До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому треба подивитися новий гіт HBO — "Дім дракона"

Вже три роки телевізійні продюсери намагаються віднайти гідного наступника фентезі-епопеї HBO "Гра престолів", що завершилася навесні 2019 року. Серед таких спроб — популярний серіал Netflix "Відьмак", шоу "Колесо часу" та інші. Але здається, це місце може зайняти власний приквел "Гри престолів" від HBO – смілий, зухвалий та маштабний серіал "Дім Дракона".

Новий серіал створено за мотивами роману Джорджа Р. Р. Мартіна "Вогонь і кров". Він описує стрімке падіння грізної династії Таргарієнів, що почалося за 172 роки до народження Дейнеріс, світловолосої завойовниці, яка згодом спалить Королівську Гавань у фінальному сезоні "Гри престолів". У режисерському кріслі – Мігель Сапочник, що зняв найразючіші (і криваві, що приховувати) епізоди "Гри престолів" – наприклад, "Битву бастардів", "Вітри зими" та "Довгу ніч". Це доречно з огляду на те, що "Дім Дракона" буде дуже видовищним: у ньому розповідатиметься про криваву, нещадну громадянську війну, яка стала відомою як "Танець драконів".

Реклама

Перший епізод розпочинається з голосу за кадром. Він належить Ренірі Таргарієн, яку грають актриси Міллі Алкок та Еммі Д’Арсі в різному віці. У віці 101 року на залізному троні сидить літній король Джейкеріс (Майкл Картер), який, втративши обох синів, скликає велику раду, щоб обрати спадкоємця. Замість найстаршої з-поміж претендентів Реніс (Єва Бест) переможе її молодший двоюрідний брат Візеріс (Педді Консідайн), просто тому, що він чоловік...

Потім ми переходимо до дев’ятого року правління Візеріса, коли знову постає питання про престолонаступництво. Улюблена дружина короля Емма (Сіан Брук) вагітна, але поки що не змогла народити йому сина, і після серії жахливих викиднів і мертвонароджених дітей відмовляється продовжувати спроби. Як імовірний спадкоємець Візеріса чекає на свій час грізний принц Деймон (харизматичний Метт Сміт, який грав принца Філіпа в першому й другому сезонах "Корони") і решта членів маленької ради короля.

Поки ми очікуємо на народження дитини Візеріса й Емми, бачимо в першій серії все те, що було й у "Грі престолів" — грандіозні політичні махінації, публічні стинання голови, насолоди в будинку розваг, але саме жорстока сцена пологів демонструє: шоу успішне саме по собі. Коли починаються пологи, паралельно тривають лицарські змагання. Камера показує то агонію породіллі, то агонію учасників цього жорстокого змагання. Так, коли простирадла Емми просочуються кров’ю, один лицар встромляє сокиру в обличчя іншого, і його понівечене тіло тягнуть геть... Кожна деталь у цих двох сценах має певну мету, а кінцевий ефект є глибоким та емоційним водночас. Одним словом, "Дім Дракона" — це те, чим "Гра престолів" була в найкращому вигляді.

Окрім усіх переваг сценарію й режисури, варто зазначити, що автори були дуже уважні до деталей. Так, костюми й прикраси неймовірні (шолома Деймона у формі дракона має бути досить, щоб заробити для художниці костюмів Джані Теміме премію "Еммі"); висока валірійська мова, якою розмовляють у великій залі, додає відчуття автентичності; до того ж у серіалі є прямі натяки на "Гру престолів", включно з проблиском кинджала, який за століття виявиться фатальним для Короля ночі.

Зрештою, "Дім Дракона" має всі можливості виправити помилки основної історії. Після восьми сезонів "Гри престолів" творці зрештою зрадили головну героїню Дейнеріс і показали наймогутнішу жінку, що раніше справляла враження чуйної правительки, як кровожерливу тиранку... "Дім Дракона", здається, намагається уникнути таких стрибків у розповіді. Із самого початку він зосереджується на жінках Вестероса й показує їх як складних, недосконалих та яскравих персонажів. Оскільки серіал щойно розпочався, сподіватимемося, що він віддасть їм належне.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.