До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Тонке, нормальне, жорстке: як зміцнити й прискорити ріст волосся різного типу

Міцне й довге волосся завжди було показником добого здоров'я, тому досі багато хто з нас про нього мріє. Без сумніву, в сучасному світі ми переживаємо багато стресу, через який передусім страждає волосся. У цьому матеріалі експерти розповідають, як підтримати здоров'я волосся різного типу.

Photo: Getty Images
Як зміцнити тонке волосся

Тонке волосся – це найніжніший і найкрихкіший тип волосся. "Тонке волосся вирізняється маленьким діаметром пасм", – каже дерматологиня Денді Енгельман. "Тонке волосся дуже м'яке і легке, воно схильне до ламкості і складніше піддається укладанню через відсутність об'єму". Якщо у вас тонке волосся, радше за все, воно швидко забруднюється і ви його часто миєте. Сертифікована трихологиня Бріджітт Гілл рекомендує очищати тонке волосся за допомогою шампуню на основі глини та вівса. "Ці інгредієнти допоможуть регулювати вироблення шкірного сала, не порушуючи при цьому шкірний бар'єр або мікробіом", – пояснює Гілл.

Реклама

Також тонке волосся потребує якісного зволоження. "Тонке волосся швидко стає сухим і ламким, якщо ви не зволожуєте його належним чином", – пояснює Ісфахан Чемберс-Гарріс, вчена-біомедик, трихологиня і експертка з натурального волосся. Також вона радить уникати складних процедур і засобів для укладання, через які волосся може стати жирним і втратити об’єм. Щоб підвищити міцність та еластичність тонкого волосся, експерти рекомендують використовувати засоби на водній основі.

Якщо ви укладаєте своє волосся за допомогою фена, то інвестиція в інструмент з аеродинамічною технологією себе виправдає. "Можливість контролювати температуру повітря під час укладання феном має велике значення для збереження здоров'я мікробіома та структури тонкого волосся", – говорить Гілл.

Ще одне правило у догляді за тонким волоссям – боротися з пошкодженнями ще до їх появи. "Запобігання ламкості важливе, адже, на відміну від шкіри, яка може відновлюватися, ламкість волосся незворотна", – пояснює виконавчий директор з розробки продуктів Oribe. Якщо ви хочете поліпшити процес зростання волосся, придивіться до засобів з високою концентрацією рослинних інгредієнтів, які допомагають волоссю на кожному етапі його зростання.

Як зміцнити нормальне волосся

Це найпоширеніший тип волосся. Зі слів Джошуа Цейхнера, доктора медичних наук, директора косметичних і клінічних досліджень у галузі дерматології в Mount Sinai, нормальне волосся не таке тендітне, як тонке, його простіше укладати і воно не настільки примхливе. "Воно не занадто сухе, не занадто ламке й тонке", – пояснює він. Проте, як зазначає Енгельман, нормальне волосся часто гірше укладається. А зі слів Гілл, для зміцнення нормального волосся обов'язково має застосовуватися подвійний підхід. "Найважливіше – забезпечити достатнє зволоження й насичення білками, щоб допомогти волоссю зберегти структуру здорових волокон", – каже Гілл.

Дерматологиня Денді Енгельман також зазначає, що її пацієнти охоче повертаються до природної структури свого волосся, відмовляючись від регулярних стрижок та фарбувань. "Я думаю, що спостереження за своїм волоссям під час пандемії змусило нас побачити, наскільки шкідливими є деякі з наших звичок. Тому ми вирішили сприяти здоров'ю волосся, відмовляючись від деяких процедур на користь натуральніших варіантів, спрямованих на лікування", – каже Енгельман.

Як доповнення до звичного догляду за допомогою шампуню та кондиціонера, своїм клієнтам з нормальним волоссям Гілл радить спати на атласних та шовкових наволочках, збільшити тривалість гарячого укладання та сушіння феном, інвестувати у щітки з якісною щетиною й використовувати легкі незмивні засоби.

Як зміцнити жорстке волосся

Жорстке волосся товще і щільніше, ніж волосся нормального типу. "Жорстке волосся, як правило, має текстуру, яка варіюється від м'яких хвиль до тугих завитків. Також таке волосся частіше схильне до сухості, ніж інші типи волосся", – пояснює Енгельман. "Для такого волосся складно підібрати засоби з догляду, тому що не кожна формула може проникнути у волосся та шкіру, забезпечуючи достатнє живлення і зволоження". І це правда: догляд за шкірою голови особливо важливий, якщо у вас густе і жорстке волосся. "Через густе волосся буває практично неможливо дістатися шкіри голови", – пояснює Гілл. "Тому, маючи волосся жорсткого типу, удвічі важливіше серйозно ставитися до очищення шкіри голови й вибору шампуню". Енгельман погоджується: "Позаяк жорстке волосся не має потреби мити так часто, як тонке, на ньому збирається більше пилу і шкірного сала, що може вплинути на ріст і силу волосся".

Також жорстке волосся стійкіше до хімічних речовин і фарбування. "Тому важливо не діяти надто агресивно, а досягати змін поетапно", – пояснює Гілл. До того ж, довге і жорстке волосся потребує додаткового зволоження, щоб залишатися міцним і шовковистим.

Текст: Lauren Valenti
За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.