До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

На голці: вся правда про вітамінні крапельниці

Велнес-крапельниці зараз дуже популярні. Що це – новий стандарт здорового способу життя чи сумнівна практика?

Getty Images/Global Images Ukraine

Зірка першого ешелону сидить на ліжку в оточенні подушок і живописно зім'ятої білизни. На ній шовкова піжама, не менш фотогенічна, ніж вся ця картина. Дисонанс створює лише голка в передпліччі дівчини, через яку надходить цілющий еліксир.

Реклама

IV beauty therapy, IV lounge, IV bar, IV shots, IV packages – загальні назви для крапельниць краси. Їхня популярність стрімко зростає завдяки соцмережам та інфлюенсерам: процедуру пропонують сайти та Instagram-профілі, клініки і кабінети. Крапельниці рекламують як найшвидший спосіб доставки значних доз активних речовин в організм. Залежно від очікувань клієнта в них додають вітаміни, мінерали, амінокислоти і електроліти.

Фанати методу: Ріанна, Мадонна, Адель, Кім Кардаш'ян, Рита Ора, Кеті Перрі та Гвінет Пелтроу. За допомогою крапельниць знаменитості не тільки стирають з обличчя наслідки бурхливих вечірок і насичують тіло вологою, але і лікують застуду, тривожність, алергії, мігрені, усувають м'язові спазми, акне, скидають зайву вагу і борються з депресією.

З одного боку, крапельниці – це ефективно: вітаміни і амінокислоти відразу потрапляють у кров і засвоюються на 90%, а не на 60%, як через травну систему. З іншого боку, додавання в кров будь-яких речовин без рекомендацій і попередніх аналізів – процедура, користь якої викликає сумніви. Як мінімум тому, що заради косметичного ефекту відбувається масштабне втручання у функціонування організму.

"Немає жодної опублікованої наукової роботи, що підтверджує благотворні ефекти IV Vitamin Therapy та інших видів такого "лікування", – каже Тійна Орасмяе-Медер, дерматолог, засновниця Meder Beauty Science. – Ніде у світі ця терапія не є рекомендованою офіційно і під захистом страхових компаній".

Жоден із "коктейлів краси" не схвалило FDA. Крапельниці без рекомендації особистого лікаря вважають банальним викачуванням коштів.

Хоча жодна з "крапельниць краси" не володіє доведеною ефективністю, зірки популяризують засіб так, ніби це стакан селерового фрешу, а не інвазивна методика з сумнівним і часом небезпечним результатом: після цієї процедури, наприклад, у березні 2018 року модель Кендалл Дженнер потрапила до лікарні.

Готові суміші для крапельниць на зразок Myers' cocktail традиційно складаються з магнезії, кальцію, вітамінів С і В. Миттєвий візуальний ефект може вражати, але швидко минає і вимагає постійної підтримки: всередині організму система утримує баланс без додаткової допомоги ззовні і швидко повертається до того, що вважає своєю стабільно дієвою версією.

У людей, що мають проблеми з тиском або серцем, від банального надлишку рідини в крові (обсяг велнес і б'юті-крапельниць – від 0,5 до 1 л) можуть траплятися скачки тиску або серцеві напади. Серед списку потенційних небезпек є гіпервітаміноз, дисбаланс електролітів, інсульти і пошкодження нирок.

Тійна Орасмяе-Медер вважає тренд дикістю: "У медичній практиці внутрішньовенне введення вітамінів і мікроелементів застосовують вкрай рідко. Винятком можуть бути стани виснаження, коли організм не засвоює необхідні речовини або вони занадто швидко виводяться з нього, але точно не "страх старіння". Справа в тому, що навіть водорозчинні вітаміни, які покидають організм, у великих дозах можуть шкодити здоров'ю, що вже казати про жиророзчинні, що накопичуються в тканинах. Наприклад, відомо, що курцям не рекомендують приймати вітамін Е, оскільки це підвищує ризик розвитку раку легенів".

Тійна каже, що з появою "крапельниць краси" пов'язують численні випадки дебютів і загострень сечокам'яної хвороби, навіть таких, що вимагають хірургічного втручання. І підсумовує: "Майже 10 років тому опублікували дослідження, в якому більше 20 років брали участь майже 40 000 жінок у США. Статистика однозначно продемонструвала: жінки, які регулярно приймали вітамінні та мінеральні добавки без призначення лікаря, після 60 років помирають частіше, ніж їхні однолітки, які ніколи цих препаратів не вживали, – і йдеться про такі поширені вітаміни, як В6 і фолієва кислота, а також магній, цинк і мультивітамінні комплекси".

Getty Images/Global Images Ukraine

Ольга Маслова, клітинний біолог і ексдиректорка з наукового розвитку Гемафонду, каже, що також не ризикувала б використовувати "для профілактики" японські препарати на основі витяжки з людської плаценти. Вони ефективні при патологічних станах організму, але акне і хронічна втома до таких точно не належать – як і "омолодження", яке, за словами Ольги, в принципі неможливе. Інша справа – розумний підхід до уповільнення старіння, але він значно прозаїчніший, ніж "дивокрапельниці" з вітамінами. Поміркований спорт і правильне харчування з урахуванням особливостей організму працюють значно ефективніше і без ризиків.

Американські лікарі, які навіть до БАДів ставляться з обережністю, орієнтуються на нормативи Food and Drug Administration. Так от, корисно знати, що жоден з "коктейлів краси" не схвалило FDA. Крапельниці без рекомендації особистого лікаря вважають банальним викачуванням коштів. Американська Federal Trade Commission – незалежне агентство, що захищає права споживачів, – вже штрафує клініки IV Cocktails за недостовірну інформацію і недоведеність користі рекламованих і представлених препаратів.

Український генетик, спікер TEDx, Олександр Коляда розповідає: "Хоч засобів, призначених для продовження життя, – багато, але міфів у мережі і ліні у людей – більше. Важливо зрозуміти, що жоден з високотехнологічних підходів не спрацює, якщо він не нашаровується на ЗСЖ. Якщо ви не висипаєтеся, то ні сенолітики – препарати для знищення старих клітин, – ні міметики калорійного обмеження нічим не зможуть допомогти".

Тому якщо уколи краси, включно з ін'єкціями нейротоксинами і препаратами на основі гіалуронової кислоти, – звична (і безпечна за участю лікаря) процедура для продовження молодості, то ефект від велнес-крапельниць все ще під великим питанням. І міфи про те, що можна легко вилікувати грип перед презентацією або швидко стати найкращою версією себе – для цього достатньо знати потрібну адресу і вчасно поставити крапельницю, – залишаються міфами.

Текст: Олександра Камінська

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.