До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як зберегти здоров’я, якщо ви зазнали зґвалтування

Як пережити зґвалтування? – це питання болюче навіть у мирний час. Сьогодні окупанти знищують наші міста та вбивають цивільних, скоюють злочини проти людяності й людства, ґвалтують і катують жінок. Як зберегти себе після пережитого насилля, як не втратити рештки фізичного та психологічного здоров’я, – розповідає волонтерка, акушерка-гінекологиня вищої категорії з практикою, блогерка, письменниця, популяризаторка наукового підходу в медицині Наталія Лелюх.

"Більшість жінок, для яких я це пишу, вже не мають змоги прочитати, бо в них немає зв’язку, "віджатий" мобільний телефон та немає змоги повідомити про себе й свою біду. За фахом я не спеціаліст з питань фізичного насилля, я працюю з його наслідками. Тому мої поради – більше про збереження здоров’я і психологічної цілісності людини, що пройшла через зґвалтування.

Реклама

Якщо зґвалтування не уникнути, і ви не впевнені у своїх фізичних силах щодо активного пручання, намагайтеся "заморозитися" всередині й ззовні. Для ґвалтівника цей процес не про секс, а про встановлення влади та контролю, про приниження й знецінення. Активний спротив жертви розпалює й підгодовує садизм. Тому жінка може сильніше постраждати фізично, отримати травми статевих органів і тіла. Також окупант може в процесі зґвалтування мститися за свій власний страх смерті й відчуття покинутості та безпорадності. Якщо зможете, "заморозьте" свої реакції. Ви не тут, це не ваше тіло, цей нелюд не заслуговує, щоб ви його помічали й жаліли.

Поради психологів

Проговорювати: "Це лише тіло, моя душа більша, сильніша, її схопити неможливо. Я в 1000 разів більша, ніж тіло. Це тільки тіло".

Дисоціація, тобто відокремлення від власних почуттів, – це спосіб запобігти травмуванню. Вона зазвичай вмикається автоматично, але можна допомогти собі й свідомо. Важливо не допускати почуття провини. "Це не тому, що зі мною щось не так", "Це не тому, що я залишилася в місті / вийшла за водою, гарна / молода жінка", – це все відкидати свідомо. Винен ґвалтівник, винен окупант. Ви постраждала, ніякої вашої провини, ні в чому, ніякої. Це не про вас, – це про нього. А ви залишаєтеся тією людиною, що й були.

Контакти психологів "Розірви коло": 0800500335 або 116123

Якщо після зґвалтування вам дали спокій і безпосередня загроза вашому життю минула, спробуйте подбати про своє тіло. По змозі це мінімальні гігієнічні процедури, хоча б вологими серветками, якщо вони є. Зазвичай у цей момент жінки відчувають непереборне бажання помитися, змити з себе бруд події. В умовах окупації це не завжди можливо. Не ризикуйте життям заради відра води з криниці, яка прострілюється.

Якщо на статевих органах залишилися травми і ви відчуваєте біль, то спробуйте використати лагідні до слизової антисептики: розчин соди (1 ч. ложка на 0,5 літра води), просто чиста вода, дитячі неспиртові вологі серветки, мазь Тридерм, мазь Левомеколь, мазь Триакутан, мазь Бепантен. Можна одноразово використати Хлоргексидин (якщо хоч щось із цього є в наявності). Можна спробувати використати крем для рук, якщо він у вас є.

Не використовуйте спиртових антисептиків або серветок, перекису водню, пантенолу, олії або інших олійних розчинів. У першу добу для зволоження слизової не використовуйте лубриканту, раптом він у вас є. Особливо лубриканту на водній основі, бо вони часто гіперосмолярні й можуть викликати ще більші подразнення й запалення слизової.

Якщо у вас в аптечці раптом знайдуться вагінальні антисептичні або антибактеріальні свічки, ставте їх 5–6 днів. Але в разі наявності травм слизової, кровоточивості або гематом бажано починати ставити свічки через добу, бо буде дуже боляче. Особливо, якщо це свічки Гексікон або свічки з бетадином. Годиться все: Поліжинакс, Флуомізин, Макмірор, Далацин Ц, Тержинан, Гравагін, свічки з метронідазолом, клотримазолом, Повидин, Синтоміцинові свічки, Метрогіл вагінальний тощо.

Якщо ви в репродуктивному віці й не маєте надійної контрацепції (не приймаєте контрацептивні пігулки постійно, не маєте внутрішньоматкової спіралі) то є високий ризик отримати небажану вагітність. Особливо, якщо у вас 6–16 день менструального циклу. На жаль, такі засоби, як спринцювання та глибоке протирання серветками або папером – неефективні засоби контрацепції. Якщо раптом у вас удома, або в доступних вам сусідок є в аптечці будь-які гормональні контрацептиви, то можна спробувати метод Юспе. Подивіться склад контрацептиву; на пакованні зазвичай написано: етинілестрадіол (доза може бути 0,02 мг, 0,025 мг, 0,03 мг, 0,035 мг) та левоноргестрел (дроспіренон, дієногест). Для контрацептивного ефекту вам треба прийняти 0,1 мг етинілестрадіолу (тобто 5 таблеток по 0,02 мкг, 4 по 0,025 мкг або 2 таблетки по 0,03 та 0,035 мкг) та не менше ніж 0,5 мг левоноргестрелу. За 12 годин повторити ту саму дозу.

Для прикладу. У вас або в сусідки знайшлися контрацептивні пігулки Джаз (містять 0,02 мг етинілестрадіолу та 3 мг дієногесту). Для контрацептивної дози 0,1 мг треба взяти 5 активних пігулок з паковання й випити їх одночасно. За 12 годин випити ще 5 пігулок.

Така контрацепція максимально ефективна, якщо ви приймете препарат у перші 24–72 години після незахищеного контакту.

Щойно зможете, зверніться до лікаря для огляду й можливого забору аналізів на інфекції, що передаються статевим шляхом. Зробіть це. Ваше тіло захоче сховатися в мушлю. Ваша психіка шукатиме звинувачення та різні шляхи виправдання нелюдів. Займіть його турботою. Турботою про себе. Щойно опинитеся у порівняній безпеці.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.