До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому варто подивитися фільм Ай Вейвея на Одеському кінофестивалі

"Людський потік" – таку філософську назву отримав новий фільм Ай Вейвея, одного з найвпливовіших художників сучасності. Його українська прем'єра відбудеться на Одеському кінофестивалі уже в липні.

Про що фільм

Минулого року на Венеціанському кінофестивалі художник Ай Вейвей, який входить в список найвпливовіших людей світу за версією журналу Time, дебютував як режисер. Свій перший фільм він присвятив мігрантам. Для художника вибір теми очевидний: з 2011 року Ай Вейвей живе в Німеччині через політичні репресії, яким підданий в рідному Китаї, і, по суті, він сам і є політичним біженцем. Свого часу в Китаї був репресований і батько Ай Вейвея, філософ і поет, що не мав можливості публікуватися в рідній країні близько 20 років.

Реклама
Ай Вейвей на зйомках фільму

Нічого несподіваного в "Людському потоці" на перший погляд немає – Ай Вейвей просто продовжує говорити на одну з головних тем в своїй творчості. Своєрідним епіграфом до фільму 2017-го стала виставка в Данії: прямо у вікнах фасаду музею Kunsthal Charlottenborg художник зробив кричущу інсталяцію: вікна музею були щільно заповнені яскраво-помаранчевими рятувальними жилетами біженців зі Сходу, в яких вони припливли на грецький острів Лесбос. Пізніше виставку показали в Італії, Німеччині, Франції.

Кадр з фільму "Людський потік"

Для Ай Вейвея фільм народився з особистої історії. Деякий час назад він нарешті отримав свій паспорт від влади Китаю. Після цього художник вирушив на грецький острів Лесбос, куди якраз прибували біженці. Художник розповідає, що це не було робочою поїздкою, це була особиста подорож – він хотів побачити все своїми очима. Там же, вражений побаченим, Ай Вейвей почав знімати перші історії на свій айфон. Трохи пізніше він прийняв рішення зняти фільм, а кадри, зняті на айфон, лягли в основу картини.

Як знятий

"Людський потік" знімали більше року в більш ніж 20 країнах по всьому світу. У фільмі беспрецедентна кількість героїв: якщо точніше, десятки тисяч – це мігранти з Афганістану, Сирії, Іраку, Мексики, Бірми і Південного Судану, які втратили будинки і вирушили в дорогу в пошуках кращого життя. Ай Вейвей діє просто – і документує їх шлях в нове життя.

Ай Вейвей – перш за все, художник, тому знятий фільм дуже поетично. Людей в ньому справді потоки: вони йдуть один за одним крізь ліси, пустелі і міста, пливуть на кораблі через моря, а коли камера захоплює їх зверху, з висоти пташиного польоту, то ловиш себе на думці, що люди схожі на мільйони мурах – маленьких, але наполегливих.

Поетичність не позбавляє цю роботу інформативності. Фільм нашпигований фактами і статистикою, які варто знати кожному європейському жителю. Факти за кадром озвучують співробітники гуманітарної місії ООН – наприклад, те, що сьогодні в світі більше 65 мільйонів людей вигнані зі своїх будинків. Всього Ай Вейвей і його команда за час зйомок взяли 150 інтерв'ю.

Про висновки

Було б дивно, якби Ай Вейвей, майстер точних, що б'ють не в брову, а в око, висловлювань в мистецтві, обійшовся б у цьому фільмі просто констатацією фактів. Позиція художника зрозуміла: він на стороні пригноблених. У міграційній кризі, на думку Ай Вейвея, винні не тільки політики, що закривають кордони Європи, а й кожен житель планети, який мовчить, не цікавиться і не допомагає. "Дотримання прав кожної конкретної людини має стати головним завданням сучасного суспільства, незалежно від географії", – підсумовує художник.

На кінофестивалі у Венеції фільм сприйняли з цікавістю, при цьому критики назвали "Людський потік" дуже красивою, але надто наївною і прямолінійною роботою. Так це чи ні, можна буде зрозуміти вже скоро: фільм покажуть на Одеському кінофестивалі в рамках програми "Фестиваль Фестивалів". Кінофестиваль розпочнеться 13 липня.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.