До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 важливих фільмів, які розкривають тему ВІЛ/СНІДу

Епідемія СНІДу 1980 років — одна з найжахливіших і найтрагічніших подій у сучасній історії. Унаслідок повного ігнорування проблеми з боку адміністрації президента США Рональда Рейгана і так занадто маргіналізована гей-спільнота опинилася під загрозою через загальнонаціональне нерозуміння. Відтоді для багатьох тема ВІЛ є складною для обговорення. Дезінформація про вірус і людей, що живуть із цим захворюванням, і далі підживлює стигму. З нею боролася попкультура, випускаючи книги, фільми, шоу, музику й водночас підіймаючи завісу над правдою про хворобу. Одні з найкращих фільмів, що розповідають про проблему ВІЛ / СНІД, згадуємо в цьому матеріалі сьогодні — у Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

"Тривала музика", 1993

Меттью Модайн у фільмі "Тривала музика", 1993

Адаптація Роджера Споттісвуда для каналу HBO однойменного роману Ренді Шилтса розповідає історію відкриття вірусу імунодефіциту людини та боротьби із забобонами. Фільм "Тривала музика" розкрив реальність відмови політиків досліджувати тему, що зменшило шанси багатьох людей на одужання. Фільм був багаторазовим володарем премії "Еммі" й одним з найуспішніших фільмів HBO свого десятиліття.

Реклама

"Філадельфія", 1993

Том Генкс у фільмі "Філадельфія", 1993

Цей блокбастер став першим великим фільмом, присвяченим проблемам ВІЛ / СНІДу, гомосексуалізму й гомофобії. Для висвітлення теми творці зібрали чудовий акторський склад — Тома Генкса, Дензела Вашингтона й Антоніо Бандераса. Генкс зіграв юриста, якого дискримінують на роботі через його захворювання. Сюжет фільму заснований на реальній історії адвокатів Джеффрі Бауерса й Кларенса Кейна.

"Ангели в Америці", 2003

Кадр із мінісеріалу "Ангели в Америці", 2003

Телевізійний мінісеріал "Ангели в Америці" вважається однією з визначальних робіт, спрямованих на боротьбу з епідемією СНІДу. Сюжет шоу побудований на п’єсі Тоні Кушнера про епідемію СНІДу в середині 1980-х. Для виконання головних ролей запросили Аль Пачіно, Емму Томпсон і Меріл Стріп. Проєкт приніс HBO кілька премій "Еммі" і "Золотий глобус", а в підсумку став одним з найважливіших і найпопулярніших в історії компанії.

"Вчора", 2004

Кадр із фільму "Вчора", 2004

Події стрічки "Вчора" розгортаються в селі зулусів в Африці й розповідають трагічну історію жінки, яка дізнається, що в неї СНІД. Водночас вона прагне прожити якомога довше й побачити, як її маленька дочка піде до школи. Номінований на премію "Оскар" у категорії "Найкращий фільм іноземною мовою" у 2005 році, фільм кинув світло на боротьбу з вірусом у регіоні Африки на південь від Сахари, на який припадає надзвичайно високий відсоток випадків СНІДу у світі.

"Як пережити чуму", 2012

Кадр із фільму "Як пережити чуму", 2012

Цей документальний фільм 2012 розповідає про ранні роки епідемії СНІДу та заходи, які вживала організація ACT UP у боротьбі з хворобою. Стикнувшись з імовірністю швидкої смерті, кілька ВІЛ-позитивних людей зламали стереотипи, протестуючи у Вашингтоні проти медичного істеблішменту. Попри брак наукових знань, активісти доєдналися до фармацевтів, щоб працювати над створенням препаратів, які допомогли б лікувати симптоми.

"Далласький клуб покупців", 2013

Мэтью Макконахи в фильме Метью Макконагі у фільмі "Далласький клуб покупців", 2013

Біографічний фільм розповідає історію Рона Вудруфа (Метью Макконагі), хворого на СНІД у середині 1980-х, коли методи лікування були ще не досить вивчені. На той час цю хворобу неправильно розуміли й дуже стигматизували. У межах експериментального руху з лікування СНІДу персонаж Макконагі контрабандою провозить до Техасу незатверджені фармацевтичні препарати для лікування симптомів і роздає ліки інфікованим друзям.

"Звичайне серце", 2014

Марк Руффало і Меттью Бомер у фільмі "Звичайне серце", 2014


Цей художній фільм HBO розповідає про ранню епідемію СНІДу та появу групи активістів ACT UP. Заснований на п’єсі засновника ACT UP Ларрі Крамера фільм робить ставку на гнів і їдку безпосередність, що запам’яталися найбільше. З Марком Руффало, Меттью Бомером, Джимом Парсонсом і Джо Мантелло в головних ролях "Звичайне серце" передає всю тяжкість кризи СНІДу 1980-х..

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.