До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Тільки спокій: медитація замість стресу

Медитація допомагає контролювати рівень стресу. Її приємний побічний ефект – благотворний вплив на шкіру.

На вступній лекції з трансцендентальної медитації, крім спокою, поліпшення концентрації і гарного настрою, обіцяють більш довге життя і відтерміновану старість. Взагалі я прийшла не за ними, але від такого бонусу не відмовляються. Вчителі медитації посилаються на факти: якщо медитувати щодня, то плюс п'ять років життя гарантовані. Пригадую зустріч з Девідом Лінчем: поки я з тремтячими руками налаштовуюся на бесіду з режисером, він спокійно входить в зал і починає спілкування з пресою, наче не було за його спиною довгого перельоту і, що таке джетлаг, він не знає. Саме завдяки Лінчу зараз медитують Лів Тайлер, Опра Вінфрі і ще кілька десятків розумних красивих жінок, у яких точно є чого повчитися.

Реклама

Тепер і я медитую по 20 хвилин двічі на день, вранці і ввечері. Секрет правильної медитації – не боротися з потоком думок, а дозволити їм існувати і спостерігати за ними з боку. Дивно, але через 5-10 хвилин вічний монолог в голові затихає сам по собі, а потім настає тиша, з'являється чистота в думках і народжуються нові ідеї. Продуктивність підвищується, стреси переносяться легше: новини та події, які раніше сприймалися болісно, ​​здаються незначними, а рефлексія стосовно них швидко минає. Цікаво, що хороші звички завдяки медитації приживаються швидше: ранні підйоми стали легшими, в житті знову з'явилася йога. Ще один бонус – оточення стало відзначати, що зовні я змінилася, шкіра буквально випромінює сяйво, як після спа або відпустки. Сама я бачу, що через деякий час після початку практики обличчя розслабляється – мій звичайній суворий вираз змінюється на більш м'який, я відпускаю "затиснуті" лоб і щелепи. І це має науково обґрунтовані причини.

Через деякий час після початку практики обличчя розслабляється

Медитація – мирна зброя проти стресу. Про зв'язок стресу зі здоров'ям шкіри зараз багато говорять: в базі Національної бібліотеки медицини США є чимало медичних і біологічних публікацій на цю тему. Зв'язок brain – skin доведений: стрес викликає реакцію ендокринної системи, а гормони, в свою чергу, атакують шкіру. Надлишок кортизолу пов'язують з виникненням акне, викид адреналіну спазмує капіляри і зменшує приплив крові до клітин шкіри – звідси її тьмяність і блідість. "Стрес є "паливом" для запального процесу, який стає причиною спалахів екземи та розацеа, раптової сухості і акне, – говорить нейробіолог Клаудіа Агірре, яка спеціалізується на вивченні зв'язку між розумом і тілом. – Нанесіть скільки завгодно ретинолу на шкіру, але, якщо ваш серцевий ритм нагадує стукіт відбійного молота по тротуару, зморшки нікуди не зникнуть". Агірре популяризує медитацію під час своїх виступів на конференціях TED і веде блог на сайті популярного додатка для медитації Headspace. Вона пояснює, що, знижуючи рівень гормону стресу під час практики, можна обривати ланцюжок реакцій, в ході яких підвищується кількість нейропептидів і нейромедіаторів, які активно впливають на імунні клітини шкіри, – все це і призводить до недосконалостей. Так як управляє цими процесами мозок, логічно, що в спокійному стані порочне коло розривається.

У західних блогах навіть з'явилося спеціальне позначення для медитації, яка допомагає шкірі, – skin meditation. У технічній частині ця практика нічим не відрізняється від стандартних, хіба що змінюється мета: упокорити розум, щоб шкіра стала кращою і здоровішою. У науці ж актуалізували напрямок психодерматологіі – розділу дерматології, який займається лікуванням проблемної шкіри за допомогою психологічних і психіатричних методів. Цей напрямок поки тільки розробляють, але він має великі перспективи. Конкретних цифр, наскільки психотерапія і медитація здатні допомогти шкірі в певних станах, поки немає, але це хороший додатковий інструмент лікування. На своєму досвіді я кожного дня переконуюся: медитація не змінює хід подій, не є панацеєю від усіх бід, не вилікує прищика, що раптово вискочив, але вона допомагає ставитися до всього цього інакше. Завдяки таким маленьким зрушенням поступово змінюється все життя.

Текст: Христина Обломська

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.