До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Зламати систему: як біохакінг змінює уявлення про догляд за шкірою

Гени визначають багато що, але не все, вважають вчені-генетики. Як це відкриття впливає на індустрію засобів для догляду за шкірою?

Текст: Сана Моро

Реклама

"Генетичний джекпот", — думаю я, дивлячись на Кайю Гербер. Таке трапляється: збіг обставин, гарна спадковість — і в людини бездоганна зовнішність, видатний зріст і найменша схильність до повноти. Або ось Дженніфер Лопес: ідеальне тіло, рівна шкіра й овал обличчя, який не змінюється з віком. Просто пощастило.

Чи означає це, що іншим, не таким щасливим людям (будемо чесними, їх приблизно 99%) можна махнути на все рукою? Звісно, ні. І останнім часом доказів щодо цього дедалі більше. Мітки, які значаться в геномі людини від народження, — це не остаточні точки у запрограмованій природою тривалості життя, зовнішності чи вікових змінах, а певний пунктир. І зламати закладену в нас генетичну програму, а точніше, переналаштувати та оптимізувати її — абсолютно реальний план.

Завдання біохакінгу як підходу до здоров'я — максимально ефективно й тривало використовувати власні ресурси організму, взявши за основу позицію: кожен із нас потенційно досконалий. Логічно, що всі методи біохакінгу, зокрема косметологічного, так чи інакше спрямовані на управління віком. За допомогою біохакінгу вчені прагнуть "перевиховати" організм (шкіру, зрозуміло, теж) і налаштувати їх на тривалу молодість.

Біохакінг як підхід — складна схема з безліччю параметрів, які мають бути зведені в ідеально налаштовану, але живу і гнучку систему. До слова, саме тут і полягає його головна відмінність від ЗСЖ, принципи якого застосовуються без особливого врахування індивідуальних особливостей кожного із нас. Без загальних "цукор — це погано" або "голодування — це добре" біохакінг шукає ключі до окремо взятого організму. Власне, тому він і вважається одним із найдорожчих методів, адже ґрунтується на постійному аналізі індивідуальних фізіологічних маркерів — і безперервному коригуванні призначень. Тому життя затятих біохакерів схоже на участь у затяжному науковому експерименті.

Як правило, у фокусі уваги біохакерів одночасно є дев'ять напрямків: харчування, сон, фізична активність, гормональний статус, детоксикація, генетика, мозкова діяльність, стрес-менеджмент і, звісно, зовнішність. Остання якраз і перебуває у сфері інтересів косметогеноміки. На відміну від генетики, яка досліджує реакції генів на біологічні процеси, ця галузь вивчає, як процедури й активні інгредієнти косметичних засобів впливають на гени шкіри і процеси, що відбуваються в ній: старіння, підтримання рівня вологи, окислення, відновлення. Завдання косметогеноміки — поліпшувати активність генів шкіри, яка починає знижуватися вже з тридцяти років, та стимулювати її, починаючи саме з цього віку.

Розробники сучасної косметики навчаються управляти генами, перевиховуючи їх задля збереження молодості. "Нові відомості й дослідження змушують творців формул заходити на нові території, які поки що перебувають у компетенції інших сфер науки. Адже зараз ми усвідомлюємо: те, як ми зробимо крем чи шампунь, впливатиме на інформацію, яку прочитують ваші гени", — каже Юлія Гагаріна, хімік-технологиня, розробниця косметики.

Косметика вчиться перевиховувати гени шкіри. Мета нових досліджень — знаходити молекули, здатні нейтралізувати вплив ультрафіолету, емоційного стресу, харчування, токсинів, способу життя на шкіру. Такі молекули знайдено, до прикладу, у деяких видах водоростей, чий склад багато в чому ідентичний до складу плазми крові людини. Активні речовини кожного з різновидів водоростей здатні вирішувати конкретні косметологічні завдання, впливаючи на різні типи генів. Водорості роду хлорела підвищують вироблення колагену; зелені водорості, багаті на астаксантин, знімають запалення, які вважаються фактором старіння шкіри; деякі види водоростей пригнічують гіалуронідазу, що утилізує гіалуронову кислоту. Водорості здатні захищати шкіру від фотостаріння, освітлювати пігментацію і заспокоювати. На їхніх потужних властивостях збудовані бренди La Mer та Тhalgo.

Зволожувальна емульсія L'Emulsion-Infusion Hydratante, La Mer

У лабораторіях Algotherm глибоководні дослідження активних компонентів водоростей ведуть з кінця 60-х років минулого століття. На своїх екологічних плантаціях у морі Іруаз у Бретані вчені досліджували безліч комбінацій водоростей — і виявили синергію чотирьох із них: Undaria Pinnatifida, Alaria Esculenta, Ulva Lactuca та Dictyopteris Мembranacea. Їхня комбінація зупиняє запальне старіння, стимулює роботу антиоксидантної системи, "перекодовує" гени. Algotherm став першою компанією, що отримала косметогеномний патент, і продовжує свої наукові дослідження.

Сироватка Oxybooster, Algotherm

Французький бренд Novexpert запатентував власну розробку Novaxyline, де екстракти водоростей скомпонували з пребіотиком. Формула впливає на гени молодості SIRT1 і подовжує життя клітин. Простіше кажучи, Novaxyline робить усе, щоб нейтралізувати дію факторів, які сприяють старінню шкіри. Засоби з цим комплексом містить лінійка бренду Pro-Collagen.

Відновлювальний крем для обличчя Pro-Collagen, Novexpert

У новому засобі Meder Circa-Night реалізовано принципи біохакінгу шкіри. Він імітує ефект восьмигодинного сну за рахунок втручання в експресію циркадних генів, синтезу високоенергетичних молекул АТФ і білків-шаперонів, які укладають волокна колагену у 3D-структури (саме вони відповідають за пружність шкіри).

Meder Circa-Night

У CHANEL з 2013 року випускають лінійку Le Lift — "розумні" засоби, які адаптуються під спосіб життя людини й потреби її шкіри. Головний інгредієнт формул — висококонцентрований екстракт люцерни органічного походження Alfalfa. Він впливає на шкіру як головна антиейдж-зірка косметології — ретинол, — підвищуючи синтез колагену I типу на рівні дерми й оновлюючи епідерміс, але працює м'якше.

Флюїд Le Lift, Chanel

Дослідження вчених тривають. Можливо, вже найближчим часом з'являться формули, що стирають наслідки недосипання, стресу, куріння, ультрафіолету, любові до вуглеводів та інших огріхів у способі життя. Жаль тільки, пуститися берега вже не вдасться: навик, схоже, буде втрачено безслідно.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.