До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У Києві відкрили виставку "Дивовижні історії Криму"

"Дивовижні історії Криму" – в Мистецькому Арсеналі представили виставку про історію та культуру Кримського півострова.

Інсталяція Маші Куликовської

26 лютого в Мистецькому Арсеналі відкрилася масштабна виставка "Дивовижні історії Криму". Вона показує Кримський півострів як унікальний культурний простір, де жили скіфи, кіммерійці, генуезці, готи, сармати, кримські татари та інші народи. На відкритті виставки в Мистецькому Арсеналі були присутні перша леді Марина Порошенко, один з лідерів кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко.

Реклама
Марина Порошенко

На виставці показані експонати з 15 українських музеїв, від Львова до Харкова. Наприклад, з Музею історії релігії у Львові приїхали корани, а з музею прикладного мистецтва, що по сусідству з Мистецьким Арсеналом – унікальна кримськотатарська вишивка. Поруч з нею: національні костюми кримських татар, текстиль, скіфське золото, предмети побуту, кераміка, монети, прикраси. Окремий стенд присвячений кавовій культурі кримських татар – у вихідні на виставці відбудуться інтерактиви, де гостей вчитимуть варити каву по-кримськи.

В основному виставка вдалася історичною. Але взяли в ній участь і два сучасні митці – це художник з Харкова Павло Маков і Марія Куликовська, яка народилася в Керчі. Роботи Макова можна знайти в першому залі – це графіка, а інсталяція Куликовської завершує виставку. Марія народилася і виросла в Керчі, але не була вдома вже п'ять років, з моменту анексії Криму, тому робота її – дуже емоційна. Це її авторська карта Керченського півострова, зроблена з найнесподіваніших матеріалів: дерева, ґрунту, корисних копалин, кам'яного пилу, піску, морської солі. На вигинах півострова, то тут, то там, "розкидані" скульптури – це зліпки з Машиного тіла. Свою інсталяцію Маша назвала "Зоряний пил" і присвятила батькам і бабусі, справжнім керчанам, як називає їх художниця.

Маша Куликовська

Виставку можна подивитися до 5 травня.

<b>Крым Крым</b>

Текст: Дарія Слободяник

Фото: Юрій Яцкулич

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.