До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 найвідоміших картин художниці Тетяни Яблонської

17 червня 2005 року пішла з життя Тетяна Яблонська — одна з найвизначніших художниць в історії українського мистецтва, авторка неймовірно теплих імпресіоністичних робіт, які сьогодні є частиною колекції, зокрема, Національного художнього музею.

"Ранок" — мабуть, найвідоміша картина Тетяни Яблонської. Художниця написала її 1954 року: на ній юна дівчина робить зарядку у своїй кімнаті. Вікна навстіж, кімната залита сонцем. На полотні зображена 13-річна Олена, старша донька Тетяни Яблонської. Дія відбувається в їхній квартирі на вулиці Червоноармійській (зараз Велика Васильківська). Картина зіграла особливу роль у житті Олени: у художньому інституті в Москві, куди дівчина вступила згодом, вона познайомилася з художником з Казахстану, який ще в юності закохався в Олену, побачивши її на цій роботі. "Ранок" — знакова картина і для біографії самої художниці, в якій зосереджена вся суть Яблонської: імпресіоністична манера, теплі, відкриті, душевні кольори, реалістичний малюнок.

Реклама

Тетяна Яблонська — дивовижна художниця. Народилася мисткиня 1917 року, померла 2005-го, отже стала свідком майже всього ХХ століття. Яблонська активно працювала майже 50 років, за цей час пройшла шлях від побутового живопису до імпресіонізму; брала участь у Венеційській бієнале, а її персональні виставки проходили від Лондона до Парижа. "Хліб" (1949), "Лебеді" (1966), "Юність" (1969), "Життя триває" (1971) — найвідоміші її роботи. Тетяна Яблонська навчалась у майстерні легендарного художника Федора Кричевського. Сьогодні її роботи можна побачити в музеях Києва, Харкова й Одеси.

<b>Татьяна Яблонская</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.