До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що треба знати про фільм "Титан" — переможця Каннського кінофестивалю

30 вересня в український прокат виходить трилер "Титан" — переможець нинішнього Каннського кінофестивалю. У Каннах "Титан" назвали найприголомшливішою стрічкою 2021 року — розповідаємо, чому.

"Титан"

Сюжет стрічки "Титан" тримали в таємниці до власне Каннського кінофестивалю — тож якщо ви прочитаєте його опис на IMDB, то навряд чи зрозумієте, про що там ідеться. Зокрема, BBC пише, що це "історія про серійну вбивцю-маніячку — дівчину Алексію, яка має секс із автомобілями, а ще вбиває людей". Передісторія сюжету така: ще маленькою дівчинкою Алексія з батьком потрапили в автомобільну аварію. Дівчинка вижила, але під час операції їй уживили титанову пластину в голову. Після операції лікар попередив, що в Алексії можуть з’явитися неврологічні проблеми. Так і сталося — після операції дівчина запалилася пристрастю до автомобілів.

Реклама
"Титан"

За цією винахідливою історією стоїть Джулія Дюкорно — 37-річна французька режисерка. "Титан" — її другий повнометражний фільм. Дебютну картину "Сире" — теж моторошний горор — 2016 року показали в межах програми "Тиждень кінокритики" в Каннах, де вона також стала однією з найобговорюваніших стрічок. Дюкорно небайдужа до жанру горору: "Сире" — історія вегетаріанки Жустін, що вступає вчитися на ветеринара, "де є страхітлива традиція для новачків — ритуал поїдання сирого м’яса. Після нього студентка стикається з дедалі більшим і неконтрольованим бажанням його поїдання".

"Сире"

Під час показу фільму "Сире" на кінофестивалі в Торонто деякі глядачі знепритомніли, а критики написали, що подібна реакція була тільки на одну картину — культову стрічку "Антихрист" Ларса фон Трієра. До речі, у рідній для Дюкорно Франції фільм тоді здобув шість номінацій на премію "Сезар" і був визнаний однією з найкращих картин року. Тож нині у Франції Джулія Дюкорно — одне з найбагатонадійніших імен у кіно. На церемонії вручення нагород у Каннах режисерка зізналася, що вона стежила за кінофестивалем з дитинства, і завжди думала, що перемагають у Каннах тільки ідеальні фільми. "Але я знаю, що мій фільм неідеальний", — самокритично зауважила режисерка.

Джулія Дюкорно

Думки критиків, які побачили "Титан" у Каннах, розділилися, але більшість вважає стрічку шедевром, а Дюкорно порівнює з режисером Девілом Кронненбергом, автором таких стрічок, як "Екзистенція", "Муха", "Порок на експорт", і визнаним майстром жанру бодігорор. Про стрічку "Титан" Variety написали, що "Дюкорно наважується кинути виклик межам сексуальності й смаку, використовуючи людське тіло як засіб деконструкції гендерних уявлень".

"Титан"

Головна зірка фільму — виконавиця ролі Алексії, 33-річна актриса Агата Руссель. Агата має яскраву й незвичну зовнішність та ідентифікує себе як небінарну особистість. На червоній доріжці в Каннах вона з’явилася в прикрасах Chopard, а після перемоги фільму на головному кінофестивалі фактично прокинулася зіркою.

Задля цієї ролі актриса зазнала кардинальних трансформацій: вона голить голову й заклеює груди стрічкою, тому що якоїсь миті у фільмі починає видавати себе за хлопця, і це їй вдається дуже натуралістично. В інтерв’ю французькому Vogue вона розповіла, що буквально "віддала своє тіло Джулії Дюкурно й сліпо їй довіряла", і готувалася до ролі більш як рік. Для Руссель це дебютна роль, і французький Vogue вже назвав її головним відкриттям 2021 року.

Список кінотеатрів, де можна подивитися стрічку "Титан", шукайте за посиланням

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.