До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Домашнє фарбування: плюси, мінуси, підводні камені

Бажання пофарбувати волосся вдома виникало чи не в кожної з нас. Обіймімося, сестри. За підтримки Schwarzkopf Professional з’ясували у професійних колористів, як це зробити з мінімальним ризиком для волосся, які трюки точно не варто повторювати в реальному житті, і які помилки виправити найскладніше.

У цьому відео Блейк Лайвлі поділилася, як Раян Рейнольдс допомагає їй пофарбувати коріння волосся. З усіх покрокових відео з питань домашнього фарбування, включно з тим, що опублікували Кая Гербер і Гвідо Палау, це виявилося наймилішим. Але, можливо, відео мало супроводжуватися попередженням: "Не намагайтеся відтворити в реальному житті?". Ось що думають з приводу домашнього фарбування професіонали.

Реклама
Про підготовку та нюанси

Юрій Царьов

"Фарбуватися вдома можна, результат вас здивує. Але не обіцяю, що приємно. Крім того, що важливо правильно підібрати відтінок фарби, треба убезпечити шкіру голови й зберегти здоров’я волосся. Тому правила такі:

  • Тим, хто має чутливу шкіру голови, важливо 2—3 дні не мити голову перед фарбуванням, особливо якщо засоби міститимуть у складі аміачні просвітлювальні речовини.
  • Під час фарбування в темні відтінки важливо захистити лінію росту волосся — лоб, скроні, потилицю, — і вуха (саме вони не залишають сумнівів у походженні нового кольору). Досить нанести жирний крем, щоб не забарвити шкіри.

Також важливо витримувати барвник відповідно до інструкції. Не варто думати, що фарба краще візьметься, якщо потримати її довше: найчастіше від таких маневрів погіршується якість волосся або колір набуває несподіваних нюансів.

Лайфгак:

Часто фарбу відразу наносять на всю довжину. Це помилка: треба нанести фарбу на корені, витримати потрібний час, потім додати води й витримати 5—15 хвилин. Фарбу важливо змивати двічі, щоб повністю вимити її залишки зі шкіри голови й волосся. І не забути про догляд після фарбування".

Михайло Рудишин

"Самостійно зробити собі балаяж, мелювання, шатуш не вийде, навіть не варто намагатися. Але якщо вже є хороша база — наприклад, волосся пофарбовано з розтягненням кольору — можна пропустити кілька візитів до колориста. І перше, що потрібно зробити, — запитати в нього формулу для відрослого коріння. Він порадить потрібний окиснювач (найімовірніше, з невисоким відсотком), а також скаже, скільки часу треба витримувати нанесену фарбу.

Лайфгак

Допомога у разі з домашнім фарбуванням не завадить: якщо немає практики, то людина працює повільно, і внаслідок — фарба лягає нерівномірно: десь схопиться міцно, десь здаватиметься русявою, десь жовтуватою, а десь і зовсім спалить волосся. Важливо також пам’ятати правило: починати з потилиці, адже волосся там фарбується повільніше".

Про вибір відтінку

Юрій Царьов

"Щоб вибрати фарбу самостійно, треба хоч трохи розбиратися в технології фарбування, щонайменше — бути постійним клієнтом колориста. Бачили на вулиці дівчат із зеленим волоссям або яскраво-помаранчевим корінням? Вони робили все навмання.

Біллі Айліш

Перше, що я рекомендую, — проконсультуватися в майстра, нехай навіть онлайн. Колорист зважає на нюанси: вихідний колір волосся, його структура, попередні фарбування (кольорові тоніки, маски, шампуні, хна). Безліч салонів в Україні пропонують color-бокси, де майстер на попередній консультації змішує відтінок або дає інструкції щодо правильного застосування, нанесення й часу витримування, щоб не нашкодити ні кольору, ні якості волосся".

Якщо вирішили купити фарбу самостійно

"Проконсультуйтеся хоча б з продавцем: не кожна фарба відповідатиме заявленому відтінку. Це як із взуттям: іноді воно йде розмір у розмір, іноді — маломірне.

Просвітлювальні барвники працюють найчастіше тільки з натуральною базою (тобто з не фарбованим раніше волоссям). Фарба не знебарвлює фарби, тому потрібен спеціальний просвітлювальний засіб. Якщо вирішили вийти із чорного самотужки, — не купуйте світлого барвника й не наносьте його на попередньо фарбоване волосся. Інакше отримаєте жовте коріння й бурякову "бабусину" довжину. Навіть у сучасному світі авангардних фарбувань це навряд чи сприйматимуть за нову ідею.

Побутові фарби серйозно відрізняються від професійних барвників — вони менш жорсткі. Тож колір залежить від часу витримки. Уважно читайте інструкції та дотримуйте їх.

Завжди використовуйте засоби для постдогляду, найчастіше вони входять до комплекту з фарбою. Не забувайте про рукавички — будь-який барвник шкодить шкірі рук".

Михайло Рудишин

"Найскладніше — просвітлювання, особливо якщо коріння відросло на два сантиметри й більше. Тоді великий шанс „заступити" й дістати по всій голові жовту смугу біля коріння. До речі, на уже просвітленому волоссі барвник діє набагато швидше, і, якщо нанесену по довжині фарбу залишити довше, ніж треба, то коріння буде курчачо-жовтим. Раніше просвітлене волосся може водночас стати сиво-сірим взавдовжки. Тому на коренях ліпше використовувати 6% окиснювач, а взавдовжики — від 1,5 до 3%, або наносити на довжину спеціальний м’який тонер.

Безаміачні барвники можуть затемнювати більше, ніж варто було б. І якщо повторити ними самостійне фарбування кілька разів, то колір накопичуватиметься й у результаті волосся стане темнішим на тон-два. Просвітлювати його потім складно й дорого. У таких випадках важливо використовувати коричневий тільки на коренях, а для довжини купувати іншу фарбу.

У разі із сивиною потрібна агресивніша формула барвника. Його наносять тільки на відросле коріння (і ліпше заручитися допомогою). Коли вплив барвника закінчиться, треба намочити волосся, розподілити фарбу від коренів взавдовжки й залишити на 2—3 хвилини".

Про помилки й табу

Юрій Царьов

"Якщо не маєте практики з фарбування — хоча б як клієнт — не починайте з домашніх експериментів. Із жодним барвником, крім тих, які здатні вимитися за 1—2 миття. Є ймовірність, що доведеться довго й наполегливо позбуватися кольору і на додачу постраждає якість волосся.

З тимчасовими барвниками теж треба бути обережним: бальзами, тоніки, шампуні можуть містити хну. Вона потім непередбачувано впливає на результати фарбування. Якщо ви раніше фарбувалися хною, а потім вирішили просвітлити волосся, — краще йдіть стригтися відразу: заощадите час, нерви й гроші. Хна під час знебарвлення проявляється яскраво-зеленим, якого потім ніяк не позбутися. Після хни можна фарбуватися тільки в руді або темні відтінки.

Категоричне табу — вихід із чорного. Це виклик навіть для професійного досвідченого колориста: він потребує колосальних знань і навичок і часто триває в кілька етапів.

Відкладіть фарбування в разі поганого самопочуття, вагітності, менструації, а також якщо годуєте грудьми, вживаєте антибіотики, пройшли хірургічну операцію під наркозом у попередні місяць-два.

Михайло Рудишин

"Не варто намагатися вийти з чорного: травми волосся потім неможливо вилікувати. Доведеться або стригтися, або тонуватися в темний заново. Тільки якість волосся вже буде зовсім поганою. Максимальне освітлення в разі темного кольору — пів тону; в іншому разі з’явиться рудий або жовтий пігмент.

Трапляється, що білявки намагаються затонуватися в темний. Практика показує, що в новому кольорі залишається лише 10% людей. Всі інші в паніці біжать до салону, щоб відновити початковий колір. Але це вже майже неможливо: спеціальний ремувер надасть неприємного відтінку іржі, а внаслідок просвітлювання порошком волосся може випасти.

До фарбування треба ставитися усвідомлено, не використовувати це як SOS-засіб від нудьги. Все одно результат вам не сподобається. Не можна робити різких рухів перед святом, весіллям і так далі. Таке екстрене фарбування — це як їзда напідпитку: може закінчитися катастрофою. Важливо тверезо зважити всі ризики".

Про домашній догляд

Юрій Царьов

"Домашні маски особистого виготовлення (з майонезу, пива, жовтків) — це справді минуле століття. Якщо вже фарбуєте волосся хімічними барвниками, то бабусині рецепти не допоможуть.

Ще одна помилка в домашньому догляді — обсесивне придбання засобів різних марок, ліній тощо. Унаслідок засоби не використовуються курсом, накопичуються, не дають результату. Це шкода для планети й бюджету. Навіть якщо ви вирішили купити щось онлайн, порадьтеся з майстром.

Салонний професійний догляд зробити вдома можна — в теорії, але сучасні відновлювальні процедури мають чіткий регламент. Неправильне нанесення не дасть результату. А професійна косметика, навіть куплена онлайн, все одно коштує дорого. Тому набагато розумніше застосовувати засоби для домашнього догляду. Вони прості у вжитку й мають таку концентрацію інгредієнтів, яка не зашкодить волоссю. Наприклад, для домашнього догляду чудово підійде гама Fibre Clinix від Schwarzkopf Professional.

Гама Fibre Clinix от Schwarzkopf Professional

Чого точно не варто робити, — так це самостійно призначати собі лікувальні засоби проти випадіння волосся. Із цією проблемою краще йти до трихолога".

Михайло Рудишин

"Якщо є можливість, ліпше в салоні брати тестери засобів перед купівлею. Вибір занадто великий, а вимоги у всіх різні. Багато хто звикає до об’ємного на вигляд волосся, хоч і сухого на дотик. І якщо почати застосовувати зволожувальні живильні засоби, то результат розчарує: здаватиметься, що об’єму немає зовсім, а волосся — неприємно жирне.

Шампуні ліпше вибирати під стан шкіри голови, але намагатися, щоб вони не висушували волосся взавдовжки та не вимивали кольору. А ось з кондиціонерами й масками ліпше орієнтуватися на довжину волосся.

У домашньому догляді ліпше уникати тоніків для білявок. Вони дуже концентровані й можуть містити металеві мікрочастинки, яких потім позбутися майже неможливо. Якщо треба підтримати колір волосся в домашніх умовах, ліпше використовувати тонувальні бондинг-маски Chroma ID. Ваш перукар може підібрати для вас ідеальний відтінок.

Тонувальна бондинг-маска Chroma ID, Schwarzkopf Professional

І ще один важливий нюанс. У тих, хто живе за містом, волосся часто стає жовтуватим — від води, багатої на домішки металів або глини. У таких випадках потрібен детокс-шампунь, наприклад, шампунь BLONDME Detox.

Шампунь BLONDME Detox, Schwarzkopf Professional

І, звісно, ніколи не мийте волосся гарячою водою — це шкідливо і для пігменту, і для шкіри голови".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.