До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найкращих виставок серпня

Гамлет Зіньковський в Одесі, Такасі Муракамі в Києві, а також великий проект Мистецького Арсеналу про те, яке значення мали для нас дев'яності – все це в фокусі найцікавіших виставок серпня.

"І знову демократія"

В PinchukArtCentre до 5 січня

Реклама

"І знову демократія" – груповий проект зірок сучасного мистецтва: Такасі Муракамі, Деміена Герста, Олафура Еліассона, Гошки Макуга, Зо Леонард та інших художників. Разом з куратором Бйорном Гельдхофом учасники розмірковують про найактуальніше питання, яке тільки можна придумати: недавні вибори в різних країнах світу і майбутні вибори в Україні 2019 року. Більшість робіт зроблені спеціально для київської виставки – наприклад, велике полотно Такасі Муракамі. На яскравій картині за умови близького розгляду можна знайти серед милих котиків черепи – цим Муракамі цілком прямолінійно говорить про те, що авторитарні системи управління іноді здаються дуже симпатичними і привабливими. В цей же час на верхніх поверхах арт-центру можна побачити персональну виставку Лесі Хоменко та "Червона книга: радянське мистецтво Львова 80-90-х років" – перше в історії України докладне дослідження авангардного мистецтва Львова кінця 80-х років.

"Швидкорозчинний час"

У Мистецькому Арсеналі з 12 липня до 12 серпня

Ярослав Яновський, з серії "Вода"

У назву виставки винесена ідея "швидкорозчинного часу" – на думку кураторів, це метафора того досвіду, який Україна отримала в 90-ті роки, коли зміни в суспільстві відбувалися стрімко, немов блискавка. Виставка розповідає історії восьми українських міст: Львова, Харкова, Дніпра, Одеси, Херсона, Києва, Івано-Франківська, а також Криму – і про ті явища, людей і події, які відбувалися в цих місцях в 90-ті. "Замість питання: "Чим були 90-ті?", ми запитуємо:" Що з 90-их залишилося в нас сьогодні?", – пояснюють свою ідею куратори Ася Цісар і Вікторія Бавикіна. Про дев'яності розмірковують художники Ілля Ісупов, Гамлет Зіньковський, Степан Рябченко, Ілля і Саша Чичкани та інші.

"Місцевий час. Епізод 2. Король Лір" Аліни Максименко

В Щербенко Арт Центрі з 24 липня до 8 вересня

Аліна Максименко, "Король Лір"

Київська художниця Аліна Максименко, учасниця арт-ярмарків і виставок від Франції до Данії, представляє в Києві новий проект. Як завжди, виставка Аліни мультимедійна – художниця поєднує в одному проекті живописні роботи та відеоарт. Свій проект Аліна називає містифікацією і сновидінням: так, у відеоінсталяції бездомний з подільських вулиць читає рядки з "Короля Ліра" Шекспіра, а в серії картин художниця передає сюрреалістичний образ, який побачила на фотографіях незнайомої людини.

"Гамлет Зіньковский. Біль та Шмат землі"

В Одеському музеї сучасного мистецтва з 5 до 26 серпня

Фото – facebook / Музей сучасного мистецтва Одеси

Харківський художник Гамлет Зіньковський відомий своїми стріт-арт роботами далеко за межами України: 2013 року він брав участь у Венеціанській бієнале, виграв премію PinchukArtCentre, а його роботи наявні в приватних колекціях по всьому світу. В Одесі художник представить свій новий проект "Біль і Шмат землі". Він складається з двох частин. "Біль" – це ілюстрації до книги сучасного німецького філософа Райнхарда Кнодта. А друга частина розповість історію однієї родини протягом 100 років – в своєму домі, на своєму клаптику землі, де вони народжуються, ростуть і вмирають.

"Сергій Якутович. Ідоли"

В "Я Галереї" з 8 до 27 серпня

Сергій Якутович, ілюстрація до книжки "Перекоп", 1987

У Києві відкривається виставка Сергія Якутовича – одного з найсильніших українських графіків, якого знає весь світ завдяки його роботі в ролі художника над фільмом "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова. В галереї "Я" Павла Гудімова досліджують феномен героїзму в творчості Якутовича, який ще в 80-ті роки ілюстрував дві книги, пов'язані з цією темою: повість Олеся Гончара "Перекоп" і древній естонський епос "Калевіпоег". У глибоких, містичних, іноді навіть лячних точних гравюрах художник розмірковував про умовність поняття героїзм і те, як його трактують у різні епохи.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.