До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про актора Тахара Рахіма — зірку серіалу "Змій"

Цей рік видався насиченим для французького актора Тахара Рахіма. Його номінували на "Золотий Глобус" за роль у фільмі "Мавританець", а прямо тепер на Netflix можна подивитися серіал "Змій", де Рахіму дісталася роль серійного вбивці Чарльза Собраджа, який має реального прототипа.

© Courtesy of Louis Vuitton

Актор Тахар Рахім прокинувся знаменитим у 2009 році, коли зіграв головну роль у кримінальній драмі "Пророк" Жака Одіара. Рахіму тоді було 28 років, і він був нікому не відомий актор-початківець — саме такого артиста шукав для свого фільму Одіар, який задумав зняти кіно про нового героя нашого часу. У фільмі Тахар Рахім утілив на екрані 19-річного арабського хлопця Маліка з безталанної родини, який потрапляє до в’язниці й намагається там вижити. Блискуча драма принесла Одіару гран-прі Каннського фестивалю, а акторові-дебютанту цілу купу нагород: Рахім здобув премію Європейської кіноакадемії, а також два "Сезари" — за найкращу роль і найкращий дебют.

Реклама
"Пророк"

Тахар Рахім народився в Бургундії в родині вихідців з Алжиру. У кіно йому часто трапляються ролі арабських хлопців, які йдуть до своєї мрії й стикаються на шляху з труднощами — про це сам актор знає не із чуток. Вивчаючи драматичне мистецтво в Парижі, актор працював на кількох роботах, від різнороба до охоронця, щоб сплачувати за навчання, і тільки у 25 років зміг підписати перший акторський контракт з агентом.

Після успіху фільму "Пророк" 28-річний Тахар Рахім потрапив до списку найкращих французьких акторів, відомих далеко за межами Європи. За наступні десять років актор зніметься в понад 20 фільмах, серед яких немає прохідних або невдалих. Рахім — серйозний драматичний актор і майстер перевтілення. У 2018 році в голлівудській картині "Марія Магдалена" йому дісталася роль апостола Юди, що ввійшов у біблійну історію як зрадник. Разом з Рахімом у фільмі знялася Руні Мара і Хоакін Фенікс.

"Марія Магдалена"

Сьогодні кар’єра Рахіма не обмежується Францією. Цього року в прокат вийшла драма Кевіна Макдональда "Мавританець" з потужним акторським складом: Бенедикт Камбербетч, Джоді Фостер, Шейлін Вудлі. В основі стрічки "Мавританець" — реальна історія арештанта Гуантанамо, найжорстокішої і найсуворішої в’язниці Америки. Фільм знято за мотивами щоденника Мохамеда Ульд Слахі — мавританця, який майже 14 років перебував у Гуантанамо без офіційного звинувачення. Персонажа Мохамеда, якого американський уряд підозрював у тероризмі, зіграв Тахар Рахім. Для 39-річного актора ця роль стала етапною: за словами самого Тахара, якоюсь мірою це квінтесенція образів тих близькосхідних несправедливо засуджених чи засуджених без суду персонажів, яких він грав усі ці роки.

"Мавританець"

Робота над роллю тривала понад два роки. За цей час актор познайомився зі своїм прототипом — він багато спілкувався з Мохамедом, щоб зрозуміти той досвід, що він пережив. Для ролі виснаженого в’язня актор схуднув на 10 кілограмів за три тижні, а на зніманні носив реальні кайдани на руках і ногах, після яких мав кілька синців і травм. Все це допомогло Тахарові вжитися в роль, за яку цього року він дістав свою першу номінацію на "Золотий Глобус". Міжнародний успіх привернув до актора увагу модних брендів — буквально кілька днів тому Рахім дебютував у кампейні Louis Vuitton, де представляє годинник Tambour Street Diver. Для церемонії "Золотий глобус" у березні Рахім також вибрав образ Louis Vuitton, який дуже личив мужньому акторові.

© Courtesy of Louis Vuitton

Мабуть, усю свою майстерність перевтілення Тахар Рахім демонструє в новому проєкті Netflix — серіалі "Змій" про реального серійного вбивцю Чарльза Собраджа. У 1970-ті Собрадж скоїв кілька жорстоких злочинів у Південно-Східній Азії. За десять років він убив більш як 12 туристів, що мандрували так званою стежкою гіпі, яка пролягає через Пакистан, Індію, Непал. За свої злочини Чарльз дістав довічне ув’язнення (нині йому 77 років), але вони ж зробили його відомим на увесь світ: злочинець дав десятки інтерв’ю великим ЗМІ, про нього написали чотири книги й випустили кілька документальних фільмів.

"Змій"

Для ролі серійного вбивці Тахару Рахімові довелося серйозно змінити зовнішність: чисто виголене обличчя, олдскульна стрижка, протези для обличчя й лячна манера мовлення роблять його майже невпізнанним і перетворюють на такого собі хамелеона. Найкраще акторові вдалася пластика героя — дивлячись серіал, стає зрозуміло, за що хитрий і підступний Чарльз Собрадж дістав від поліції прізвисько "змій". В інтерв’ю французькому Vogue Тахар зізнався, що досліджувати зло — одне з найцікавіших завдань, яке тільки може дістатися акторові. "Було дуже важко. Я вивчав психологію серійних убивць і навіть зустрічався з фахівцями, зокрема й письменником Стефаном Бургуаном, автором біографії Чарльза Собраджа. Перші два тижні знімання були непростими. Перед нами було складне завдання: ми намагалися не показувати героя занадто добрим, тому що не хотіли прославляти серійного вбивцю. Він мав бути привабливим і жаским водночас, тож шукали баланс".

"Змій"

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.