До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 цікавих фактів про виставку "Сто днів самотності"

До 31 серпня в Києві можна відвідати виставку "Сто днів самотності" — спільний проєкт артагентства Port.agency, журналу Vogue UA і простору Kooperativ. Чому варто побачити виставку робіт, у яких 14 українських художників рефлексують на тему пандемії та самоізоляції, — розповідаємо в нашому матеріалі.

Художниця Маша Рева і її робота

1. Виставка створена за мотивами проєкту журналу Vogue UA "Картина світу", опублікованого в номері травень-червень 2020. У ньому — світовідчуття українських художників, фотографів, дизайнерів під час пандемії. Кожен зі співавторів хотів передати в одному зображенні свої почуття — дуже різні й інтимні. Ці карантинні хроніки свідчать: життя не завмерло, вона триває.

Реклама

2. Роботи для виставки створювали не тільки в Україні. Так, художники Маша Рева й Іван Грабко на момент початку локдауну перебували в Мексиці, де матеріалами для їхньої творчості за браком звичних полотен стали "продукти" місцевого ландшафту: рибальські сітки, камені й знайдене на пляжі сміття. Наприклад, пластик, який використовувала в підготуванні свого проєкту Маша, привертаючи увагу до екологічної проблеми. Іван Грабко, що зазвичай працює із живописом, у Мексиці вперше спробував себе як скульптор і створив солом’яний капелюх з пальмової кори, яку знайшов на березі.

Іван Грабко

3. Виставка "100 днів самотності" вийшла різножанровою: тут є і скульптура, і живопис, і фотографія. Наприклад, художниця Дар’я Кольцова підготувала серію робіт за допомогою ксерокса. "Співпрацювати з машиною страшенно цікаво, ніколи не знаєш, що вийде в результаті", — каже художниця. Вийшла серія малюнків-ксероксів, що складається із запитань мовою жестів: when? why? who? where?

Робота Дар’ї Кольцової

4. Для художниці Марії Куликівської підготовка виставкової роботи стала "актом психотерапії". "Я погано почувалася на початку карантину; на мій стан вплинула й нервозність, спричинена пандемією. І якоїсь миті, замість того щоб журитися, я вирішила візуалізувати свої страхи й фрустрацію — почала малювати". Під час карантину Маша створила серію акварелей — на аркушах для записів судмедекспертів, які їй подарував друг, художник Давид Чичкан. Одну з них можна побачити на п’ятому поверсі Kooperativ.

Акварель Марії Куликівської

5. Виставка проходить в новому просторі Kooperativ неподалік від Львівської площі. Експозиція охопила два поверхи коворкінгу, але представлена ​​в нетрадиційний спосіб. Роботи художників розкидані в усьому просторі Kooperativ: у зоні кафе й офісах, у перемовних кімнатах, що дає змогу мистецтву стати органічною частиною робочого простору. Увесь рік у коворкінгу відбуватимуться виставки, лекторії та дискусії, які організовує кураторка Катя Тейлор і Port.agency.

<b>100 дней одиночества</b>

Проєкт "Сто днів самотності" експонується з 3 липня по 31 серпня в Kooperativ (вулиця Січових Стрільців 23 а). Виставку можуть відвідати всі охочі за умови попередньої реєстрації.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.