До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про фільм "Рим" Альфонсо Куарона

Найкращим режисером на цьогорічній церемонії "Золотого глобуса" визнали Альфонсо Куарона. Чому обов'язково варто подивитися його новий фільм "Рим", знає Vogue.ua.

Режисерові Альфонсо Куарону 56 років, він народився і зняв свої перші фільми в Мехіко, отримав "Оскара" і "Золотого глобуса" і кожного разу доводить, що сьогодні мексиканський кінематограф – один з найсильніших у світі. Цікаво, що головний приз у Венеції Куарону присудив не хто-небудь, а режисер Гільєрмо дель Торо, тріумфатор цьогорічного "Оскара" і минулорічного Венеціанського кінофестивалю – співвітчизник і друг Куарона.

Реклама
Альфонсо Куарон

"Рим" – дуже красивий чорно-білий фільм, дія якого відбувається в рідному місті режисера – Мехіко. Для Куарона це проект як мінімум десятиліття – він не тільки виступив режисером, а й самостійно зняв його як оператор, а також написав сценарій і спродюсував. Чому Альфонсо Куарону було так важливо розповісти цю історію самостійно, без втручання інших?

На перший погляд сюжет "Риму" дуже простий. Це сімейна сага про 1970-і роки в Мехіко: глава сімейства, батько, лікар, рідко буває вдома, мати виховує чотирьох дітей, а допомагає їй в цьому служниця з Індії. Життя героїв змінюють студентські заворушення 1971 року, коли солдати розстрілюють студентів. Ця трагедія реально відбулася в Мехіко в 70-ті і отримала назву "Мексиканська різанина в Корпус-Крісті". Як можна здогадатися, дія відбувається в Colonia Roma – так званому цілком благополучному районі Мехіко, де виріс сам Альфонсо Куарон.

Вся сіль фільму зокрема і в тому, що він багато в чому знятий за спогадами Куарона, і частково це біографічне кіно. "90% сцен, представлених у фільмі, зняті по моїй пам'яті, – розповідає режисер. – Мова йде про той період, який сформував мене і всю країну. Це був час становлення Мексики". Ось і відповідь на запитання про те, чому ця історія розказана так особисто і навіть інтимно.

Критики називають "Рим" шедевром, найкращим фільмом Куарона після "Гравітації" і найсправедливішим рішенням журі у Венеції за останні роки. Таким його роблять в тому числі і деталі, які легко розглянути навіть на кадрах з фільму. Бабусине крісло, фотографії на стінах, скатертини в будинку сімейства – все це в точності повторює речі, які оточували Куарона в його дитинстві в Мехіко. Більш того, деякі взяті з його будинку. Навіть пес, який живе в родині Клео, списаний з собаки, яка була в дитинстві у режисера. Така інтимність не може не залишити байдужим.

До слова, серед тих, кого режисер все-таки привернув до роботи над "Римом", виявилися "кращі з кращих" – наприклад, художник-постановник Еухеніо Кабальєро. Найзоряніший мексиканський художник-постановник в світі, який отримав "Оскара" за фільм "Лабіринт Фавна", а також співпрацював з Гільєрмо дель Торо над фільмом "Форма води".

Сміливість Куарона ще і в тому, що після ряду фільмів з великими голлівудськими зірками: Сандрою Буллок і Джорджем Клуні в "Гравітації", Джуліанною Мур і Клайвом Оуеном в "Дитя людське" і "Гаррі Поттера" – він знімає історію, в якій немає зірок , а деякі актори і зовсім не актори. Наприклад, на головну роль – Клео – Куарон запросив звичайну селянку з Мехіко.

"Рим" можна переглянути на Netflix.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.