До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Активна медитація: чому вона потрібна нам прямо зараз

Для тих, хто відчуває тривожність під час COVID-19 (і взагалі), глибоке контрольоване дихання є чудовою стратегією подолання труднощів.

Photo: Mikael Jansson, Vogue, June 2017

Робота з диханням — практика, яка стала популярною в останні кілька років. Фактично йдеться про активну медитацію, під час якої треба керувати власним диханням, витримуючи тривалі інтервали впродовж вдихів і видихів. У нинішніх умовах активна практика такої медитації може стати підхожою рушійною точкою. "Якщо ви не практикуєте медитації, то почати прямо зараз буде дуже складно. Надто вже заряджені нервові системи людей в обставинах, що склалися", — говорить Ерін Телфорд, майстер Рейки й акупунктури та досвідчений практик активної медитації. Ліза Левін з холістичної студії Maha Rose в Брукліні погоджується. "Може бути дуже важко просто сидіти, медитувати й заспокоювати розум, — каже вона. — Нам може знадобитися щось дужче, здатне змусити нас покинути цей простір". На відміну від класичної медитації, робота з диханням заспокоює свідомість, потребуючи достатніх зусиль, щоб викликати таке собі блаженство, часто пов’язане із шавасаною.

Реклама

З наукового погляду робота з диханням регулює нашу реакцію на стрес, яка, якщо її не контролювати, може придушити імунітет й підвищити сприйнятливість до хвороб. Це питання добре вивчене й досить інтуїтивне: контрольоване дихання пригнічує занепокоєння, регулює нервову систему й урівноважує рівень кисню, СО2 і pH у нашій крові. "Дихання — життя. І, так, це дійсно так просто, — каже Алан Долан, засновник Breathguru. — Коли ми краще дихаємо, ми й живемо краще на всіх рівнях нашого існування". Він називає поточну потребу в активній медитації революційною: "Це відбувається в усьому світі й іще не було часу, коли ми могли б потребувати цього інструменту так сильно".

Такі програми, як Breathwrk і BreathGuru пропонують найрізноманітніші практики для тих, хто хоче почати осягнення активної медитації. У профільних студіях же тільки починають переходити на дистанційний режим роботи. Викладач активної медитації в Pushing Beauty Мішель Давелла зазначає, що вимушене сповільнення й поширення коронавірусу викликають почуття страху. "Багато хто з моїх клієнтів дійсно залежні від самого простору, ніж від медитації, — каже Давелла. — Багато наших суспільних цінностей пов’язані з продуктивністю. Тож не тільки робота з диханням може дати нам доступ до миті спокою й глибшого зв’язку із самими собою, а й сам процес".

Ерін Телфорд, що називає активну медитацію інструментом, який вона шукала все життя, порівнює цю практику з турбозціленням — можливістю по-справжньому вигнати травму й емоційну енергію, яка застрягла у фізичному тілі. "Практика активує нас на особистому рівні, — каже вона. — Це можливість працювати зі своїми особистими проблемами, у вирішенні яких дихання й справді допомагає". Ми сидимо із самими собою й своїми речами — і колегами — разом. Можливо, прийшов час для колективного видиху.

Текст: Calin Van Paris

За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.