До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

9 головних виставок цієї осені

Виставка до 500-річчя Леонардо да Вінчі, ретроспектива Альбрехта Дюрера, прекрасні світи модного фотографа Тіма Волкера і сюрреалізм Далі і Магрітта в одному проєкті: цієї осені хочеться багато мандрувати, аби побачити найкращі виставки.

"Тім Волкер. Прекрасні речі"

З 18 вересня в Музеї Вікторії та Альберта, Лондон

Реклама
Фото: Tim Walker

Виставка Wonderful Things – це 300 фотографій Тіма Волкера, які показують у двох великих галереях Музею Вікторії і Альберта. У першій представлять 150 світлин, які охоплюють 25 років кар'єри Волкера, – від перших зйомок у 1990-х до великих редакційних проєктів для Vogue, W magazine, i-D Magazine; також його дитячий автопортрет і першу камеру. У другій галереї – 10 нових серій світлин, що зняв Волкер під враженням від колекції Музею Вікторії і Альберта; його короткометражні фільми, реквізит і техніка. "Для мене V&A завжди був палацом мрії: це місце надихає найбільше на світі", – зізнається Тім Волкер. Куратор Сюзанна Браун розповідає, що Тіма в музеї надихало все: від середньовічних вітражів, індійських мініатюрних картин і табакерок з дорогоцінними каменями до еротичних ілюстрацій Обрі Бердслея і 50-метрової фотографії середньовічного гобелена з Бає. Все це покажуть разом з новими роботами Волкера.

"Вільям Блейк"

З 11 вересня 2019 року по 2 лютого 2020 року у Британської галереї Tate, Лондон

Гравюра The Ancient of Days, 1827, Вільям Блейк

Вся осінь і зима в музеї Tate Britain присвячена британському поетові і художникові, одному з найважливіших представників романтизму, Вільяму Блейку. 300 робіт, зокрема його акварелі, картини і гравюри, – це найбільша виставка робіт Блейка за останні 20 років. Усередині виставки буде захопливий інтерактивний зал: це реконструкція кімнати в галантерейному магазині брата художника, де 1809 року Блейк відкрив незалежну виставку (все життя художник боровся з пригнобленням і комерційним ставленням до мистецтва, а оточення вважало його занадто ексцентричним). Так глядачі зможуть відчути вплив цих робіт, наче вони показані вперше. В іншій кімнаті завдяки цифровим технологіям здійсниться мрія Блейка, який завжди волів показати свої роботи у величезних масштабах.

"Альбрехт Дюрер"

З 20 вересня 2019 року по 6 січня 2020 року в галереї "Альбертина", Відень

"Заєць", 1502, Альбрехт Дюрер

У віденській "Альбертині" перебуває найповніша колекція Альбрехта Дюрера на світі – понад 140 робіт. Найвідомішу його картину, акварель "Заєць", через уразливість матеріалу показують раз на декілька років на кілька годин. Коли востаннє її показували під час Ночі музеїв, черга вишикувалася на вулицю. У найбільшій за останні 16 років ретроспективі художника покажуть 200 малюнків, 12 картин, гравюри і особисті листи. Крім "Зайця" можна буде побачити й інші знакові роботи: "Автопортрет в оголеному вигляді", "Руки в молитві". Куратор виставки і головний в музеї фахівець з творчості Дюрера, Крістоф Метцгер, каже, що в останні роки "Альбертина" зосередилася на вивченні натурних уроків художника – відомо, що видатних "Зайця" і "Шматок дерну" він писав з натури.

"Френсіс Бекон. Книги і живопис"

З 11 вересня 2019 року по 20 січня 2020 року в Центрі Помпіду, Париж

Частина триптиха "У пам'ять Джорджа Даєра", 1971, Френсіс Бекон

Потужним стимулом для уяви художник Френсіс Бекон називав літературу. Саме їй присвячена велика виставка Бекона в Центрі Помпіду. У шести залах куратори демонструють книги з його бібліотеки, від Ніцше до Есхіла, а також 60 картин (включаючи 12 триптихів, на додаток до серії портретів і автопортретів) з великих приватних і державних колекцій. "Бекон. Книги і живопис" охоплює останні два десятиліття кар'єри автора, з 1971 до 1992 року. Цей період був особливим для художника, а 1971 рік став переломним. Виставка в Гран-Пале здобула міжнародне визнання, а трагічна смерть його партнера всього за кілька днів до відкриття виставки змінила захват від вдалої виставки на почуття провини і депресію.

"Мумія Шпіцмауса у труні та інші скарби"

З 20 вересня 2019 року по 13 січня 2020 року в фонді Prada, Мілан

Gatto Sconosciuto, XVIII століття, віденський Музей історії мистецтв

До Мілана переїжджає одна з найкращих виставок останніх років: "Мумія Шпіцмауса в труні та інші скарби" – дебют режисера Веса Андерсона в ролі куратора. Протягом кількох років режисер і його дружина, художниця Джуман Малуф, досліджували архіви віденського Музею історії мистецтв – і вибрали звідти майже 500 експонатів. Тут єгипетські мумії, музичні інструменти, живопис, зброя, королівські діаманти, імператорські карети, китайський фарфор і навіть костюми австро-угорських королівських вартових початку XX століття. Ідея виставки – показати експонати одного з найкращих музеїв світу так, щоб глядач зрозумів – це скарби.

"Дега в опері"

З 24 вересня 2019 року по 19 січня 2020 року в музеї Орсе, Париж

"У ложі", Дега, 1885

Протягом усієї своєї кар'єри, з дебюту в 1860-х роках і до останніх робіт після 1900-го, опера була головною темою творчості Едгара Дега. Це була його "власна кімната". Дега досліджував різні простори театру – зал для глядачів і сцену, бокси, фоє і танцювальні студії – і стежив за тими, хто їх часто відвідував: танцюристами, співаками, музикантами, глядачами і артистами. Замкнутий світ театру давав художнику нескінченні можливості для експериментів: множинні погляди, контрасти освітлення, вивчення руху і пластики. Велика виставка в паризькому музеї Орсе присвячена 350-річчю Опери Гарньє.

"Далі і Магрітт"

З 11 жовтня 2019 року по 9 лютого 2020 року в Королівському музеї образотворчих мистецтв, Брюссель

"Спокуса святого Антонія", 1946, Сальвадор Далі

Зв'язок між іконами сюрреалізму, Рене Магріттом і Сальвадором Далі, підкреслює виставка в Королівському музеї образотворчих мистецтв у Брюсселі. Навесні 1929 року Сальвадор Далі і Рене Магрітт зустрілися в Парижі; в серпні того ж року, на запрошення Далі, Магрітт вирушив до нього в гості в іспанський Кадакес. Це сюрреалістичне літо, під час якого до Далі також приїжджали Міро і Бунюель, стало вирішальним для формування духовного зв'язку двох сюрреалістів. Далі і Магрітт обоє кидали виклик реальності, ставили під сумнів звичні, на погляд обивателя, речі. Виставка розкриває особисті, філософські та естетичні зв'язки між художниками через 100 картин, скульптур, фотографій, малюнків, стрічок і архівних об'єктів.

"Анрі Тулуз-Лотрек. Рішуче сучасний"

З 9 жовтня 2019 року по 27 січня 2020 року в Гран-Пале, Париж

"Клоунесса Ша-У-Као", 1895, Анрі Тулуз-Лотрек

Живопис був для Анрі Тулуз-Лотрека порятунком і притулком: у дитинстві він невдало впав, зламав шийку стегна і перестав рости, залишившись карликом. У його картинах багато тривоги, при цьому він любив красу і вмів її оспівувати: більше 25 років художник прожив на Монмартрі, де часто малював артисток місцевих кабаре, зокрема танцівниць "Мулен Руж", дівчат легкої поведінки і їхніх кавалерів – йому вдавалось вловлювати флер цього богемного місця. "Рішуче сучасний" – найбільша за останні 30 років виставка Тулуз-Лотрека, яка проходить у паризькому Гран-Пале.

Леонардо да Вінчі

З 24 жовтня 2019 року по 24 лютого 2020 року, Лувр, Париж



"Голова воїна" (малюнок до "Битви під Ангіарі"), Леонардо да Вінчі, робота з колекції Музею образотворчих мистецтв у Будапешті

5 найвідоміших картин, 22 малюнки і більше сотні інших робіт Леонардо да Вінчі вперше зберуть в одному місці – в Луврі. До цієї ретроспективи музей готувався 10 років. Цікаво, що керівництво Лувру до сих пір не підтверджує, яку саме кількість живописних робіт да Вінчі покажуть на виставці. Точно відомо, що це будуть 5 найзнаменитіших картин, які перебувають у постійному фонді французького музею: "Мадонна в скелях", "Прекрасна Ферроньєра", "Мона Ліза", "Іоанн Хреститель", і "Свята Анна з Мадонною і немовлям Христом". Можливість побачити їх разом – вже серйозна причина помандрувати до Парижа. Мета кураторів – розмістити ці знамениті картини поруч з безліччю малюнків, а також невеликим, але значним рядом картин і скульптур з кола художників да Вінчі.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.