До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Харчова домішка: 5 міфів про колаген, у які не потрібно вірити

Колаген — білок, який входить до складу сполучних тканин. У сучасному світі про колаген відомо головне — саме він відповідає за еластичність і міцність шкіри. Постає запитання: чи достатньо колагену виробляється в організмі людини? І що відомо про морський колаген, який можна вживати з домішками? Ось 5 найпоширеніших міфів про колаген і правдиві відповіді на них.

Коллаген в виде таблеток и порошка на ложке.Photo: Getty Images
Міф 1: Колаген у природний спосіб виробляє організм, тому немає потреби його поповнювати

Всім відомо, що колаген — це чудова речовина, що робить нашу шкіру пружною, але з наукового погляду колаген — це білок, який міститься в нашій шкірі, кістках і м’язах і допомагає підтримувати їхню структуру. Організм сповільнює виробництво колагену до двадцятого року життя, і це легко помітити, якщо в способі життя мають місце куріння, часте перебування на сонці, забруднене довкілля, нездоровий раціон і генетична схильність. Цікаво, що до 50 років із запасів природного колагену залишається лише половина від наявного в підлітковому віці. Вживаючи щодня колаген як харчову домішку, ви не збільшуєте запаси своєї молодості, а підтримуєте вироблення колагену в організмі в активному стані. Клінічні дослідження засвідчують, що це сприяє зволоженості шкіри, зниженню появи тонких ліній і зморщок, а також помітному підвищенню еластичності шкіри.

Реклама
Міф 2: Весь колаген однаковий

Говорити, що весь колаген однаковий — як сказати, що кожна сироватка у вашій косметичці має один і той самий ефект. Коли йдеться про вживання колагену, то основною відмітністю між колагеном, отриманим з яловичини, свинини й риби, є швидкість його засвоєння в організмі. З огляду на те, що колаген зі свинини і яловичини досить ефективний, дослідження 2015 року підтвердило, що колаген з морської риби все ж швидше потрапляє в кровотік і вбирається клітинами в півтора раза швидше. Річ у тім, що для максимальної ефективності процесу вбирання важливе значення має молекулярна вага. Колаген має бути гідролізований — процес, унаслідок якого виходить низькомолекулярний порошок і дрібні легко засвоювані частки колагену.

Міф 3: Шкіра миттєво стає гарною, чистою й молодою

Якщо від зволожувального крему можна очікувати майже миттєвого ефекту, ситуація з харчовими домішками радше подібна до марафону, а не спринту. Це пов’язано з тим, що харчовим домішкам потрібно більше часу, щоб налагодити роботу всередині організму для стимуляції вироблення колагену. Хоча цілком можливо побачити результат всього через шість тижнів: більшість клінічних досліджень засвідчили, що для помітного омолоджувального ефекту може знадобитися до трьох тижнів вживання харчових домішок. До цього часу ви можете помітити, що шкіра стала пружнішою, тонкі лінії — менш помітними, а колір обличчя — чистішим і світлішим.

Міф 4: Домішки з колагеном допомагають тільки шкірі

Безумовно, колаген відповідає за красу, еластичність і пружність шкіри, але в нього насправді є й інші функції. Амінокислоти в колагені сприяють виробленню кератину, який потрібен для здоров’я волосся. Коли колаген виробляється досить інтенсивно, тоді й волосся отримує користь. Це також позначається і на процесах появи сивини та стоншення волосся: згідно з клінічними дослідженнями, харчові домішки з колагеном можуть уповільнити вікові проблеми з волоссям. Інші переваги? Міцні нігті, а також, оскільки колаген є в кістках, сухожиллі та зв’язках, поліпшується загальний стан суглобів.

Міф 5: Якщо я й так відповідально доглядаю за шкірою, мені не потрібно додатково вживати колагену

Ось швидкий екскурс для покращання кольору обличчя: шкіра складається з трьох шарів — зовнішнього епідермісу, дерми й глибшої гіподерми. Типова процедура з догляду за шкірою обличчя зосереджується на рівні епідермісу, оскільки потрібна для підтримки овалу обличчя та інших зовнішніх чинників, які характеризують здорову шкіру, а досягти рівня дерми ніякими адекватними способами майже неможливо. Простіше кажучи, потрібен альтернативний маршрут, щоб проникнути під поверхню шкіри. Ось тут до гри залучають харчові домішки. Потрапляючи в кров, гідролізований колаген транспортується в дерму (де і виробляється колаген) і там розвивається. Як наслідок — помітне скорочення зморщок, пігментації та поява яскравішого кольору обличчя. Адже це правда, що краса починається зсередини.

За матеріалами vogue.com.au

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.