До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

8 найкращих фільмів про танці в історії кіно

Від романтичних фільмів, у яких партнери закохуються одне в одного, до психологічних трилерів, які досліджують темну сторону світу професійного балету, — у цьому матеріалі згадуємо найкращі стрічки, завдяки яким танець посів почесне місце у світі кіно.

"Лихоманка суботнього вечора", 1977

Цей фільм став не тільки одним з головних у кар’єрі тоді ще молодого Джона Траволти, а й відіграв неабияку роль у популяризації стилю диско. Показово, що за цю роль Траволта дістав свою першу номінацію на премію "Оскар", хоча це був усього лише другий художній фільм у його кар’єрі. Траволта грає Манеро з непохитною автентичністю. Його персонаж — ніхто на вулиці, але бог на танцмайданчику.

Реклама
"Вільні", 1984

Одна з найвидатніших танцювальних історій усіх часів. Хоча стрічка здобула неоднозначні відгуки, вона стала класикою 1980-х і мала дуже великий вплив на масову культуру. Крім того, фільм зумовив появу музичної адаптації для Бродвею, а 2011 року його перезняли вдруге.

"Брудні танці", 1987

Воістину культова стрічка з легендарною композицією (I've Had) The Time Of My Life, молодими й пристрасними Патріком Свейзі і Дженніфер Грей та історією кохання, коли почуття беруть гору. "Брудні танці" вже встигли стати класикою кіно, а сцену пристрасного танцю головних героїв можна переглядати нескінченно.

"Біллі Елліот", 2000

Події фільму відбуваються в Англії під час страйку шахтарів у 1984-1985 роках. У центрі — зворушлива історія 11-річного хлопчика Біллі, який прагне вступити до Королівської балетної школи, попри опір з боку його консервативного батька-шахтаря. Прекрасна робота Джеймі Белла в образі головного героя.

"Потанцюймо", 2004

У центрі сюжету історії — адвокат Джон Кларк (Річард Гір), який навчається танців у Пауліни (Дженніфер Лопес). З початку їхніх партнерських стосунків фільм перетворюється на чарівну історію про бальні танці. Це не тільки один з найкращих танцювальних фільмів, а й один з найкращих фільмів з участю Джей Ло.

"Крок уперед", 2006

"Крок уперед", більш відомий як "фільм, який змусив нас полюбити Ченнінга Татума", очевидно, заслуговує на місце в цьому списку, позаяк майстерно поєднує різні напрями танців поряд з прекрасним виконанням.

"Чорний лебідь", 2010

На відміну від більшості фільмів із цього переліку, які оспівують танці, фільм "Чорний лебідь" вирішив висвітлити суворі реалії, з якими доводиться стикнутися деяким балеринам, щоб продовжити кар’єру. У "Чорному лебеді" Наталі Портман зіграла Ніну, приму-балерину, яка змагається за головну роль у "Лебединому озері" проти не менш талановитої Лілі (Міла Куніс). Фільм мав величезний успіх і приніс Наталі Портман її першу нагороду — "Оскара" за найкращу жіночу роль.

"Нурієв. Білий ворон", 2019

Цей біографічний танцювальний фільм режисера Рейфа Файнса оповідає про кар’єру Рудольфа Нурієва — одного з найвизначніших артистів балету всіх часів. Перебуваючи на закордонних гастролях з радянською трупою, він відмовився повертатися до СРСР і знайшов притулок у Франції, де продовжив феноменальну кар’єру танцівника.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.