До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про новий серіал "Змій" на Netflix

На Netflix показують "Змія" — стильний кримінальний мінісеріал про шахрая Чарльза Собраджа. У головній ролі — зірковий французький актор, володар премії "Сезар", Тахар Рахім.

Чарльз Собрадж — французький шахрай і вбивця. Він виріс у В’єтнамі, а коли його всиновила французька сім’я — переїхав до Парижа. Перший тюремний строк дістав ще в 1960-ті, але свої найгучніші злочини скоїв у 1970-ті в Південно-Східній Азії. Чарльз ненавидів гіпі й за десять років загубив душі 12 туристів, які подорожували так званою стежкою гіпі, що пролягає через Пакистан, Індію та Непал. Серед жертв Чарльза були здебільшого "духовні" мандрівники — молоді люди, які прямували в Азію задля медитацій і духовних практик.

Реклама

За свої злочини Чарльз отримав довічне ув’язнення (нині йому 77 років), і вони ж зробили його відомим на увесь світ: злочинець дав десятки інтерв’ю великим ЗМІ, про нього написали чотири книги й випустили кілька документальних фільмів. Якийсь час Собраджа навіть називали французьким "Чарльзом Менсоном", порівнюючи з лідером секти, послідовники якої в 1969 році вбили в Лос-Анджелесі молоду дружину Романа Поланскі, актрису Шерон Тейт, і ще кількох людей. Своє яскраве прізвисько "Змій" Собрадж дістав завдяки вмінню перевтілюватися й ошукувати своїх жертв: з багатьма з них Собрадж приязно контактував, обіцяючи допомогти в подорожах і супроводжуючи під час мандрів.

Серіал "Змій" — спільне виробництво BBC One і Netflix. У центрі сюжету — не тільки злочини Чарльза, але і його стосунки зі спільницею — канадською медсестрою Марі-Андре Леклерк, що була закохана в Чарльза й допомагала йому в душогубстві. Коли вони познайомилися, Леклерк зреклася свого провінційного життя в Канаді й доєдналася до Собраджа в Бангкоку. Пара оселилася в шикарному житловому комплексі, де, як ми бачимо в серіалі, Чарльз заправляє, як гангстер або сучасний султан, з великим розмахом. У ролі кровожерного злочинного дуету в "Змії" — яскрава акторська пара: улюбленець французької аудиторії, зірка фільму Жака Одіяра "Пророк" Тахар Рахім, і Дженна Коулман, відома за серіалом "Доктор Хто". Режисер — номінант на премію "Еммі" Том Шенкленд, майстер горору, який працював над фільмами "Дітлахи", "Камера тортур" і "Вулиця різника".

Для ролі серійного вбивці Тахару Рахімові довелося серйозно змінити зовнішність: чисто виголене обличчя, олдскульна стрижка, протези для обличчя й лячна манера мовлення роблять його майже невпізнанним. В інтерв’ю французькому Vogue Тахар зізнався, що досліджувати зло — одне з найцікавіших завдань, яке тільки може дістатися акторові.

"Було дуже важко. Я вивчав психологію серійних убивць і навіть зустрічався з фахівцями, — зокрема й письменником Стефаном Бургуаном, автором біографії Чарльза Собраджа, — щоб краще зрозуміти персонажа і поставити себе на його місце. Перші два тижні знімання були найважчими. Мені потрібно було побути на самоті, я уникав колег на знімальному майданчику та за його межами. Перед нами було складне завдання: ми з режисером Томом Шенклендом намагалися не показувати героя занадто добрим, тому що не хотіли прославляти серійного вбивцю. Він мав бути привабливим і жаским водночас, тож шукали баланс. Весь успіх у деталях: камера, костюми, кадри... ".

Одяг героїв у стрічці підбирали з увагою на гламурні 1970-ті, тому герої дуже модні. На образи персонажів надихали найстильніші знаменитості того часу, наприклад, Мік і Б’янка Джаггери — модні образи Собраджа і його спільниці майже списані з них. За словами художниці костюмів, героїню Марі-Андре Леклер їм хотілося зробити схожою на Бріджит Бардо, але з гнітючим нальотом підступності. Відомо, що Марі-Андре була модницею, буквально одержимою журналами, особливо Vogue Paris. Їй хотілося відмовитися від своєї франко-канадської ідентичності й перетворитися на когось іншого: вдома вона носила ефектні шовкові кімоно, а на вулиці не з’являється без великих протисонцевих окулярів.

Знімали серіал у Таїланді, М’янмі, а також у Мумбаї й Парижі. Така насичена географія допомогла відтворити дух 1970-х з його гедонізмом і прагненням до свободи. Серіал "Змій" можна подивитися на Netflix — він доступний з 2 квітня.

До роботи над серіалом залучили людей, які знали Чарльза й у той чи інший спосіб сприяли його затриманню. На зніманні була Нажин Жире — французька домогосподарка й сусідка Чарльза, що допомагала поліції схопити його. "Вона дуже пряма людина, яка говорить те, що думає, — розповідає актор Тахар Рахім. — Наприклад, без вагань зауважила, що наша квартира на зніманні зовсім іншого планування, і собака в нас не такий... Зрештою, я дізнався, що, коли вона побачила мене, то почувалася так само зле, як колись, коли довідалася, ким насправді був Чарльз. Тобто ми домоглися потрібної емоції".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.