VOGUE UA CONFERENCE

5 новорічних коктейлів на основі шампанського

29 грудня 2017
5 новорічних коктейлів на основі шампанського

Шампанське - це завжди свято. Воно приносить задоволення не тільки в чистому вигляді, але й робить розкішним будь-який коктейль. Шеф-бармен Biancoro Ірина Машихіна вважає, що пити коктейлі з шампанським - вищий пілотаж: "Я б сказала, якщо люди п'ють ці напої - це щасливі люди. Я просто зніму капелюха перед ними: у цих людей відмінний смак і вони люблять потішити себе" . Перед тим, як додавати шампанське в коктейлі, його слід правильно охолодити. Рекомендована температура становить 10-12 градусів.

Classic Cocktail Champagne

Рекомендована кількість інгредієнтів​

1 кубик цукру

5-10 мл біттера

100-150 мл шампанського 

Приготування

Додати в келих кубик коричневого цукру й просочити його біттером (можна використовувати будь-який біттер, але рекомендується віддати перевагу концентрованій трав'яний настоянці Angostura bitter). Після - довершити келих шампанським.

Історична довідка й культура споживання

Це дуже стара коктейльна рецептура, згадка якої датована 1862 роком. Але з'явилася вона раніше - приблизно в кінці 18-го - початку 19-го століття. Звичайно, називався Classic Cocktail Champagne по-іншому: як правило, всі автентичні коктейлі, які ми зустрічаємо сьогодні, мають у назві Classic. Цей коктейль - справжнісінька класика, на кшталт жакета Chanel. Класичний коктейль з шампанським можна зустріти в усіх правильних старих готелях.

Комусь Classic Cocktail Champagne видасться примітивним, але вся суть у бокалі - високому, тонкому, на довгій ніжці. Існує дві версії цього коктейлю. На відміну від США, в Європі до нього додають ще й коньяк. Унікальність Classic Cocktail Champagne - в "інтимно-гурманському" ефекті, який він виробляє. Особливо це відчувається в європейській версії. Цукор, біттер й коньяк в прохолодному напої дають зігріваючий ефект. Тому коктейль гарний в холодну пору й на морозній вулиці.

Ще одна унікальність коктейлю - в грі бульбашок. Вона так само цікава й естетична, як і потріскування полін в каміні: розчиняючись, цукор під впливом шампанського запускає феєрверк з бульбашок.

Mimosa

Рекомендована кількість інгредієнтів​

50 мл апельсинового фрешу 

100-150 мл шампанського 

10-15 мл лікеру Grand Marnier

Приготування

Апельсиновий фреш з'єднати з шампанським і додати кілька крапель лікеру Grand Marnier (апельсиновий лікер на коньячній основі). Для прикраси використовувати малину чи будь-яку іншу сезонну ягоду (можливо і без прикрас). За бажанням малину можна припорошити золотою пудрою. Виходить ошатний і в якомусь сенсі корисний коктейль, "розправляє крила".

Історична довідка й культура споживання

У Mimosa немає потужних історичних посилань. Це один із символів розкішного красивого життя і хіт гарних шанованих класичних коктейль-барів. Це glam, luxury - те, що особливо любить на пізній сніданок - бранч - публіка Лазурного узбережжя - в Каннах, Ніцці, Монте-Карло. З нього починають красиво проводити день. Як правило, годин після 11 натовп прокидається після всіх вечірок і замовляє його на сніданок. Картина має приблизно такий вигляд: сонце піднімається, з моря дме легкий бриз, панство сидить в шезлонгах і ніжиться під м'якими променями сонця.

Це відмінний варіант для зустрічі першого січня - досить пляшки шампанського і апельсинів для фрешу. Якщо не використовувати лікер Grand Marnier, рецепт буде називатися не Mimosa, а Buck's Fizz. Це один з найстаріших і найвідоміших коктейлів, який подавали в лондонському джентльмен-клубі Buck's Club. Fizz - це категорія коктейлів з бульбашками.

Lush Champagne

Рекомендована кількість інгредієнтів

20-30 мл лікеру з бузини St-Germain

100-150 мл шампанського 

Приготування

Напій готується за принципом Kir Royal, тільки замість смородинового лікеру потрібно використовувати лікер з бузини. До лікеру долити біле шампанське брют.

Історична довідка й культура споживання​

"Цей коктейль я зустріла, коли була запрошена в якості гостя-бармена на один з розкішних круїзів Crystal Cruises. Це дуже камерна сімейна круїзна компанія - всього два лайнери, - розповідає Ірина Машихіна. - На одному з кораблів - Crystal Serenity - готують цей котейль, де я і підгледіла рецептуру". 

Champagne Pick-me-Up

Рекомендована кількість інгредієнтів​

30 мл коньяку

40-45 мл апельсинового фрешу

10 мл гренадину

100 мл шампанського 

Декілька сезонних ягід

Приготування

У шейкері струсити з льодом інгредієнти - коньяк, апельсиновий фреш і гренадин (за бажанням можна додати можна додати сезонні ягоди). Отриману суміш перелити в заздалегідь охолоджений коктейльний келих, схожий на креманку. Завершити шампанським, прикрасити сезонними ягодами і неодмінно парасолькою.

Історична довідка й культура споживання

Рецептура знайдена в 1936 році в паризькому Ritz Bar і записана в рецептурній книзі Дейла ДеГроффа The Essential Coctail. Культура споживання цього коктейлю полягає в тому, щоби підбадьорити і додати сил перед бурхливим вечором або під час нього. Ірина Машихіна наполегливо рекомендує прикрашати коктейль парасолькою. Ідея запозичена з мелодраматичної комедії П'єра Сальвадорі "Фатальна красуня" (2006 рік), в якій багатогранний Pick-me-Up іронічно обіграний за сценарієм і цілком може дати фільму свою назву. Ірен (Одрі Тоту) - професійна спокусниця багатих чоловіків. Після невдалого вечора їй доводиться святкувати день народження на самоті і вона приходить до порожнього бару готелю, де знайомиться з заснулим там барменом Жаном (Гад Ельмалех), помилково приймаючи його за багатія. Жан підіграє їй і, щоб надати ситуації потрібний градус, називає себе фахівцем з коктейлів і йде до бару. Ірен просить коктейль, який веселить, але при цьому елегантно п'янить, і бармен пропонує Pick-me-Up. Ірен випиває один, вставляє коктейльну парасольку в свою високу зачіску і, постукуючими пальцями по краю столу, просить: "По-вто-рити!". Через якийсь час у неї на голові виявляється п'ять парасольок, а коктейль Pick-me-Up, який допомагає підняти настрій Ірен і спокусити її Жану, стає прологом до веселої історії французького флірту. Сама ж назва Pick-me-Up в різних контекстах варіюється від тонізуючих напоїв і засобів, які "допомагають подолати втому" до значень "надихнути", "підняти настрій" і власне "спокусити".

Постер к фильму "Роковая красотка" 2006Постер до фільму "Фатальна красуня" 2006
Ritz Cocktail

Рекомендована кількість інгредієнтів

30 мл коньяку

20 мл куантро

15 мл лікеру Maraschino

20 мл лимонного фрешу

100 мл рожевого шампанського

Приготування

Усі складові збити в шейкері, перелити в келих і завершити шампанським. Фінальний штрих - пропалювання ефірного масла апельсина (флейм). Це ароматизує коктейль і підсилює його смак.

Історична довідка і культура споживання

Це стара рецептура, але в редакції Дейла ДеГроффа. Дуже красивий коктейль і такий, що ефектно виконується, завдяки пропалюванню естеру і яскравому спалаху вогню.

"Все, що стосується класики, я не вигадую велосипед, я довіряю своїм наставникам", - говорить Машихіна. Дейл ДеГрофф - вчитель Ірини і легендарний бармен. Це людина, яка стандартизувала Cosmopolitan і готувала його Мадонні і Сарі Джесіці-Паркер: вони ж і принесли світову популярність цьому напою. Сам же коктейль приготований в культовому барі Rainbow Room, розташованому на 65 поверсі "Рокфеллер-центру". У 80-х це було популярне місце серед заможної, богемної і знаменитої публіки Нью-Йорка: сюди навідувалася незліченна кількість знаменитостей й, зокрема, сам Френка Сінатра. За розповідями ДеГроффа, в барі частенько з'являвся молодий і тоді ще не відомий актор Джордж Клуні, якого завсідники знали як племінника легендарної співачки і актриси Розмарі Клуні, з якою тісно асоціюється американський кінематограф середини 20-го століття. У той час вона була резидентом Rainbow Room, раніше прославившись за рахунок багатьох своїх синглів, серед яких композиція Mambo Italiano. Ще одна її легендарна композиція - White Christmas: вона стала однією з кращих різдвяних пісень усіх часів після виходу в 1954 році культового мюзиклу White Christmas.

Читайте також:

Як приготувати модний коктейль Апероль Шпріц

Горячая осень: 7 коктейлей с водкой

ресторан · Новый Год ·

Ще в розділі Культура

Популярне