір зізналася, що вони переписували сценарій тричі, зрештою і їм довелося досить швидко повернути зниклого Джонатана в сюжет — бо його герой такий привабливий і об’ємний, що глядачі просто не захотіли б втрачати його з поля зору надовго або розлучатися з ним.

Ще один важливий персонаж серіалу — Нью-Йорк. Місце дії сімейної драми відіграє важливу роль для Девіда Е. Келлі — і якщо у "Великій маленькій брехні" пристрасті розігрувалися на тлі шикарних пейзажів каліфорнійського містечка Монтерея, то у "Відіграти назад" багато уваги зосереджено навколо Нью-Йорка. Грейс і Джонатан не раз обговорюють можливість покинути місто, у якому живуть немов у мильній бульбашці. Одна з подруг Грейс, описуючи вбиту дівчину, каже: вона приходила до школи й просто сиділа навпроти. Хіба це не злочин у наш час — не бігати істерично Нью-Йорком, а просто сидіти й міркувати? Місто диктує свої правила — і зводить цих людей з розуму. Але водночас воно зухвало гарне — це заслуга оператора Ентоні Дода Ментла, у фільмографії якого такі вже культові фільми, як "Догвілль" і "Антихрист" Ларса фон Трієра.

"Відіграти назад"

Нью-Йорк слугує прекрасною декорацією для цієї стильної історії, а на кадри з розгубленою Кідман у зразковому вбранні, яка повільно блукає містом (хай там що відбувається в її житті, героїня завжди має ідеальний вигляд) можна дивитися вічно. Данська художниця костюмів Сігне Сайлунд ("Пташиний короб", "Нічний Адміністратор", "Сирена") розробила для Кідман гардероб не гірший за той, що актриса мала у "Великій маленькій брехні". Образ Грейс натхнений сімдесятими й бохо-шиком, який гармонує із зачіскою — довгими кучерями. Червоне оксамитове пальто, струмливі сукні з тонкими шарфами, чоботи-труби, романтичні блузи з бантами — Кідман здебільшого вдягнена в образи з колекцій 2018 і 2019 року, оскільки серіал знімали торік. А один з найяскравіших образів героїні — її поява на благодійному балу в плісованій сукні Givenchy Resort 2019.

"Відіграти назад"

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.