До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Загін самогубців повертається: 7 цікавих фактів про Гарлі Квінн

В український прокат вийшов супергеройський бойовик "Загін самогубців: місія навиліт". А це означає, що ми знову зустрінемося з улюбленою антигероїнею — Гарлі Квінн у виконанні Марго Роббі. Як багато ви знаєте про одну з найвідоміших лиходійок у попкультурі?

Звідки походить її ім’я

Ексцентрична Гарлі Квінн — постійний персонаж коміксів DC. Спершу дівчина була психіатром, на ім’я Гарлін Квінзель, яку запросили працювати з Джокером. Вона зустрічає його в психіатричній лікарні Arkham Asylum і врешті-решт закохується в нього. Потім бере ім’я Гарлі Квінн, на честь персонажа комедії дель арте Арлекіна. Арлекін, відомий своїм блазенством і блискучим костюмом, був комічним героєм багатьох п’єс комедії дель арте, починаючи з XVI століття. Гарлі Квінн переймає не тільки костюм Арлекіна і його стиль, вона, так само як і він, має потужний комічний талант. І стає компаньйоном Джокера.

Реклама
Дебют Гарлі Квінн у всесвіті DC

Гарлі Квінн дебютувала у всесвіті DC Comics не в коміксах, як це зазвичай буває. Фактично, уперше вона з’явилася в епізоді мультсеріалу "Бетмен: поклоніння Джокера" ще в 1992 році ​​як помічниця Джокера й одна з його подружок. Планувалося, що це буде єдина її поява. Але загальне захоплення новим персонажем було таке велике, що художники Пол Діні й Брюс Тімм вирішили офіційно представити персонажа в коміксі. У 1993 році Гарлі Квінн уперше з’явилася на папері в коміксі № 12 із серії "Пригоди Бетмена". Гарліманія тривала, і автори повеселилися, створюючи для неї минуле й роблячи її повторюваним персонажем у своєму всесвіті.

Натхнення
"Дні нашого життя"

На створення персонажа Пола Діні й Брюса Тімма надихнула актриса Арлін Соркін з мильної опери "Дні нашого життя". В одній зі сцен актриса в ролі антагоністки вбиралася в костюм арлекіна. В одязі придворного блазня, розшитому блискітками, Арлін Соркін демонструвала саме той градус божевілля і пустощів, який був потрібен. З цього моменту два учасники створили персонажа, який і голосом, і на вигляд мав бути подібним до актриси. Їм навіть вдалося змусити її бути голосом Гарлі Квінн у деяких постановах аж до 2011 року.

Кохання всього життя
"Загін самогубців: місія навиліт"

Гарлі Квінн була завжди одержима Джокером, але це не завадило їй шукати кохання в іншому місці, коли їй набридли шалені витівки лиходія. Так вона закохалася в кілера Дедшота, з яким об’єдналася в Загін самогубців. Ще одна пригода привела її в обійми Найтвінга, також відомого як Річард Грейсон, — спільника Бетмена, що потрапив під її чари. У Найтвінга був короткий, але бурхливий роман з Гарлі Квінн у мультфільмі "Бетмен і Гарлі Квінн". У деяких коміксах вона також мала стосунки з Отруйним плющем, запеклим ворогом Бетмена.

Її суперсила
"Загін самогубців: місія навиліт"

У похмурому світі Бетмена герої й лиходії — це просто люди з чудовими розумовими й фізичними здібностями, а не супергерої з надлюдськими здібностями, як капітан Марвел. Сила Гарлі Квінн — це її розум. Попри божевілля, у яке вона поринула, коли Джокер зіштовхнув її в чан з кислотою, Гарлі використовує знання психіатрії, щоб дістатися мозку своїх жертв, маніпулюючи й катуючи їх для власного задоволення. Як королева хаосу, вона також дуже жорстока в коміксах. Зі своїм легендарним молотком Гарлі Квінн надзвичайно вправна в орудуванні всіма видами зброї. Вона також дуже спортивна. Має чудову імунну систему та надзвичайно спритна завдяки токсичній протиотруті — отруйному плющу, який вона ввела.

Її стосунки з Джокером

Гарлі Квінн і Джокер — одна з найлегендарніших пар у попкультурі. І якщо Гарлі шалено закохана в нього, то Джокер маніпулює нею через фізичне й психологічне насилля. Найпопулярніший антагоніст всесвіту DC ні в чому собі не відмовляє — і тримає Квінн поруч із собою. Цікавий факт: дует навіть мав дитину! У коміксі "Несправедливість: боги серед нас" Гарлі Квінн розповідає своєму ворогові, Чорній Канарці, що вона завагітніла від Джокера. Щоб захистити дочку, Гарлі віддала її сестрі й приховала від Джокера правду, що він батько. Тільки у 2020 році з виходом фільму "Хижі птахи" Гарлі Квінн розпрощалася з лиходієм і почала свій незалежний шлях.

Хто грав Гарлі Квінн у кіно

Персонаж Гарлі Квінн відзначить 30-річчя свого існування у 2022 році. Фактично, упродовж багатьох років її грали всього кілька актрис. Найвідоміша — Марго Роббі, яка повернула її до життя в "Загоні самогубців" Девіда Еєра у 2016 році. У 2020 році персонаж отримав свій сольний фільм "Хижі птахи". Марго Роббі також знову з’явиться у фільмі Джеймса Ганна "Загін самогубців" у 2021 році. У період з 2002 по 2003 роки її грала Міа Сара в телесеріалі "Хижі птахи", ну а Тара Стронг була головним голосом Гарлі в анімаційних фільмах і відеоіграх.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.