До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 фільмів про музикантів, які має побачити кожен

Бренд-менеджерка Vogue.ua Ксенія Шагова прекрасно розбирається в музиці й спеціально для vogue.ua склала список найцікавіших фільмів про музикантів. Не відкладайте й почніть дивитися прямо на цих вихідних.

Кейт Бланшетт у ролі Боба Ділана у фільмі "Мене там немає"
"20 000 днів на Землі"

Постановчо-документальний фільм, присвячений вигаданим 24 годинам життя австралійського музиканта, композитора, поета, письменника й сценариста Ніка Кейва. Спогади, роздуми, робота над записом альбому Push the Sky Away і, звісно, діалоги. Між репетиціями й відвідуванням психотерапевта Нік Кейв у свідомості й реальному житті зустрічається зі знаковими людьми. Кайлі Міноуг у міркуваннях про те, скільки воскових фігур залишиться, якщо її забудуть, Блікса Баргельд (колишній учасник Nick Cave and the Bad Seeds) у розмові двох музикантів, коли навіть через екран відчувається напруга, Ніна Сімон із сосисками, кокаїном і шампанським, про яку так натхненно розповідає Воррен Елліс у себе на кухні, і похмуре туманне місто Брайтон.

Реклама

Аян Форсайт і Джейн Поллард були відзначені премією за найкращу режисуру та найкращий монтаж на фестивалі "Санденс" у категорії "Світове документальне кіно".

"Мене там немає"

Біографічний фільм, знятий про життя й творчість єдиного володаря Пулітцерівської й Нобелівської премій з нині живих музикантів, Боба Ділана. Фільм у символічній манері розповідає про різні періоди життя музиканта. 11-річний темношкірий хлопчик з написом "This Machine Kills Fascists" на гітарі втілює дитинство вихідця єврейської релігійної сім’ї Роберта Циммермана. Всього шість акторів зіграли легендарну особистість у різні періоди його життя — серед них Річард Гір, Хіт Ленджер і Кейт Бланшет. Остання прекрасна в ролі рок-зірки в, мабуть, найреволюційніший період життя — переходу до електронного звучання, суперечливого виступу на Newport Folk Festival 1965 року, виходу кліпу "Subterranean Homesick Blues", знаменитого роману з Еді Седжвік, екзистенційної кризи й багатьох інших речей, що вплинули на розвиток світової музики. 60-ті особливо вдалися, і тут радше данина не режисерові, а епосі, яку він прекрасно передав через несподівану появу в кадрі таких хлопців, як Аллен Гінсбург і The Beatles, зокрема.

"Переступити межу"

Фільм зняв режисер Джеймс Менгольд у 2005 році. Події описують історію становлення й кохання кантрі-музикантів Джонні Кеша й Джун Картер. Головні ролі виконали Хоакін Фенікс і Різ Візерспун (отримала премію "Оскар"). Весь фільм створений на гострих кутах взаємин з родиною, творчістю, наркотиками й почуттями. Перші контракти зі студіями, зустріч із Елвісом Преслі й іншими героями часів розквіту рок-н-ролу, легендарний концертний запис виступу у в’язниці (що починається, до речі, з пісні авторства Боба Ділана). Всі вокальні партії у фільмі актори виконали самі. Напевно, тому така глибока довіра до персонажів.

"Сід і Ненсі"

Сід Вішес не дотягнув до клубу 27 й не був видатним музикантом, чия спадщина вплинула на покоління. До 21 року він встиг стати легендою панк-перформансу, кілька разів сходити у в’язницю, вилікуватися від гепатиту C, отримати звинувачення в смерті коханої дівчини й померти. "Сід і Ненсі" — стильна й трагічна художня історія руйнівних відносин басиста групи "Sex Pistols" Сіда Вішеса й групи Ненсі Спаджен, що символізує становлення й розвиток панк-року 70-х. У головній ролі чудовий Гері Олдмен.

"Курт Кобейн: Клятий монтаж"

Режисерові Бретту Моргену пощастило дістати доступ до особистих документів і записів виконавця, на основі яких за клаптиками склеєно фільм про головну рок-ікону 90-х, фронтмена групи Nirvana, Курта Кобейна. Фільм позбавлений поетичності, наскільки це можливо, тема сходження легенди на олімп майже не порушується. Дивлячись на нього, забуваєш про те, що дивишся на генія, перед тобою людина нещасна й залежна. Режисер створює мозаїку з домашнього відео, малюнків, статей та інтерв’ю з близькими, а глядач радше стає свідком того, що відбувається.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.