До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як відновити волосся після фарбування

Як відновити волосся після просвітлення, невдалого фарбування, фарбування хною, басмою і яскравими неоновими фарбами — розповідає колористка, засновниця Nataliia Yurchak Beauty School, Наталія Юрчак.

Поппі Делевінь

Останнім часом запит "як відновити волосся" трапляється все частіше. Є кілька причин цього. Бажаючи заощадити на фарбуванні (цілком зрозуміле, до слова, прагнення), люди звертаються до фахівців, які використовують бюджетні матеріали. І отримують безліч проблем. Грамотний колорист не просто використовує якісні (читай, дорогі) матеріали, але й випробує барви. А в процесі постійно моніторить стан волосся: фарбування — це тотальний контроль. Варто відвернути увагу — і клієнт втратить волосся. Ну або принаймні залишиться із зіпсованим.

Реклама

Для інформації. Вартість одних лише матеріалів для складного фарбування — наприклад, Air Touch або балаяж, — від $50 до $100, залежно від довжини й густоти волосся. А ще ж є робота майстра й супутні витрати. Але відновлювати волосся — завжди дорожче і довше.

Ще одна проблема — кератинове випрямлення (його, до речі, сьогодні продають під виглядом лікування, хоча це справжня травма для волосся). Якщо після кератину почати знебарвлюватися, це закінчиться катастрофою. У нас у школі був випадок, коли дівчина, яка прийшла моделлю на тренінг з колористики, не попередила майстрів про свої експерименти з кератином і переходами з блонда в темний і назад. Її пасма почали випадати просто в мийниці. На щастя, ми вжили всіх заходів, які допомогли дівчині зберегти довжину максимально. Але після того випадку ми завжди запрошуємо клієнтів і моделей на тест і фарбуємо контрольне пасмо, щоб зрозуміти, як поводитиметься волосся. Тест барви, до речі, корисний у таких випадках: якщо фарбували хною або застосовували кератинове лікування будь-якого різновиду, коли чекає складний вихід із чорного кольору.

Як відновити волосся після домашнього фарбування

Все, що ми маємо сьогодні, — результат нашого вчора. Це стосується всього: достатку, кар’єри, фігури, здоров’я і, звичайно, волосся.

Волосся — це білок. У синтезі білка бере участь 20 амінокислот: аргінін, аланін, аспарагін, аспарагінова кислота, валін, гістидін, гліцин, глутамін, глутамінова кислота, ізолейцин, лейцин, лізин, метіонін, пролін, серин, тирозин, треонін, триптофан, фенілаланін, цистеїн). Зовні білковий кортекс волосини захищений кутикулою. Коли на волосся впливають фарбувальні порошки, речовини для хімічного завивання або кератинового випрямлення, у кортексі руйнуються амінокислоти. Відновити їх допомагають засоби з амінокислотами (зі списку, перерахованого вище), кератином або гідролізованим білком. Але якщо волосся дуже пошкоджене фарбуванням, то відновити його структуру на 100% неможливо. Все, що можна, — чекати, поки воно відросте достатньо, щоб підстригти. Сьогодні всі шукають чарівний засіб, який допоможе вилікувати волосся. Але насправді головна рекомендація — не доводити його до плачевного стану.

Як відновити волосся після яскравих тимчасових барвників

Нині багато засобів, зокрема й для домашнього застосування, які дають синій, зелений, червоний колір. Їхній головний побічний ефект — бажання швидше цього кольору позбутися. Але якщо піддатися пориву, можна відразу попрощатися з якістю волосся. Щоб відновитися після кольорових експериментів, потрібен час — і часте миття. Тому якщо вже ви пішли на експеримент, майте терпіння. Гарна новина: прямі пігменти працюють швидко: як "зайшли", так і "вийшли".

Фото: Патрік Демаршельє

Швидкість вимивання залежить від структури волосся. З попередньо забарвленого в блонд воно може вимиватися довго. З поруватого, кучерявого пігменти вимиються за три рази. Термін фарбування в цьому разі вимірюється не календарем, а кількістю миття. Хочете швидше позбутися відтінку — частіше мийте голову гарячою водою (пам’ятаємо, це протипоказано для волосся, колір якого хочеться зберегти якомога довше).

Найнебезпечніша порада в інтернеті — це додати до шампуню або води аспірин. Просто "не намагайтеся вiдтворити у реальному життi". Коли в людини болить зуб, а вона вперто відсиджується вдома, лікується самостійно, все закінчується плачевно. Приблизно те ж саме і з волоссям.

Сьогодні дуже розвинений сегмент skincare-блогерів; з’явилося безліч людей, які вважають себе skin'tellectualls. З волоссям і доглядом за ним — якась прикра прогалина. Щоб підвищити обізнаність людей стосовно догляду за волоссям, я готую онлайн-курс. Бонусом до нього буде книга "Планета колористика і її супутники". Курс буде корисний не тільки фахівцям, але й людям, які хочуть розуміти, які процеси відбуваються з волоссям під час фарбування, і що з ним робити потім.

Як відновити волосся після хни

Дотепно, але раніше скрізь вважали, що хна відновлює волосся, а тепер навпаки — люди цікавляться, як відновити волосся після хни. Треба пам’ятати, що під час фарбування хною якість волосся не гіршає — навпаки, помітно поліпшується. Проблеми починаються з виведенням кольору. Хна — порошок з рослини лавсонії, висушені листи якої дають ефект забарвлення. Кашка з хни забарвлює поверхневі шари й заклеює, ніби дьогтем, кутикули волосся. Від чого ті стають товстими, щільними, ніби на кожну волосинку вдягнули кокон.

Емілі Ратаковскі

У хни є побічний ефект: вона вступає в реакцію з будь-якими окиснювачами і в процесі набуває зеленого відтінку. Самостійно хну не вивести, треба прийти до майстра, який зробив процедуру щодо зняття пігменту з волосся. Ми працюємо двома підходами: кислотні "змиття" й пілінги.

Як відновити волосся після невдалого фарбування

Якщо людина пофарбувалася, але колір їй не подобається, то повернути все в початковий неможливо — особливо якщо це перше фарбування на натуральне волосся. Можна тільки відростити волосся, щоб потім його обрізати. Але, можливо, помилка полягала не у виборі кольору, а виборі колориста. Простий приклад. Дівчина мріє про холодний відтінок. Проблема в тому, що досягти його складно. Колористи змішують від трьох відтінків, щоби створити бажаний колір для конкретного клієнта. Зважають на попередні фарбування, природний підтон волосся, його структуру, поруватість і крихкість, і ще безліч чинників. Досягти потрібного кольору здатний кваліфікований, досвідчений майстер, але ніяк не дебютант — і вже абсолютно точно не подружка на кухні.

Барбара Палвін

Якщо треба відновити колір після невдалого фарбування, прочитайте цей матеріал.

Як відновити волосся після просвітлення

Найперше, що варто знати, — треба робити хоч що-небудь. Дуже часто пошкоджено-сухе волосся — у тих, хто не допрацьовує з доглядом. Всі розуміють, що потрібен догляд, — і усі ним нехтують. Вигляд волосся завжди відразу покаже, чи роблять з ним щось. Тому годі нескінченно скуповувати засоби для догляду й забивати ними полиці у ванній. Треба все це використовувати. "Стоїть на полиці й не допомагає" — поширена історія. Поки засоби не потраплять на волосся, ніякого дива не станеться.

Важливо знати, що догляд за просвітленим волоссям потребує регулярних інвестицій. Засоби треба вибирати за бюджетом, щоб можна було поповнювати запаси щомісяця — і використовувати без жалю, регулярно. Адже хоч якою дорогою й дієвою буде маска, за одне нанесення можна хіба що краще розчесати волосся. Важлива система й регулярність. Тут як із санскрином: найкращий — той, який ви наносите в потрібній кількості і постійно.

Якщо людина розуміє, що вона не буде педантично й ретельно доглядати за волоссям, їй варто передати догляд на аутсорс. Не треба звинувачувати себе за неорганізованість і лінь — сьогодні життя занадто складне й насичене, щоб встигати контролювати все. Я й сама лінуюся, але регулярно приїжджаю на процедури до салону. Поєднання салонного догляду (раз на місяць) і мінімального домашнього дає по-справжньому добрі результати.

Як відновити волосся після фарбування в чорний

Це найскладніша історія, хоча і реальна. Ми завжди робимо тест контрольного пасма, щоб зрозуміти, якого граничного максимуму можемо досягти. Треба розуміти, що це дорого (вартість роботи у нас у школі — 11 тис. грн) і довго (10 годин на кріслі). І найбільш непередбачуване — що потім буде з волоссям.

Проблема така: щоб вивести людину з багаторічних фарбувань у чорний, потрібен гранично сильний колорист — з кваліфікацією, досвідом, величезним арсеналом засобів. Багато клієнток намагаються вийти із чорного у недостатньо грамотних майстрів (а іноді — самостійно) і отримують "леопардовий" ефект. А до того ж — сильні пошкодження. Після цієї невдалої спроби 90% людей капітулюють — і знову фарбуються в чорний. У них уже ніколи не буде нормального волосся.

Боротьбу із чорним кольором ускладнює те, що часто дівчата фарбуються вдома: вважають, що щільний чорний лягає без проблем, і не варто ходити заради цього до майстра. Правду ми бачимо, коли починаємо рятувати від темного пігменту: там, де він лягав щільніше (спереду, біля коріння, і на кінчиках), він залишається плямами. Там, де фарбу нашаровували з меншою щедрістю (на потилиці, по довжині ззаду) з’являються залисини. Їх майстрові доведеться ретельно зафарбовувати вручну, як реставраторові під час роботи над старими картинами.

Всім, хто хоче вивести чорний, я пояснюю, що справжній результат після виходу із чорного настане тільки тоді, коли волосся відросте, а це станеться не за один день у салоні, а через кілька років. Тим, хто не готовий до забігу на довгу дистанцію, краще спрямувати свої зусилля в інше річище.

З білим, до речі, подібна історія. Якщо білявка хоче змінити колір, треба обов’язково насичувати пасма подвійним пігментом — або зрощувати. У будь-якому разі я не раджу радикально затемнюватися білявкам з поруватим, кучерявим, пухким волоссям: після фарбування воно викликатиме дисонанс. Все тому, що темний колір — завжди глянсовий, блискучий — принаймні так сприймається підсвідомо. Пухке темне волосся матиме дивний вигляд.

Як вивести сивину

Останнім часом з’являються засоби для догляду за шкірою голови (і дуже дорогі теж), реклама яких натякає: вони допоможуть відновити природний колір сивого волосся. Звичайно, це брехня. Колір сивини не відновлюється. І тут два шляхи — або прийняти її, або методично фарбувати волосся. Чудовий приклад прийняття і грамотної стилізації — героїня Меріл Стріп з "Диявол носить „Prada"".

Відросле коріння можна замаскувати в перервах між фарбуванням. Для цього є спеціальні крейди, спреї і тимчасові фарби. Всі вони змиваються шампунем. До речі, важливо попереджати свого майстра про вжиті "тимчасові заходи": іноді такі засоби непередбачувано реагують з фарбами.

Чи є сенс боротися за натуральний колір

Чи є сенс гнатися за натуральним кольором? — Мій погляд може виявитися непопулярним. Мені подобається фарбоване волосся: воно завжди має більш живий, глянсовий і рухливий вигляд, ніж натуральне, навіть якщо пофарбоване тон у тон. Та й насправді у світі дійсно мало людей, яких прикрашає їхній природний колір. Тут, у школі, я бачу стільки кольору, як напевно ніхто, тому вважаю свою статистику репрезентативною.

Нині так багато блогерів, які пропагують ЗСЖ, фітнес, догляд за шкірою і макіяж. Чомусь про волосся несправедливо забули. Так от, я впевнена, що з волоссям теж треба добре поводитися. Приємно, коли твоя голова викликає гарне враження у тебе й оточення.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.