До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Акторка Шейлін Вудлі про серіал "Велика маленька брехня", політику і свою репутацію

9 червня стартував другий сезон серіалу "Велика маленька брехня". Акторка Шейлін Вудлі розповіла американському Vogue, як вона працювала над роллю матері-одиначки Джейн.

Шейлін Вудлі поєднує неможливе: успішну акторську кар'єру і участь у політичній організації та русі на захист навколишнього середовища. Всі ми впізнали Шейлін за роллю в "Дивергенті", після цього вона вже встигла знятися в кількох успішних фільмах, а також отримати номінацію на премії "Золотий глобус", "Еммі" і нагороду "Незалежний дух". Зовсім недавно на екрани вийшов новий сезон серіалу "Велика маленька брехня", де акторка грає Джейн – самотню матір і жертву зґвалтування. В інтерв'ю Шейлін розповіла про те, як готувалася до ролі Джейн, про свою репутацію і політичні погляди.

Реклама

У вас і Зіґґі інші зачіски у новому сезоні "Великої маленької брехні", з чим це пов'язано?

Щоразу, коли в нашому житті стаються переломні моменти, які чітко ділять наше життя на до і після, ці трансформації відображаються і на зовнішності. Джейн стільки років жила в страху перед Перрі, бо знала, що він ще живий. Коли він помер, вона позбулася безлічі старих речей, щоб відпустити минуле. Радикальна зміна зачіски – це спосіб для Джейн стати тією, ким вона була до зустрічі з Перрі, який день у день травмував її душевно.

Як ви готувалися до цієї ролі?

Я читала безліч історій жінок і чоловіків, які зазнали сексуального насильства і тепер намагаються з цим жити. Але, чесно, реальне усвідомлення цієї проблеми – це мій особистий досвід і досвід моєї сім'ї і близьких друзів. Жах цього явища в тому, що від домашнього або сексуального насильства ніхто не застрахований. Навіть якщо це не відбувається з вами, цілком можливо, що подібне сталося з вашими близькими.

Історія Джейн особливо актуальна у контексті руху #MeToo і загроз щодо репродуктивних прав. Під час зйомок нового сезону це відчувалося?

У ролі Джейн є спокуса зробити політичну заяву, але хто захоче, щоб йому читали проповіді? Хто захоче відчувати провину? Це проблема світової і сучасної демократії: ніхто не чує один одного. Отже, у нас є або чорне, або біле, і немає місця для сірого: в нашому світі немає можливості знайти точку дотику, бо права завжди одна сторона. Тому для мене роль Джейн – не про соціально-політичну активність. Я просто граю жінку, якій страшенно боляче, вона емоційно і психологічно розчавлена, але щосили намагається рухатися вперед і жити далі.

Ви досить політично активні. Чи легко для вас відділяти ролі в кіно від політичної діяльності?

Ми всі просто люди і намагаємося зробити все, що від нас залежить. Я не кажу нічого для поліпшення рейтингів або, щоб всі думали, яка я активістка. Але я вважаю, що своїми переживаннями потрібно ділитися, а також слухати те, що говорять інші, саме так з'являються правильні рішення. Але що стосується акторської майстерності, я ніколи не беру участі у зйомках заради того, щоб донести якийсь меседж.

Що привело вас до політичної активності?

Насправді я така з самого народження. Мене виховували два психологи, тому для мене ніколи не були важливими патріархат, анархізм, революції. Ми з батьками здебільшого розмовляли про людські емоції, співчуття і співпереживання. Моя мама завжди говорить, що співпереживання – це співчуття, яке проявляється в дії. Я теж так вважаю. Тому я не бачу різниці між тим, щоб бути членом ради "Нашої революції" (організації, до якої входить Шейлін – прим. vogue.ua) чи виступати на політичному мітингу, або сидіти в кабінеті у терапевта – головне, щось робити? і не важливо, хто ти і де.

Чи є хтось, хто включив вас до кампанії Берні Сандерса?

Сьюзан Сарандон допомогла мені познайомитися з політикою. Ми взнали одна одну ближче чотири роки тому. Тоді вона збиралася провести Різдво в Греції серед біженців, щоб дізнатися їхні історії, дати їм можливість бути почутими і розповісти світу про те, що відбувається. Я була шалено зворушена тим фактом, що вона проведе Різдво з чужими людьми. Адже у неї є діти, внуки, вона дуже зайнята жінка. Тому в січні 2016 року, перед тим як ми почали знімати "Велику маленьку брехню", я зателефонувала їй зі словами: "У мене є два місяці до зйомок, вам потрібна якась допомога?" І вона сказала, що могла б підключити мене до кампанії Берні. Тоді я нічого не знала про політику. Під час кампанії мене попросили записати відеозвернення в Instagram про проблеми, які мене хвилюють, зі згадуванням Берні. Але я відмовилася, бо Instagram для мене – це просто показуха і порожні розмови. Я подзвонила їм і сказала: "Я не збираюся знімати відео, але я прийду на мітинг". Наступного дня я прилетіла в Мічиган, і це стало моїм першим мітингом і початком подорожі в політику.

Що ви робите як член правління "Нашої революції"?

Я не так багато роблю для "Нашої революції", бо я не людина політики. Але в мені є пристрасть, енергія і невпинний оптимізм. Думаю, коли йдеться про політику – це саме те, що потрібно. Важливо пам'ятати, з якою метою я сюди прийшла, і розповідати людям про важливі проблеми. "Наша революція" для мене як джерело інформації про аутсайдерів – кандидатів, про яких не говорять CNN, MSNBC і Fox News. Наша інформація завжди ретельно перевірена і правдива.

Що ви думаєте про чутки з приводу вашої репутації? Вас це дратує?

Радше, мене це забавляє. Я не витрачаю свою життєву енергію на негативні емоції через тих, кого я навіть не знаю. Коли я зіткнулася з негативом вперше, то була обурена тим, що когось обходять моє життя і мої погляди. Це те, у що я вірю. Це те, що я хочу сказати і говорю. Я нічого не хочу змінювати. Думаю, що для кожного з нас важливо залишатися собою, незважаючи ні на що. Я дбаю про роботу з режисерами, якими захоплююся, і розповідаю історії, які, сподіваюся, вплинуть на серця людей.

Ви обговорюєте політику з колегами по серіалу "Велика маленька брехня"?

Насправді це відбувається постійно. Кожного разу, коли ми обідаємо, ми обговорюємо те, що найбільше нас турбує в цьому світі. Але це не означає, що наші думки завжди сходяться. 2016 року, коли ми з Зої брали участь у кампанії Берні, а Різ – у кампанії Гіларі, ми особливо часто говорили про політику. Ми не сварилися, але у нас завжди були приводи для суперечок. Я думаю, що демократія має саме такий вигляд. Я не пам'ятаю, коли ми з Зої відмовлялися від наших політичних переконань.

Я б подивилася на політичні дебати 2020 року, коли кожен буде збентежений нашими кандидатами.

Це буде дуже смішно. Але ми повинні зробити вибір насамперед для себе.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.