До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 фільмів про балет, якщо вам сподобався серіал "Тендітні створіння"

Якщо ви вже встигли подивитися на Netflix новий серіал "Тендітні створіння" — про жорсткий світ балету, то ця добірка для вас. "Чорний лебідь", "Біллі Елліот", "Білі ночі" з Михайлом Баришниковим і не тільки — у нашому огляді п’ять чудових фільмів, які занурять вас у фантастично прекрасний світ балету.

Кадр із серіалу "Тендітні створіння"
"Невинність"

Фільм заснований на повісті німецького драматурга Френка Ведекінда 1903 року "Mine-Haha, або Про тілесне виховання молодих дівчат" — за чутками, це був автобіографічний текст якоїсь вчительки із закритої танцювальної школи для дівчаток, яка передала його письменнику перед тим, як заподіяла собі смерть. У цьому блискучому французькому трилері Маріон Котіяр грає інструкторку балету в таємничій школі для дівчаток, розміщеній в Едемському лісі.

Реклама
"Білі ночі"

Фільм Тейлора Гекфорда з прекрасним акторським складом — Михайлом Баришниковим, Гелен Міррен та Ізабеллою Росселліні 1986 року здобув премію "Оскар". Баришников грає Миколу Родченка, всесвітньо відомого танцівника, що намагається втекти з Радянського Союзу, а Гелен Міррен з’являється в ролі його партнерки Галини Іванової. Також зверніть увагу на епізодичну роль Ізабелли Росселліні, її першу роботу в голлівудській постанові.

"Біллі Елліот"

Було б неможливо уявити список великих балетних фільмів без цієї стрічки Стівена Долдрі. "Біллі Елліот" зворушливо описує прагнення 11-річного хлопчика із шахтарського містечка вступити до Королівської балетної школи в середині 80-х, попри спротив його консервативного батька-шахтаря. Прекрасна робота Джеймі Белла в образі Біллі Елліота.

"Суспірія" (1977)

Адаптацію Луки Гуаданьїно 2018 року "Суспірія" можна пропустити, а ось оригінального фільму Даріо Ардженто 1977 року — не варто. Джессіка Гарпер грає молоду американську балерину Сьюзі Бенніон, яка переїжджає до Німеччини, щоб вчитися в престижній танцювальній академії, але дізнається, що школу захопили відьми й влаштував там шабаш. Костюми, декорації та сценографія — такого ви не бачили...

"Чорний лебідь"

Можливо, ви не знали, але знаменитий фільм Даррена Аронофскі з Наталі Портман у головній ролі частково натхнений заняттями його сестри у нью-йоркській Вищій школі виконавських мистецтв. "Чорний лебідь" — це кіно про іншу сторону балету: про безжальний перфекціонізм, заохочуваний у світі балету, і про непрості стосунки між мистецтвом і життям загалом.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.