До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найвпливовіші жінки у світі мистецтва

У Vogue.ua триває місяць мистецтва. Сьогодні в огляді – перелік найвпливовіших жінок світової арт-сцени за версією порталу про мистецтво Artnet.

Марина Абрамович

<b>марина абрамович 1234</b>

Реклама

Очолює список 70-річна художниця Марина Абрамович, яка внесла величезний вклад у розвиток перформансу в його сучасному розумінні. Абрамович народилася в Белграді, її батьки були партизанами під час Другої світової війни. Вона почала займатися мистецтвом в 14 років – і з тих пір теми болю, агресії й страждань посідають особливе місце в її перформансах. Чого тільки не робила Абрамович за останні 45 років: на бієнале в Венеції перемивала гору закривавлених кісток в пам'ять про жертв війни в Югославії, разом зі своїм партнером Улаем дихала вдихами одне одного через спеціальний прилад, поки обидва знепритомніли від нестачі кисню; сиділа протягом декількох діб в MOMA нерухомо і дозволяла будь-якому глядачеві поглянути собі в очі і багато, багато іншого. Абрамович – вже легенда арт-світу і декілька років тому американський режисер Роберт Вілсон поставив спектакль "Життя та смерть Марини Абрамович".

Ті, хто хоче на собі відчути, в чому полягає унікальність перформансів знаменитої художниці, можуть зробити це в Києві, в PinchukArtCentre: в рамках великої міжнародної виставки "Крихкий стан" на п'ятому поверсі арт-центру проходить перформанс Марини Абрамович "Генератор".

Ніта Амбані

<b>нита амбани</b>

Ніта Амбані – меценат, представниця однієї з найвідоміших індійських сімей у світі. Її чоловік Мукеш Амбані –найбагатша людина в Індії, нафтовий магнат, чий статок Forbes оцінює в $ 25 мільярдів. 53-річна Ніта Амбані витрачає гроші свого чоловіка з розумом: вона – одна з опікунів Метрополітен-музею в Нью-Йорку і великий арт-колекціонер. На початку 2017 року Ніта Амбані отримала нагороду від Метрополітен-музею за внесок в розвиток мистецтва і стала першою представницею Південно-Східної Азії, якій дісталася ця нагорода.

Патрісія Барбізе

<b>патрисия</b>

У 2014 році арт-світ облетіла виняткова новина – новим директором знаменитого аукціонного будинку Christie’s уперше стала жінка, француженка Патрісія Барбізе. До цього Патрісія декілька років працювала на топових посадах в конгломераті Kering, що належать Франсуа Піно. Патрісії Барбізе 62 роки, вона народилася в Парижі, закінчила бізнес-школу й почала свою кар'єру в компанії Renault. З 1989 року Патрісія працює разом з Франсуа Піно. Серед її інтересів – не тільки бізнес та мистецтво, а й музика: Патрісія входить до ради директорів Паризької опери та Філармонії. Сьогодні аукціонний будинок Christie’s, який вона очолює – лідер світового арт-ринку. І хоча в Барбізе репутація фінансиста й жорсткої ділової людини, мистецтво відіграє особливу роль в її житті: її мати – відома художниця Моніка Картьє, й усе дитинство Патрісія проводила на виставках сучасного мистецтва.

Шейха Аль Маясса

<b>шейха аль маясса</b>

Не перший рік у списку найвпливовіших персон арт-світу, поряд з галеристом Ларрі Гагосяном і художником Ай Вейвей, виявляється 31-річна Шейха Аль Маясса, яка очолює Національний музей Катару і Управління у справах музеїв Катару. Шейха Аль Маясса – 14-а донька еміра Катару шейха Хамада бен Халіфа аль-Тані. Вона вивчала політологію та літературу в Штатах, потім закінчила Сорбонну і повернулася до рідного Катару. Сьогодні Шейха Аль Маясса відповідає, зокрема, і за покупку творів мистецтва для музеїв Катару, витрачаючи на це з національного бюджету близько $ 250 мільйонів на рік (у Катарі обіцяють, що незабаром збільшать цю суму до 600 мільйонів). Одна з останніх покупок дівчини – картина Поля Сезанна "Гравці в карти": за цю "операцію" журнал ArtReview розмістив Шейху на перше місце у рейтингу найвпливовіших арт-персон світу в 2016 році. Попри великий інтерес Шейхи до робіт знаменитих світових художників, дівчина підтримує й арабське мистецтво, зокрема, проводить в Національному музеї Катару виставки жінок-художниць з Близького Сходу.

Бембі

<b>Bambi</b>

Очевидне неймовірне: в списку найважливіших жінок в арт-світі – вулична художниця, яка приховує своє обличчя. За вміння конспіруватися Бембі вже прозвали "Бенксі в спідниці" – на честь найзнаменитішого вуличного художника Бенксі. Бембі імовірно 35 років, вона закінчила славетний коледж Central Martins і починала кар'єру в лондонській галереї Walton Fine Arts, з якої колись співпрацювали Джефф Кунс і Бенксі. Бембі спеціалізується на портретах знаменитостей: по всьому Лондону розкидані графіті-портрети герцогині Кетрін і принца Вільяма, Кари Делевінь, Ай Вейвея, Девіда Бекхема та інших селебріті її авторства. За неофіційними даними, її роботи знаходяться в особистих колекціях Бреда Пітта, Адель і Ріанни. Актуальність – важлива риса робіт Бембі, художниця жваво реагує на політичні та соціальні події, що відбуваються в світі. Так, на початку 2017 року на одній з вулиць Лондона з'явилася її робота "Лі Лі Ленд": у відомій "танцюючій" позі героїв мюзиклу "Ла Ла Ленд" художниця зобразила Дональда Трампа та британського прем'єр-міністра Терезу Мей.

У цьому році велика персональна виставка Бембі пройшла під час 57-ї Венеційської бієнале.

Читайте також:

Нова висота: інтерв'ю з художником Володимиром Манжосом

Що потрібно знати про фотографиню Нен Ґолдін

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.