До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Таємниці сяйливої шкіри: розповідає лікарка-дієтологиня, ендокринологиня

Починаючи з жовтня за підтримки Orthomol на vogue.ua виходить колонка найвідомішої дієтологині України Наталії Самойленко, де лікарка розповідає, як харчування впливає на стан волосся, шкіри, загальний стан здоров’я і рівень енергії. Продовжуємо цикл матеріалів публікацією про те, що їсти, щоб шкіра була гарною і здоровою, щоб уникнути ранкових набряків і щоб обличчя залишалося юним якомога довше.

Певні харчові продукти можуть бути особливо корисні для здоров’я шкіри, бо хоч це і найбільший орган тіла, він часто отримує вітаміни та інші важливі поживні речовини після інших важливіших органів і систем, за залишковим принципом. З цієї причини під час хвороб шкіра може ставати млявою, блідою і сухою. Фразу "Ми — те, що ми їмо" можна, без сумніву, застосувати до стану шкіри: вона — провідник сигналів організму про те, що десь щось не гаразд.

Реклама
Для пружності шкіри

Сполучна тканина зношується через зниження вироблення статевих гормонів, гормону росту, а також тривалого впливу шкідливих чинників, з якими ми стикаємося впродовж усього життя. Процес старіння підсилюють атаки вільних радикалів, які руйнують тканини, білкові структури, геном клітин. Частину втрат можна компенсувати за допомогою ферментів і вітамінів — антиоксидантів. Але якщо нехтувати правилами перебування під сонцем, додати пачку цигарок на день, то ніякий компенсаторний механізм не впорається.

Колаген — це найпоширеніший білок в організмі, який міститься в кістках, м’язах, шкірі й сухожиллях. Завдяки своїй будові він надає шкірі еластичності й пружності. Ендогенний колаген — природний, що синтезується організмом. Екзогенний — той, який отримуємо ззовні, наприклад, з домішками.

Живильні речовини, які можуть підтримувати процес вироблення колагену в організмі, містять:

— пролін: яєчні білки, зародки пшениці, молочні продукти, соя, капуста, спаржа, гриби;

— антоціаніди: ожина, чорниця, вишня, малина;

— вітамін С: цитрусові, ківі, ферментовані овочі, полуниця, перець, броколі;

— мідь: молюски, горіхи, червоне м’ясо (особливо субпродукти), насіння кунжуту, сочевиця, какао-порошок;

— вітамін А: продукти тваринного походження і бета-каротин.

Яйця, птиця, морепродукти, молочні й соєві продукти, бобові — це джерела незамінних амінокислот, які потрібні для побудови високоякісного білка.

У цьому списку чергуються продукти як рослинного походження, так і тваринного, і кожна людина, тарілка якої багата на ці різноманітні джерела, ще зуміє зупинити час.

Довідка Orthomol

Не завжди змарнілий вигляд — привід записуватися до косметолога або лікаря. Здебільшого треба переглянути режим харчування, налагодити надходження в організм вітамінів і мінералів, що відповідають за красу й гарне самопочуття.

Orthomol Beauty стимулює вироблення еластину й колагену — головних складників жіночої краси. Це можливо завдяки збалансованому складу комплексу, до якого входить гідролізат колаген.

Проти набряклості

Є три способи запобігти набряклості.

  1. Контролювати кількість солі в раціоні. Замість неї можна додавати в страви зелень і спеції: імбир, часник, перець, куркуму.
  2. Збільшити концентрацію магнію й вітаміну B6. Крім домішок, хорошими джерелами мінералу є горіхи, цільні зерна, чорний шоколад і листова зелень.
  3. Є продукти, багаті на калій: банани, авокадо, томати, батат, шпинат, кокосова вода, біла квасоля, буряк, гранат — ваші помічники.
Для сяяння шкіри

Харчування, багате на вітамін С, може допомогти знизити ризик появи сонячних опіків, пігментних плям і зморщок. Вітамін С використовується організмом для створення колагену, який надає шкірі пружності. Їжте продукти, багаті на вітамін С:

цитрусові (апельсини, грейпфрути, лимони та лайми);

болгарський перець — зелений, помаранчевий, червоний або жовтий;

броколі;

полуницю, смородину, чорницю;

ківі.

Довідка Orthomol

Незбалансоване харчування, стреси, неправильний догляд за собою і побутові труднощі часто порушують баланс в організмі й порушують процеси, що відповідають за красу. Комплекс відновлює баланс корисних речовин, потрібних кожній жінці для розкішного зовнішнього вигляду.

До його складу входять:

  • Вітамін С, що захищає клітини від окисного стресу, а в періоди навантажень підвищує захисні сили організму.
  • Коензим Q10, що гальмує вікові зміни, бере участь в енергетичному обміні, активізує метаболізм і регулює кисневий обмін.
  • Гіалуронова кислота, що забезпечує потрібний рівень вологи для збереження тонусу й еластичності шкірних покривів. Під її впливом зморшки стають менш помітними, а шкіра набуває гладкості й оксамитності.
Що варто прибрати з раціону

Погіршення стану шкіри може бути спровоковане такими чинниками, як алкоголь, кава, куріння, гострі спеції. Чутливість шкіри пов’язана з роботою шлунково-кишкового тракту. Через це, щоб заспокоїти її, треба створити сприятливий ґрунт для розвитку корисної мікрофлори в кишківнику — додати до раціону продукти, збагачені пребіотиками, тобто їжею для корисних бактерій. Ви можете знайти їх у різних фруктах, овочах і цілозернових, серед яких артишоки, спаржа, банани, яблука, часник, бобові (квасоля, горох, нут), соєві боби, помідори, цибуля-порей, ягоди. Є також багато пробіотичних продуктів, які містять живі культури корисних бактерій, наприклад, натуральний йогурт, кефір, а також ферментована їжа — квашена капуста, кімчі, чайний гриб.

Після потрапляння в кровотік будь-який алкоголь змінює кровопостачання шкіри. У червоному вині міститься тирамін, речовина із судинозвужувальними властивостями, яка блокує розщеплення гістаміну, що в деяких людей викликає висип, проблеми зі шлунково-кишковим трактом і кровообігом. Через алкоголь організм втрачає воду, роблячи шкірний покрив сухим. Через втрату рідини й таких мінералів із сечовипусканням, як магній і калій, вранці з’являються зморшки й синці під очима, серцебиття.

Крім того, хронічне вживання алкоголю сприяє зниженню в організмі цинку, вітаміну D, фолієвої кислоти та інших вітамінів групи B, що призводить до старіння клітин, підвищеної чутливості до шкірних інфекцій, проникливості, запалень і слабкого загоєння.

Чи потрібен тваринний білок для шкіри?

Дієти на основі рослинної їжі мають протизапальний вплив. У тих, хто постійно дотримується рослинної дієти впродовж тривалого часу, знижуються маркери гострого й хронічного запалення. Звісно, варто нагадати про повноцінне й різноманітне харчування, що містить мінімальну кількість перероблених продуктів, простих вуглеводів.

Але важливо стежити, щоб не виник дефіцит, який позначиться на здоров’ї шкіри. Брак різних вітамінів може спричинити потемніння шкіри, синці під очима, ламкість волосся й нігтів. Вегетаріанцям / веганам варто стежити за рівнем білка, кальцію, заліза і B12, оскільки їхній дефіцит може призвести до блідості шкіри, синців під очима і навіть до випадання волосся.

М’ясо, риба і птиця забезпечують достатню кількість білка й незамінних амінокислот, ненасичених жирних кислот, а також мікроелементів (залізо, цинк, селен і вітамін В12). А такі продукти тваринного походження, як молочні продукти і яйця, багаті на кальцій, вітамінами групи B і Д.

Вегетаріанці мають більший ризик дефіциту білка, кальцію, заліза, йоду та вітаміну В12. Це може призвести до виникнення слабкості, втоми, анемії, зменшення щільності кісткової тканини та проблем зі щитоподібною залозою.

Довідка Orthomol

Брак нутрієнтів призводить до нездорового кольору обличчя, а вікові зміни часто супроводжуються зморшками й пігментацією. Orthomol Beauty показаний для поліпшення тонусу й щільності шкіри, розгладження дрібних зморщок.

Він також корисний для росту нігтів, підвищення їхньої щільності, яка стоншується через неправильне харчування, і показаний для росту волосся, підсилення блиску, підвищення його густоти.

Як підтримати зволоженість шкіри?

Багато пацієнтів із сухою шкірою думають, що часте зволоження — це єдиний вихід. Насправді підтримання гідратації починається зсередини, тому важливо пити багато води.

Це захищає клітини від ушкоджень, зокрема й спричинених чинниками довкілля. Крім того, гідратація допомагає клітинам шкіри поглинати поживні речовини й виводити токсини. Тож рясне пиття — найпростіший і найкорисніший спосіб.

Додавайте до раціону корисну та смачну їжу: боул з лососем, кіноа, авокадо, присмачений оливковою олією і насінням льону, чіа-пудинг на кокосовому молоці з ягодами.

З погляду ендокринології, їжа має бути низькоглікемічною, протизапальною та приносити насолоду. Ці чинники в комплексі знижують рівень стресу, сприяють підтримці тургору та свіжості шкіри.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.