До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Якою буде виставка Тіма Волкера в Лондоні

У лондонському Музеї Вікторії та Альберта відкривається виставка фотографа Тіма Волкера.

"Ми почали обговорювати виставку ще 2015 року, – каже куратор Сюзанна Браун. – Перші пів року Тім приходив у V&A майже щодня, а наші співробітники відкривали йому фонди і ділилися історіями про колекцію. Тім сповнений енергії, у нього допитливий розум, а ще він обожнює наш музей". Результатом чотирирічної роботи стала виставка Wonderful Things: до неї увійшли 300 фотографій Тіма Волкера, які покажуть у двох великих галереях. У першій представлять 150 світлин, які охоплюють 25 років кар'єри Волкера: від перших зйомок у 1990-х до великих редакційних проєктів для Vogue, W Magazine, i-D Magazine; також його дитячий автопортрет і першу камеру. У другій галереї розмістять 10 нових серій фотографій, знятих Волкером під враженням від колекції Музею Вікторії і Альберта; його короткометражні стрічки, реквізит і техніку.

Реклама
Карен Елсон, Сгейр Вуд і Джеймс Крю у проєкті Тіма Волкера, Лондон, 2018. У зйомці використані образи: The Row, Saint Laurent by Anthony Vaccarello, Daniela Geraci, Sarah Bruylant, Molly Goddard

Тім Волкер захопився фотографією в середині 1980-х, коли перед вступом до університету вивчав у бібліотеці видавництва Condé Nast архів Сесіла Бітона. Після навчання він працював асистентом Річарда Аведона в Нью-Йорку, а в 25 років зняв перший проєкт для британського Vogue. Сьогодні Волкера називають головним фотоказковиком і сюрреалістом модного світу: Мадонна на його світлинах перетворюється на Алісу в Країні Чудес, а Тільда Свінтон – на ляльку або поетесу Едіт Сітвелл.

Тім сповнений енергії, у нього допитливий розум, а ще він обожнює Музей Вікторії і Альберта

"Для мене V&A завжди був палацом мрії: це найбільш захопливе місце на світі, – зізнається Тім Волкер у бесіді з Vogue UA. – Багато чого з того, що я побачив під час моїх музейних досліджень, змусило мене здригнутися. Я хотів створити проєкт не лише красивий, але який також передаватиме мою емоційну реакцію на експонати. Кожен новий знімок – це зізнання у коханні музею V&A. Підготовка до цієї виставки підштовхнула мене до освоєння нових територій і я нарешті відчуваю в собі достатньо сміливості, аби її провести". Сюзанна Браун розповідає, що Тіма в музеї надихало все: від середньовічних вітражів, індійських мініатюрних картин і табакерок з дорогоцінними каменями до еротичних ілюстрацій Обрі Бердслея і 50-метрової фотографії середньовічного гобелена з Байо. Все це покажуть разом з новими роботами Тіма.

За сценографію виставки відповідає давня подруга і колега Волкера – найтитулованіший в модному середовищі сценограф Шона Гіт. З Тімом вони познайомилися 20 років тому в його будинку, показали одне одному скетчі – і з тих пір Шона відповідає за декорації майже на всіх зйомках Волкера. Гіт зізнається, що її улюблена робота фотографа – зйомка "Босх" для журналу Love 2016 року. "Спостерігати за Тімом під час зйомок – це наче дивитися спектакль, – каже Шона. – Є актори в костюмах, Волкер у ролі режисера, освітлювачі, перукарі, гримери, є цілий гардероб. Кожна зйомка – мандрівка, до якої ми готуємося 2-3 місяці". Що стосується Wonderful Things, то на те, щоб вибудувати сценографію, Шоні і її лондонській студії знадобилося два роки.


* З 21 вересня 2019-го до 8 березня 2020 року, Victoria and Albert Museum, Лондон

Текст: Дарія Слободяник

Фото: Tim Walker

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.