До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Які фільми дивитися на кінофестивалі "Київський тиждень критики"

З 21 по 27 жовтня в столичному кінотеатрі "Жовтень" відбудеться 5-й кінофестиваль "Київський тиждень критики". Цьогорічна програма — це культові бунтарські фільми, довгоочікувані українські стрічки, міжнародна програма з гітами кінофестивалів у Каннах, Торонто, Сан-Себастьяні й Берліні. Спеціально для vogue.ua гід програмою підготували кінокритикиня, співзасновниця Спілки кінокритиків України, кураторка фестивалю Дарія Бадьйор та критик і куратор фестивалю Сергій Ксаверов.

"Пікнік біля навислої скелі"
"Донні Дарко" (2001), реж. Річард Келлі

Такі фільми як "Донні Дарко" знімають раз у житті. На жаль, для режисера Річарда Келлі це сталося на самому початку його кар’єри, і згодом він так і не зробив нічого хоч віддалено схожого на "Донні". Ця трішки сюрреалістична й магічна суміш із фільму про дорослішання та майже коміксу про життя героя в маленькому містечку майже відразу стала класикою. Ми були позбавлені насолоди побачити цей фільм на великих екранах — кінопрокату під час його виходу в нас майже не існувало. Час нарешті повертає цей борг. (Сергій Ксаверов)

Реклама
"Якщо..." (1968), реж. Ліндсей Андерсон

Надсучасний фільм, знятий наприкінці 60-х по свіжих слідах студентських революцій. Анатомія тоталітаризму, втіленням якого є закрита британська школа для хлопців. Здавалося б, хто не спрогнозує, що буде, коли підлітків замкнути у просторі — фізично й символічно, але Андерсон не збаналізовує цю розповідь, критикуючи і причину прийдешнього бунту, і самих бунтівників. (Дарія Бадьйор)

"Пікнік біля навислої скелі" (1975), реж. Пітер Уїр

Історія зникнення кількох дівчат пансіону під час пікніка на день Святого Валентина 1900 року в Австралії свого часу стала відкриттям австралійського кіно. А ще ця оманливо лагідна, мрійлива стрічка дала кіно одну з найбільших своїх загадок. (Сергій Ксаверов)

"Стоп-Земля" (2021), реж. Катерина Горностай

Цю стрічку можна проінтерпретувати як утопічний і нереалістичний фільм про підлітків. Натомість він вхоплює сутність буття підлітком — у підвішеному стані між школою, навчання в якій добігає кінця, і подальшим життям, "дорослим" життям. Не маючи класичного наративу, фільм тримається на атмосфері та настрої, на нюансах і деталях, які режисерка майстерно укомплектувала в єдиний всесвіт героїв. (Дарія Бадьйор)

"Юний детектив" (2020), реж. Еван Морган

Цей фільм — безпосереднє свідчення того, які перлинки можуть ховатися в національному кіно. Цей дебют молодого канадського режисера Евана Моргана — насправді складна вправа з тонкого балансування між розумною комедією, піднесено веселим візуальним стилем і досить серйозними темами фільму. Це один з найбільш глядацьких фільмів фестивалю. (Сергій Ксаверов)

"Маленька мама" (2021), реж. Селін Сьямма

"Серйозні" фільми ми часто сприймаємо як такі, що залишають прірву всередині нас, спустошують та порушують питання, на які немає відповідей. Фільм Селін Сьямми робить достоту навпаки — зцілює та дає надію. (Сергій Ксаверов)

"Вуховертка" (2021), реж. Люсіль Гадзігаліловіч

Найгарніший фільм нашої цьогорічної програми. Повільний, темний, схожий на прогулянку осіннім парком, він занурює глядача у свій сюрреалістичний світ. Перегляд цього фільму не схожий ні на що, це досвід іншої візуальності, іншої інтерпретації літератури, досвід того, чим може бути кіно. (Дарія Бадьйор)

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.