До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Under The Open Sky: виставка Маші Реви та Івана Грабка в Берліні

28 квітня в Берліні розпочне роботу виставка Under The Open Sky ("Під відкритим небом") українських художників Маші Реви та Івана Грабка. Усі роботи були створені в березні в Ужгороді, де наразі перебувають Маша з Іваном. Як художники можуть бути корисними своїй країні під час війни та що саме прагнуть сказати через свої роботи європейському глядачеві – про це ми розпитали Машу та Івана.

Ідея створити виставку на підтримку України належить київським готельєрам Васі Гроголю та Христині Скрипці, які нині перебувають у Берліні та є одними з найактивніших українських волонтерів у Європі. Цей проєкт благодійний – доходи від продажу робіт спрямовуватимуть організаціям, які допомагають Україні. Маша Рева та Іван Грабко зізнаються, що в перші тижні вони взагалі не могли працювати, бо весь час "намагалися усвідомити, що взагалі відбувається". Думати про мистецтво їм тоді здавалося не на часі. Над виставкою Under The Open Sky почали працювати вже наприкінці березня в Ужгороді: кажуть, були раді цій пропозиції, бо вона допомогла зосередитися на роботі, "щоб не втратити розум через російський геноцид нашого народу", – зазначає Маша.

Реклама
Маша Рева та Іван Грабко

"Протягом перших трьох тижнів було складно фокусуватися, не кажучи вже про те, щоб працювати", – зізнається Маша, одеситка, представниця відомої одеської художньої родини, Рева. – "За цей час я зробила один малюнок на прохання Vogue Poland, і це далося нелегко. Повноцінно ми втягнулися в роботу, коли вирішили робити виставку, це був кінець березня. Водночас ми шукали житло та місце для роботи в Ужгороді, що теж було непросто. Пощастило знайти приміщення потрібного масштабу, але з досить екстремальними умовами – без світла й опалення, з дірками у вікнах, які ми затягували пластиковою плівкою. Згодом провели світло й Ваня зробив для нас робочі столи буквально з усього, що зміг знайти. Це, напевно, найкрутіша майстерня, в якій я працювала, але й найхолодніша".

Маша Рева в майстерні в Ужгороді

Маша та Іван – пара в житті, і це не перший їхній художній проєкт разом. Влітку спеціально для виставки Vogue UA "Futurespective: майбутнє очима українських художників" митці зробили першу спільну роботу. Зізнаються, що місяць роботи в холодній майстерні в Ужгороді був для них визначальним. "Я назавжди запам’ятаю, як ця холодна простора студія для двох і жахлива присутність війни в нашому житті сформували нас як художників", – каже Маша.

Іван Грабко

За майже місяць спільної роботи митці створили серію з кількох десятків робіт: це живопис на папері, ескізи, полотна великого формату й короткометражний фільм про процес створення виставки – його задокументував режисер Павло Буряк.

На запитання: "Для чого ви робите цю виставку та що хочете сказати європейцям?" Іван відповідає: "Хочу привернути їхню увагу до нас. Це буде першим зверненням від нас у воєнний час. Нескладний для розуміння візуальний ряд розповідає про наш стан. На діалог з глядачем я не дуже розраховую, але, можливо, він буде..". Міркуючи про те, що може зробити художник під час війни, Іван досить категоричний: "Кажучи відверто, нічого. Ворога не вигнати піснями. Війна не зупиниться, щоб послухати музику. Ти й далі бачиш себе художником під час війни – і реально бачиш власну неміч. Я думаю, бути просто людиною корисніше в цей час. Від художника користь буде потім, можливо. Над чим я тепер і працюю".

Маша Рева та Іван Грабко

Маша Рева, зі свого боку, все ж таки вважає, що мистецтво може стати зброєю. "Спершу я також не бачила жодного сенсу в роботі, але згодом зрозуміла, що наша зброя – це вміння показувати людям, що вони все ще можуть відчувати навіть у найскладніші часи. Я б хотіла, щоб наші роботи говорили самі за себе. У перші тижні наші полотна віддзеркалювали новини, про які ми дізнавалися, все це було досить емоційно. Нескінченні занурення в біль, який нам усім доводиться переживати, привели мене до роздумів про те, що ми на своїй землі, на яку прийшла війна, але й настання весни та силу природи й життя ніхто не може скасувати. Це також відчувається в полотнах".

Пронизливу назву для виставки придумав Вітя Глущенко, друг художників і графічний дизайнер, що працював над постером для проєкту. Ця назва відгукнеться кожному українцю: ми пам’ятаємо, як у перши дні війни з’явився гештег #natoclosethesky і ми сумлінно поширювали його в соцмережах, сподіваючись, що така принципова активність українців змусить NATO все ж таки закрити небо над Україною. Але з різних причин цього не склалося: українці лишилися "під відкритим небом", вірячи в силу ЗСУ та, звісно, наших партнерів, які допомагають Україні не словами, а ділом. "Ця назва – певний критичний погляд збоку – погляд на те, з чим ми працювали. "Під відкритим небом" – перше, що бачить глядач, це гасло сповіщає та попереджає", – каже Іван Грабко.

Над виставкою працювала команда: Вася Гроголь, Христина Скрипка, Вітя Глущенко, Паша Буряк, Катерина Нефельд та Ольга Хамама. Показ картин триватиме з 28 квітня по 1 травня в Берліні за адресою Lehderstrasse, 34. Відкриття виставки відбудеться 27 квітня о 19:00.

Фото: Маша Рева та Іван Грабко

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.